Mikkelin seudun ylpeys

Helena Merikoski (vas.), Mari Hytönen ja Pirjo Syväoja iloitsevat taustalla näkyvän keskussairaalakampuksen valmistumisesta.

Leikkausyksikön osastonhoitaja Anna-Liisa Hahl esittelee hiilikuidusta valmistettua leikkauspöytää, joka helpottaa huomattavasti leikkauksia.

Taiteilija Matti Kurkelan linnut somistavat perhetalon käytäviä.

Mari Hytönen (vas.), Pirjo Syväoja, Jouni Vauhkonen ja Helena Merikoski testaavat keskussairaalan uutta hiljaista huonetta.

Pirkko Liljegren esittelee teho- ja valvontaosaston upouutta teknologiaa.

Mikkelin keskussairaalakampusta on neljässä vuodessa rakennettu 122,8 miljoonalla eurolla. Tuloksena on huippunykyaikainen päivystyssairaala ja mikkeliläisten hyvinvointikeskus.
– Voimme olla ylpeitä uudesta sairaalakampuksesta. Siitä tuli hyvä, sanoo keskussairaalan uudistavaa Esper-hanketta johtava Pirjo Syväoja.

Syväojan mukaan uusi sairaalakampus on Mikkelin seudun asukkaille iloinen asia monella tavalla.
– Sen merkitys Mikkelin palvelujen, vetovoiman ja työllisyyden kannalta on todella suuri. Eipä taida olla muita keskussairaaloita, jotka olisivat keskellä kaupunkia näin hyvien liikenneyhteyksien varrella.
Syväoja kiittää seudun päättäjiä, joilla oli 2015 rohkeutta tehdä ratkaisu sairaalakampuksen uudistamisesta.
– Jos silloin ei olisi syntynyt päätöstä, on vaikea sanoa, mikä nyt olisi keskussairaalan kohtalo.

Vaikka hanke on hintava, Syväoja muistuttaa, että uusi kampus tuo Etelä-Savon sotekuntayhtymä Essotelle selvää säästöä, kun tilan tarve vähenee entisestä lähes 25 prosentilla. Myös toiminnan tuottavuus paranee uusissa tiloissa huomattavasti.
Vuonna 2015 alkanut rakentaminen saavutti toukokuussa vaiheen, jossa Kuuma sairaala ja Perhetalo valmistuivat. Uudet tilat tulevat käyttöön heinä-syyskuun aikana.

Kuuman sairaalan ydintä on teho- ja valvontaosasto, jossa on 18 potilaspaikkaa. Määrä oli sama myös keskussairaalan aiemmissa tiloissa.
– Kärkipäässä koko maassa otamme käyttöön kattokeskukset, joissa sijaitsevat kaikki potilaan hoidossa tarvittavat lääkintälaitteet. Tiedot siirtyvät laitteista potilastietojärjestelmään automaattisesti ja langattomasti, sanoo muuttokoordinaattori Pirkko Liljegren.

Teho- ja valvontaosasostolta on tarvittaessa suora videoyhteys Helsingin yliopistollisen keskussairaalan neurologiin. Kaikki tekniikka on viimeisen päälle. Kallein yksitäinen tila on sydäntutkimussali, jonka varustelun hinta on 0,6 miljoonaa euroa.

Hintavia ovat myös 0,5 miljoonaa euroa kappaleelta maksaneet uudet leikkaussalit, joita on 10, yksi vähemmän kuin aiemmissa tiloissa. Yhdessä saleista on hiilikuidusta valmistettu erikoistaso, mikä mahdollistaa röntgenkuvauksen ilman, että potilasta siirrellään.
– Henkilöstö odottaa jo innokkaasti, että pääsemme aloittamaan uusissa tiloissa, sanoo leikkausyksikön osastonhoitaja Anna-Liisa Hahl.

Perhetalo kokoaa yhteen lapsiperheiden kaikki lähipalvelut neuvolasta synnytykseen, lastentautien vastaanottoon sekä lastensuojeluun saakka. Kaikki lasten- ja synnytysosaston16 huonetta ovat perhehuoneita. Vesisynnytysammeita on kolme.
– Uudet perhelähtöiset tilat ovat meille vahvuus kilpailtaessa synnytyksistä, sanoo Syväoja.

Taide on merkittävä ja näkyvä osa uutta sairaalakampusta. Taidehankintoihin on käytetty alle 0,5 prosenttia kokonaiskustannuksista, siis noin 500 000 euroa. Näkyvimmin ovat esillä Lauri Nykoppin Perhetalon ulkoseinät verhoava upea Koivupuisto-teos.
– Onnistuimme erittäin hyvin, uskoo Riitta Moisanader, joka yhdessä Heidi Huovisen kanssa vastaa taiteenhankinnoista. Kampuksen taiteeseen pääsee tutustumaan heinäkuussa esittelykierroksilla.

Mikkelin sairaalarakentaminen on loppusuoralla, mutta ei ole vielä ohitse. Toteutusta odottaa Mielen ja kuntoutuksen talo, joka keskittää mielenterveyspalvelut ja kuntoutuksen sairaalakampukselle Moisiosta ja Kyyhkylästä. Se on tavoitteena toteuttaa 2020–22.
Kun Mielen ja kuntoutuksen talo aikanaan valmistuu, nousee kampuksen kokonaishinta 140 miljoonaan euroon. Rakennusala on kokonaisuudessa 55 000 neliömetriä.

Sairaalakampuksella työskentelee nyt 1600 työntekijää. Kun kaikki on valmista 2022, työntekijämäärä nousee noin 1850:een.