Muisti syntyy porukalla

Sodan ja rauhan keskus Muistin tiimissä ovat Noora Kytöharju (vas.) Olli-Pekka Leskinen, Marianne Lindroth ja Jenni Korhonen. Olli Kleemola osallistuu palaveriin verkon kautta ja sisältöjohtaja Pia Puntanen lomailee. (Kuva: Raghad Mchawh)

Sodan ja rauhan keskus Muisti aukeaa Mikkelissä keväällä 2021, mutta ennen avaamista on vielä paljon valmistelutyötä tehtävänä. Muistin tekijätiimi on täydentynyt alkuvuoden aikana ja homma on päässyt kunnolla vauhtiin. Kaupunki on myös saanut uusia mikkeliläisiä.

Tutkijana ja sisällöntuottajana on helmikuussa aloittanut Turussa asuva, Kaarinasta kotoisin oleva 31-vuotias valtiotieteiden tohtori Olli Kleemola, joka työskentelee puolet ajasta Turun yliopiston post doc -tutkijana.
– Olen väitellyt poliittisesta historiasta ja työskennellyt tietokirjailijana sekä Turun yliopistolla tutkijana. Itselläni on sotahistorian taustaa 11-vuotiaasta lähtien keräilyharrastuksen muodossa ja olen kirjoittanut tietokirjan ”Valokuva sodassa”, joten Muisti houkutti jo ihan teemansa puolesta. Päämajakaupunkina Mikkeli on jo valmiiksi historiallisesti kiinnostava ja hieno paikka tehdä asioita.

Näyttelytuottajana on helmikuusta lähtien työskennellyt alun perin kajaanilainen Jenni Korhonen, 30, joka on opiskellut kulttuurihistoriaa sekä museologiaa Turun yliopistossa. Korhonen työskenteli aiemmin Mikkelin kaupungin museoilla amanuenssina.
– Museoalalla pääsee harvoin tekemään alusta asti uutta, joten Muisti on hieno mahdollisuus tehdä jotain ainutlaatuista yhdessä huippuasiantuntijoiden kanssa. Myös uudet esittämisen tavat kiinnostavat kovasti.

Muistin markkinoinnista
ja viestinnästä huolehtii varkautelaislähtöinen Marianne Lindroth, 33, joka on opiskellut valokuvausta, radiotoimittajatutkinnon ja viimeisimpänä viestintää Jyväskylän yliopistossa. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Varkauden elinkeinoyhtiön viestinnässä, tuottajana media-alalla sekä helsinkiläisessä viestintätoimistossa.
– Minua houkutti Muistissa ainutlaatuinen mahdollisuus päästä start-up -henkisesti luomaan jotain aivan uutta. Myös Muistin olemassaolon tarkoitus rauhan edistäjänä veti puoleensa. Viestinnällisesti edessä on mielenkiintoinen projekti, sillä päämääränämme on tehdä Muistista kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostava ilmiö, Pohjoismaiden kärkikohde omassa segmentissään.
Lindroth lupaa, että Muistista alkaa kuulua pian enemmän.
– Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:lla on eri alojen osaavista asiantuntijoista koostettu hallitus, joka sparrailee meitä mielellään. Muun muassa Varustelekan perustajana tunnettu Valtteri Lindholm on avustanut markkinoinnin suunnittelussa.

Dokumentaristi-sisällöntuottajan tehtävissä Muistissa aloitti maaliskuussa 36-vuotias Noora Kytöharju, joka on kotoisin Jämsänkoskelta. Hän on valmistunut Itä-Suomen yliopistosta pääaineenaan Suomen historia. Kytöharju on työskennellyt aiemmin muun muassa dokumenttikäsikirjoittamisen, ohjaamisen ja tuottamisen parissa.
– Minuakin kiehtoo päästä tekemään jotain ihan uutta. On tärkeää puhua sotaan liittyvistä asioista ja välittää tietoa myös seuraaville sukupolville.

Toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen on tyytyväinen Muistin uuteen tiimiin.
– On positiivista, että kiinnostusta ja hakijoita tehtäviin oli erittäin paljon. Saimme valita todella hyvistä parhaimmat. Kevään ja alkukesän aikana olemme rekrytoimassa vielä pedagogia ja ensi vuoden puolella asiakaspalveluhenkilöstöä, eli Muistissa työskentelystä kiinnostuneiden kannattaa seurailla kanaviamme.

Uusien henkilöiden
työskentelyn aloittamisen myötä Muistin valmisteluissa on päästy kunnolla vauhtiin. Kevään aikana työstetään muun muassa näyttelykäsikirjoitusta. Viestinnän ja markkinoinnin suunnitelmia aletaan pian toteuttaa käytännössä.
– Menemme eteenpäin aikataulussa, nyt työstetään käsikirjoituksia sekä näyttelysuunnitelmia sekä rakennukseen liittyviä asioita. Paljon tehdään myös taustatyötä ja verkostoitumista.
Hallitustyöskentely sekä osakeyhtiön että säätiön puolella on Leskisen mukaan lähtenyt mukavasti käyntiin.
– Olemme saaneet hyvät, osaavat porukat kasaan. Tieteellinen neuvottelukunta täydentyi vielä Åbo Akademin Sonja Hagelstamilla, joten nyt edustaja löytyy lähes kaikista Suomen yliopistoista, sanoo Leskinen.

Sodan ja rauhan keskus Muisti avautuu keväällä 2021 Päämajakouluna tunnetussa rakennuksessa, jossa toimi puolustusvoimien päämaja talvi-, jatko- ja Lapin sotien aikana. Rakennuksen muutostyöt aloitetaan syksyllä.
– Meille tulee toimivat, muokattavat ja hienot tilat historialliseen miljööseen, mikä on mielestäni aika hyvä yhdistelmä. Laadusta ei tingitä, ja lopputuloksesta tulee näyttävä. Tässä on edessä nyt urakkalaskenta, kilpailutukset sekä rakennus- ja muutostöiden aloittaminen marraskuussa.

Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö sr on saanut verottajalta päätöksen yleishyödyllisyydestä ja tukisäätiö on nyt verottajan nimeämä lahjoituksen saaja, jonka tarkoituksena on tieteen tukeminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteisöjen tekemät lahjoitukset tukisäätiölle ovat verovähennyskelpoisia.
– Ajattelisin, että esimerkiksi moni paikallinen organisaatio voisi varmistaa varojen hyödyntämisen oman alueemme hyväksi lahjoittamalla Muistille, sillä tämä vähentää suoraan maksettavien verojen määrää, vinkkaa Leskinen.