13.06.

Puheenjohtajapeli yhä auki

Soile Kuitunen ja Arto Seppälä.

Mikkelin kaupunginhallituksen uudeksi puheenjohtajaksi nousee joko Arto Seppälä tai Soile Kuitunen, jotka kumpikin istuvat valtuustossa Sdp:n riveissä. Valinnan tekee Mikkelin kaupunginvaltuusto maanantaina.

Kuitunen sai Sdp:n kunnallisjärjestön tuen, kun hän maanantain kokouksessa voitti äänestyksessä Jarno Strengellin. Aiemmin halukkuutensa puheenjohtajaksi ilmoittanut Satu Taavitsainen jättäytyi puheenjohtajapelistä sivuun ennen kunnallisjärjestön kokousta.

Kuntoutussäätiön toimitusjohtajana työskentelevän Kuitusen muodollinen pätevyys on riittävällä tasolla, mutta tasa-arvokysymykset mietityttävät kokoomuksen ryhmäjohtajaa Armi-Salo-Oksaa. Jos Kuitunen tulee valituksi, on koko kaupunginhallituksen puheenjohtajisto naisten käsissä. Varapuheenjohtajia ovat Kirsi Olkkonen (kesk) ja Salo-Oksa itse.

Hankaluutensa liittyy Salo-Oksan mukaan siihenkin, että Kuitunen vielä 2015 oli Mikkelin kaupungin palveluksessa kehitysjohtajana.

–Neljä vuotta on tässä tilanteessa verraten lyhyt aika. Nyt hän työskentelee Helsingissä, joten riittääkö aikaa Mikkelin asioille, kysyy Salo-Oksa, jonka mukaan kokoomuksen ryhmä käsittelee puheenjohtaja-asiaa sunnuntaina.

Kysymyksiä aiheuttaa myös se, että Kuitusella on tunnetusti läheiset suhteet Sdp:n voimahahmoon Satu Taavitsaiseen. Tämän oma ehdokkuus törmäsi sekä keskustassa että kokoomuksessa luottamuspulaan.

–Taavitsainen ei tullut puheenjohtajana kyseeseen, sillä hänellä on selvitettävänä avoimia kysymyksiä korruptiosyytöstensä takia, sanoo keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Pöyry.

Pöyry sanoo, että keskusta kunnioittaa Sdp:n esitystä, jonka mukaan puheenjohtajaksi tulisi Kuitunen. Pöyryn mukaan tilanne muuttuu, jos Sdp:n riveistä tulee valtuustossa toinen esitys, jossa esitetään kunnanhallituksen johtoon esimerkiksi Arto Seppälää.

–Kyllä Seppälä on silloin vahvoilla, Pöyry sanoo.

Puolueet haluavat periaatteessa noudattaa nimityksissä marssijärjestystä, jonka äänestäjät asettivat kuntavaaleissa kaksi vuotta sitten. Sdp oli vaali-illan tulosten perusteella Mikkelin suurin puolue, jolle kuuluu kaupunginhallituksen puheenjohtajuus.

Paikka tuli avoimeksi, kun kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuodesta 2017 alkaen toiminut Markku Aholainen erosi. Eron taustalla oli kritiikki, jota Aholainen sai käytöksestään yrittäjien tilaisuudessa toukokuussa.

Tapio Honkamaa

Kommentit

 1. Aarno Lyytinen 14/06/2019 15:11

  Tärkein pj:n ominaisuus lienee kitkaton yhteistyökyky, puheenjohtajiston ja kaupunginhallituksen ja valtuuston sekä sidosryhmien välillä. Mikkeli tarvitsee hyvän yhteishengen ja tarkan pitkäjänteisen suunnitelman, nostakseen kaupungin alhosta kukoistukseen. Toivottavasti näistä ehdokkaista löytyy ja valitaan innovatiivinen monikyvykkyys, sukupuoleen katsomatta.

 2. Tarkempaa uutisointia, pysytään totuudessa 13/06/2019 14:57

  Kokoomuksen täytyy ensin voittaa vaalit, että se voi Armi Salo-Oksan ja kumppaneiden johdolla ryhtyä valitsemaan mitään paikkoja. Eikä muiden puolueiden valinnat kuulu kokoomuslaisille tippaakaan. Päätoimittaja Hinkamaalle tiedoksi, että SDP on tehnyt oman valintansa ja kaupunginhallituksen johtoon nousee Soile Kuitunen. SDP:llä ei ole muita ehdokkaita. Pekka Pöyry puhuu palturia. Satu Taavitsaista ei syytetä korruptiosta.

