Peräpään valvoja:Valvoja joutaisi jo lomalle!

Viikonvaihteessa oli Mikkelissä koolla kolmannen erillisen autokomppanian kesäkuun saapumiserä vuodelta 1957. Kokoonkutsuja Matti Himanen(keskellä edessä) ruotukaverittensa keskellä Marjan Matkatuvan pihassa.

Monien mikkeliläisten tuntema Matti Himanen oli kutsunut armeijakaverit koolle Mikkeliin viime viikonvaihteeksi. Muistojensa maisemissa vanhalla kasarmialueella partioi 11 miehen ikään varttunutta herraa, jotka olivat saapuneet tapaamiseen ympäri Suomen.

–Tarjosin ruotukavereille hirventurpaa, kävimme jalkaväkimuseossa sekä Tertissä syömässä, kertoi Himanen, joka itse suoritti asepalveluksensa pääosin Savon prikaatin komentajan kuskina.

Saattaisivat reservin automiesten leuat loksahtaa sijoiltaan, jos lukisivat Joona-Hermanni Mäkisen tuoreen kolumnin Ylen sivulla. Kolumnistin mukaan autoilu on itsetuhoisaa ja käy kalliiksi. Suomen on aika päästä irti autoriippuvuudestaan.

Monet Euroopan suurkaupungit ovat kuulemma jo rajoittaneet autoilua. Samaa reseptiä kynäilijä tarjoaa Suomelle, jonka on autoilun vähentämisessä otettava kaikki keinot käyttöön.

Miehen painajainen on, että auto odottaa aina pihalla valmiina, jos tekee mieli lähteä lähikauppaan, mökille tai harrastuksiin.

Ilmeisesti Helsingin Punavuoresta tai Kalliosta maailmaa tarkkaileva Joona-Hermanni on sitä mieltä, että fossiilisten polttoaineiden käyttö tulisi kieltää nopeasti ja uusien polttomoottoriautojen myynti lopettaa pian sen jälkeen. Pysäköintitilaa on syytä karsia ja pysäköinnin kustannuksia on siirrettävä autoilijoille itselleen.

Yhteinen Ylemme on suonut Joona-Hermannille tilaa aiemminkin. Nuori mies on pannut ojennukseen autoilun lisäksi useita muita ongelmia, kuten työpaikkojen ilmapiirin ja demokratian sekä lihansyönnin, josta hän on sitä mieltä, että nykyinen ruokavaliomme on tullut tiensä päähän.

Onnekseen Joona-Hermanni on ammatiltaan luokan- ja historianopettaja, joten hänen raikkailla ajatuksillaan on varmasti jatkuvuutta tulevissa sukupolvissa.

Markkinointihenkinen viestintä on valloittanut viimeisetkin linnakkeet. Näin tuumasi Valvoja, kun sai kouraansa Itä-Suomen hallinto-oikeuden viime vuoden toimintakertomuksen.

Opus oli otsikoitu, että Itä-Suomen hallinto-oikeudella oli vireä vuosi 2018. Organisaatiomuutosten ja tilastojen kahluun jälkeen oli johtopäätösten aika.

–Loppuvuodesta aloittaneen uuden ylituomarin johdolla Itä-Suomen hallinto-oikeus jatkaa virtaavassa toimintaympäristössä tuloksellista työtään oikeusturvan toteutumisen hyväksi, kuului tuomio kertakaikkisen mainiosta vuodesta.

Moni on varmaan sitä mieltä, että Peräpään valvoja joutaisi jo mahdollisimman pitkälle lomalle. Niin hän ajattelee itsekin.

Onneksi tuuraajaksi tulee Matti Saksa, jonka Poliisi on paikalla -pakinat ilmestyvät iloksenne sydänkesän ajan.

Palstanpitäjä toivottaa hyvää kesää.