Peräpään valvoja: Antti, vippaa mulle vappusatanen!

Keskustanaiset järjestivät vapunaattona Kirkkopuistossa rennon vapun etkotapahtuman. Muusikko Roope Nykänen viihdytti ja tarjolla oli simaa ja munkkeja. EU-parlamenttiin pyrkivä Marita Mynttinen ja keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Pöyry puhuivat. (Kuva: Antero Heikkinen)

Vihreät ovat uudistamassa koko puoluejohtonsa. Todennäköinen valinta puheenjohtajaksi on kesän puoluekokouksessa köyhän lapsuuden itsekin elänyt köyhyystutkija Maria Ohisalo, 34.
Ohisalo on kertonut julkisuudessa eläneensä köyhän lapsuuden lähiössä Itä-Helsingissä. Yksivuotissyntymäpäivänsä hän vietti turvakodissa. Vanhemmat olivat välillä työttöminä, välillä pätkätöissä ja isän ongelmista huolimatta hän väitteli tohtoriksi vuonna 2017. Hän on harrastanut muun muassa jalkapalloa ja yleisurheilua.
Vihreiden puheenjohtajakisaan ehtii vielä toukokuun alussa. Puheenjohtajaehdokkaat täytyy asettaa viimeistään 11. toukokuuta.

Helsinkiläisen Ohisalon sanotaan kelpaavan niin maalaisille kuin kaupunkilaisillekin. Saako hän rinnalleen metsien miehen, mikkeliläisen Veli Liikasen, joka on ilmoittautunut kisaan vihreitten puoluesihteerin paikasta?
Jos Liikanen tulee valituksi, seuraa hän puoluesihteeriuralla kuulun setänsä Erkki Liikasen jälkiä. Vanhempi Liikanen oli 1981–87 demareitten puoluesihteeri, joka joutui kokemaan ajoittain myös kovia.
Liikanen muisteli FB-päivityksessään, miten demarit olivat 1981 juhlistamassa Mauno Koiviston presidenttiehdokkuutta. Puoluejohtaja Kalevi Sorsa ilmoitti kesken illanistujaisten, että puoluesihteeri esittää nyt Manun ihaileman ”Satumaan”
– Olin täysi yllättynyt, mutta aloin tapailla. Lauloin sitä myöhemmin useita kertoja, Liikanen kirjasi.

Jännitys väreilee paikallispolitiikassakin. Vaalikauden puoliväli lähestyy, ja moni palli on Mikkelin kaupungintalolla katkolla.
Toukokuun valtuusto (20. 5.) valitsee kaupunginhallituksen sekä valtuuston puheenjohtajiston seuraavalle kaksivuotiskaudelle.
Päätettäväksi tulee esimerkiksi se, onko kaupunginhallitus saanut Markku Aholaisen (sd) johdolla sellaisia uudistuksia, joihin hän kaksi vuotta sitten sitoutui.
Vai onko nyt eduskuntatöistä vapautuneen Satu Taavitsainen (sd) vuoro? Toki Taavitsaisella on edessä vielä EU-parlamenttivaalit toukokuun lopulla.
On myös väläytelty, että kokeneelle Arto Seppälälle (sd) olisi kysyntää Mikkelin tukalan tilanteen oikaisijana.