Kahvihetki historian sylissä

Munkit ovat Gränna-talon kesäkahvilan hittituote. Kahvilanpitäjä Ella Leskinen pitää huolen siitä, että tarjolla on aina tuoreita leivonnaisia. (Kuvat: Anni Suomela)

Ella Leskinen sanoo, että Gränna-talo on jo itsestään kokemisen ja näkemisen arvoinen.

Jos historia, kotitekoiset leivonnaiset ja pienen kahvilan tunnelma viehättää, kannattaa poiketa Ristiinassa Linnantiellä sijaitsevaan Gränna-taloon.
Ovella vastaanottaa tuoreen kahvin ja pullan tuoksu. Lattiat ovat hivenen vinot, hirret narisevat jalkojen alla ja vanhat huonekalut muistuttavat menneistä vuosikymmenistä. Kahvia ei tarjoilla pahvimukeista, vaan asiaankuuluvasti posliinikupeista.

Kahvilanpitäjä Ella Leskinen häärää keittiössä pullataikinan kimpussa.
– Teen aamuisin tuoreet korvapuustit ja munkit. Kotitekoisia leivoksia on aina tarjolla. Munkit taitavat olla hittituote, sanoo Leskinen ja nostaa pullapellin uuniin.

Gränna-talo omaa mielenkiintoisen historian. Talo on rakennettu Mikkelin Emolaan vuonna 1798, rakennuksen seinälle ripustettu historiikki kertoo, että pelkällä kirveellä. Rakennus tunnettiin Natulinin talona. Talo sai nimensä 1800-luvulla eläneen ja talossa asuneen kaupungin virkamies Anders Natulinin mukaan.
Historia kertoo, että talo siirrettiin kotiseutuneuvos Olli Kervisen toimesta Ristiinaan 90-luvun alussa. Talon nykyinen nimi on tullut Ruotsista, Pietari Brahen perustaman Gränna-kylän mukaan.

Talon historia oli yksi syy siihen, miksi Ella Leskisen päätti ryhtyä kahvilanpitäjäksi. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 11 vuotta siitä, kun mikkeliläisissä kaupoissa luomuruisleipää myynyt Leskisen ensimmäisen kerran asteli Gränna-talon ovesta sisään.
Idean kesäkahvilasta Leskisen sai lehtiartikkelista, jossa kerrottiin Gränna-talon olevan vailla toimijaa.
– Tulin sitten katsomaan tätä paikkaa. Tässä sitä edelleen ollaan, hän hymyilee.
Oliko se sitten ikään kuin rakkautta ensi silmäyksellä?
– No kyllä niin voisi sanoa. Innostuin tilaisuudesta heti sisään astuttuani. Tuli sellainen tunne, että paikka olisi ollut jo entuudestaan tuttuakin tutumpi. Eivät haitanneet heiluvat lattiat ja raot seinän välissä, ne kuuluivat asiaan.

Leskinen on viihtynyt hyvin Gränna-talon kahvilanpitäjänä jo 10 täyttä kesää. Vieraskirja paljastaa, että kävijöitä on vuosien saatossa ollut eri puolilta Suomea. Löytyypä kirjasta myös presidentti Tarja Halosen signeeraus vuodelta 2014.
– Monenlaista tarinaa olen saanut tässä vuosien aikana kuulla. On ollut hienoa nähdä, että jotkut asiakkaista käyvät aina vaan uudestaan ja uudestaan.

Gränna-talon pihapiiristä ja läheisyydestä löytyy muutakin mielenkiintoista historiannälkäisille. Aivan lähettyvillä sijaitsevat Brahelinnan rauniot, jotka ovat jäljellä Pyrhölän vuorelle 1656 rakennetusta Pietari Brahen läänityksen hallintorakennuksesta.
Raunioiden viereisellä näköalakalliolla sijaitsee Dunckerin kivi, ristiinalaisen Suomen sodan sankarin J.Z.Dunckerin muistokivi.
– Ja sitten on nuo pienet aittarakennukset ja savutupa tässä pihalla, Leskisen sanoo.

Gränna-talon kesäkahvila on avoinna päivittäin kello 12-17, lukuun ottamatta tiistaita ja lauantaita, jolloin kahvila on suljettu.

Anni Suomela