  • Uutisointi on tarkkaa,kun lukee 14/06/2019 02:22

   Jutussahan sanotaan, että: jos Sdp:n riveistä tulee valtuustossa toinen esitys .Toinen asia:Jonka mukaan kokoomuksen ryhmä käsittelee puheenjohtaja-asiaa sunnuntaina:,tämä koskee ryhmäkokousta, eikä sitä ,että kokoomus yksin mitään valitsisi ja nuo argumentitkin ovat ihan perusteltuja,mitä Salo-Oksa ja Pöyry esittävät.Satu Taavitsaista ei syytetä korruptiosta ,ei syytetäkään, vaan hän on ollut itse uutisten mukaan syyttämässä muita.

  • kriisikunta häämöttää 14/06/2019 09:02

   Jokaisella mikkeliläisellä on oikeus olla ja pitäisikin olla huolissaan siitä, että kaupungin hallitusta johtamaan valitaan osaava ja vastuullinen henkilö sen verran karmeaa luettavaa on Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018.Hälyttävää on, että osaa demareita tämä ei vieläkään huolestuta. Armi Salo-Oksan esiin tuomat huolet ovat aiheellisia. Mikkeliä ei voi johtaa harrastusluonteisesti toisesta kaupungista käsin. Tavoitteena näyttääkin olevan se, että Taavitsainen saa sotkea Mikkelin asioita edelleen Aholainen takapirunaan. Hallitukseen yritetään saada Taavitsaisen talustushihnassa tiukasti kulkevat demarit. Kuitunen on kieltämättä myös ryvettynyt tukiessaan sekä Aholaista että Taavitsaista, joita kohtaan luottamus on ollut kyseenalainen pitkän aikaa. Tikkanen puolestaan on kokematon eikä tämän tason talousosaamista ole. Mikkelin kaupungin päätöksenteko on ollut sairasta 6 vuotta. Muualla yhteistyö yrittäjien kanssa koetaan edellytykseksi kuntien menestykselle. Eipä siis ihme, että yritykset hakeutuvat ja niitä kuntien puolelta houkutellaan näihin kuntiin. Mikkelin kaupungin kannalta olisi järkevää yrittää pitää kiinni täällä jo olevista yrityksistä kuin yrittää houkutella tänne uusia.Kaupungilla toisaalta huhutaan, ettei Mikkeliä pelasta enää mikään

  • Valheella on lyhyet jäljet 14/06/2019 11:45

   Sitä ei tiedä mitä kaikkea Satu Taavitsaisesta tulee esille kun kaikki selvitykset ovat valmiina. Satu on jäänyt paikkansa pitämättömistä kirjoituksista kiinni useaan kertaan. Katsoppa kommentit jutun Mikkeli saatava vauhtiin yhteydessä ja googleta loput. Huomion arvoista on myös, että Satu pyrkii itse salaamaan nämä asiat kiinni jäädessään.. Luotatko edelleen?

   • Stella 17/06/2019 13:50

    Eipä valittu Kuitusta koska on Taavitsaiseen liian hyvät välit.Satu tuntuu olevan ns.rasite monelle kaupungin johdolle ja päätöksille.

 3. Nimetön 13/06/2019 14:14

  Onko kaupunginhallituksen puheenjohtajisto liikaa naistenkäsissä. Kysyy Salo oksa. Ei ole, kun hän muuttopäätöksen Helsinkiin ja pysyy siellä.

 4. Jo on otsaa 13/06/2019 10:53

  Puheenjohtaja ilmeisesti on Kokoomuksen päätettävissä eli olenko ymmärtänyt sanan demokratia väärin? Etsitäänkö nyt siis kaupunginhallituksen puheenjohtajaa vai vikkelää juoksupoikaa Kokoomukselle?

 5. Seuraaja 13/06/2019 10:35

  Ollaanko nyt hakemassa osaavaa ja sopivaa hallituksen puheenjohtajaa Salo-Oksalle vai Mikkelin kaupungille?

 6. Kyllästynyt veronmaksaja 13/06/2019 10:32

  Kokoomus ja Keskusta eivät määrää SDP:n ehdokasta vaikka itse niin luulevat. Johtoon halutaan bisnesosaajien juoksupoika, näin voi loputtomiin tehdä bisnestä veronmaksajien kukkarolla. Loistavia esimerkkejä riittää aina BioSairilan talkoo-osaamisesta lentokentän loputtomaan tukemiseen. Onhan se kiva niistää teatterin budjetista ja tukea lentokenttää, josta muutama kone jopa nousee ilmaan kuukautta kohti. Mikkelin moraalikato on tosiasia ja ikävä sellainen.

  • minä tiedän 14/06/2019 08:23

   Hyvä kyllästynyt veronmaksaja pyydetäänpä Satu Taavitsaiselta selvitys mitä tarkoittaa omavaraisuusaste, suhteellinen velkaantuneisuus, väestökato ja kriisikunta. Siis jos hän tietää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.