09.05.

Puuta virtaa Venäjältä

Kenttäjohtaja Timo Leskinen sanoo, että myös ympäristösyyt puoltavat puurakentamista.

Kuitupuun tuonti varsinkin Venäjältä on lähtenyt kasvuun vuosikymmenen hiljaiselon jälkeen. Vuositasolla puuta tuodaan runsaat 11,5 miljoonaa kuutiota, missä on yli kolmanneksen kasvu viime vuosien tasosta.
– -Vauhdilla tuonti kasvaa, ja se on kyllä suomalaisten metsänomistajien kannalta huolestuttava suunta, sanoo kenttäjohtaja Timo Leskinen MTK:n metsälinjalta.

Alimmillaan vuotuinen tuontimäärä oli toissa vuonna, jolloin puuta tuotiin 8,5 miljoonaa kuutiota. Vaikka tuonti on kasvussa, on huippuvuosiin vielä matkaa. Enimmillään itäpuuta tuotiin 10 vuotta sitten yli 21 miljoonaa kuutiota vuodessa.
– Se oli järjetön tilanne, jota emme halua takaisin.

Leskinen arvioi, että tuontimäärän kasvuun vaikuttaa paitsi puun tarve myös se, että teollisuus haluaa vaikuttaa kotimaisen puun hintatasoon.
– Teollisuus haluaa säädellä suomalaisen puun hintaa, se on aivan selvää. Se on nähtävissä kauppahinnoista, sillä venäläisestä puusta ollaan valmiita maksamaan enemmän kuin kotimaisesta.
Tuontipuuna mäntykuitu maksaa Leskisen mukaan kohdemaasta riippuen 40–55 euroa kuutiolta, kun kotimaisen puun hankintahinta jää noin 30 euroon.

Puukauppa on alkuvuodesta Suomessa ja Etelä-Savossa käynyt edelleen vilkkaana, mutta viime viikkoina on näkynyt hyytymistä.
– Alkuvuosi oli viime vuoden ennätyksellisellä tasolla, mutta aivan viime viikkoina on valtakunnallisesti tehty kauppaa selvästi vähemmän.

Myös kuitupuun hintataso on pomppinut alkuvuoden aikana. Esimerkiksi Kymi-Savon alueella on LUKE:n tilaston mukaan mäntykuitukuutiosta maksettu vuoden alussa 19,6 ja helmikuussa 18,3 euroa. Huhtikuun lopussa hinta nousi takaisin lähelle alkuvuoden lukemia.
– Isossa kuvassa metsänomistajat ovat pettyneitä kuitupuun hintatasoon, koska yleisesti on tiedossa, että metsäteollisuus tahkoaa voittoa lähes 40 euroa jokaisesta kuitupuukuutiometristä.
Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen ennuste on, että puunkäyttö on tänä vuonna lähellä viime vuoden tasoa eli 73,6 miljoonaa kuutiota. Ensi vuodeksi ennustetaan lievää kasvua.
– Metsäteollisuutta kiinnostavat nyt erityisesti kesäkorjuukelpoiset harvennusleimikot. Puunmyyjien kannattaa kilpailuttaa ne kunnolla ja hyödyntää myös metsänhoitoyhdistysten asiantuntemusta, sanoo Leskinen.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.