11.04.

Varastokirjastolla kiire

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (oik) piipahti vaalikiertueella Mikkelissä yhdessä europarlamentaarikko Henna Virkkusen kanssa. Seurana myös kokoomuksen kansanedustajaehdokkaat Nina Rasola ja Oskari Valtola. (Kuva: Raghad Mchawh)

Varastokirjaston siirto Kuopiosta Mikkeliin on opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) mielestä toteutettava seuraavalla hallituskaudella nopeasti. Päättyvällä hallituskaudella siirto jäi tekemättä, vaikka suunnitelmat olivat käytännössä valmiina.

Varastokirjasto on henkilöstöltään pienehkö, työntekijöitä on 18, mutta se on sitäkin tärkeämpi palanen Mikkelin Kalevankankaalle suunniteltua Memory Campusta, josta on määrä tulla arkisto- ja digitoinnin tärkein keskittymä Suomessa.
Varastokirjaston tulevaisuutta selvittänyt työryhmä päätyi aikanaan esittämään siirtoa Mikkeliin. Samalla Varastokirjastosta oli määrä tehdä osa Helsingin yliopiston alaista Kansalliskirjastoa.
Joulun alla maan hallitus kuitenkin löi kirjastosiirron jäihin. Suunnitelman mahdollinen toteuttaminen siirrettiin seuraavalle hallituskaudelle.
– Asia ei ollut vielä valmis päätettäväksi, siksi ratkaisu siirtyi, totesi perjantaina Mikkelissä vieraillut vastuuministeri Grahn-Laasonen.

Mikkelissä on tehty hienoa työtä.

Jarrutuksen syyksi on arveltu pienintä hallituspuoluetta sinisiä, mutta Grahn -Laasonen antaa sinisille synninpäästön.
– Tämä oli ministeriryhmän yhteinen näkemys
Grahn-Laasonen sanoo, että seuraavalla hallituskaudella on Varastokirjaston siirto toteutettava nopeasti.
– Mikkelissä on tehty hienoa työtä arkistojen ja digitaalisuuden saralla. Kansallisesti merkittävää osaamista keskittyy Mikkeliin, mitä on syytä tukea.

Opetusministeri on tyytyväinen, että Mikkelissä on saatu perustamisvaiheeseen Sodan ja rauhan keskus Muisti, jota hän pitää merkittävänä kansallisena ponnistuksena.
– On merkittävä onnistuminen, jossa kokoomus varasinkin Lenita Toivakan voimin on vahvasti mukana.
Päättyvää hallituskautta opetusministeri katsoo moninaisin miettein. Valtiontaloutta saatiin kuntoon ja työpaikkoja syntyi, mutta koulutuksesta jouduttiin säästämään.
– Ammatillisessa koulutuksessa 16–17-vuotiaat eivät vielä ole valmiita kovin itsenäiseen opiskeluun. Lähipetusta on oltava nykyistä enemmän.

Hallituskauden alkuun osuneet säästöt vetävät koulutuksen ja osaamisen rahoituksen miinusmerkkiseksi.
– Onnistuimme kuitenkin jo hallituskauden puolessa välissä kääntämään suuntaa. Tutkimuksen rahoitus nousi tämän vuoden budjetissa 112 miljoonaalla eurolla ja olemme pystyneet tekemään monia lisäyksiä muun muassa varhaiskasvatukseen ja peruskoulun tasa-arvoon. Sitä ei kokoomus eikä mikään muukaan puolue voi luvata, että tehdyt kaikki tehdyt säästöt voitaisiin perua seuraavan neljän vuoden aikana.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.