Kolumni: Vesiperä vaaleista

Sunnuntaina klo 20.30 Antti Häkkäsen menestyksestä iloittiin Mikkelin Liikemiestenseuralla. Ennakkoäänten runsaudesta iloitsivat Markku Häkkänen (vas.) ja Pekka Selinius yhdessä Samir Pietarisen, Toni Maczulskijn ja Erik Parkhomenkon kanssa. (Kuva: Antero Heikkinen)

Eduskuntavaalien tulos oli Mikkelille ja Etelä-Savolle laiha. Ei ole väärin puhua katastrofista, sillä Mikkeli menetti molemmat kansanedustajapaikkansa. Moista tilannetta ei muista kukaan ainakaan sotien jälkeen.
Samalla Etelä-Savon maakunnasta valittujen kansanedustajien määrä putosi seitsemästä viiteen. Maakunnan painoarvo heikkenee vääjäämättömästi.
Yhtään ei mikkeliläisiä helpota tieto, että Savonlinna sai läpi kaksi ja Lappeenranta viisi kansanedustajaa.

Kaikesta huolimatta kokoomuslaiset juhlivat innolla vaalitulosta sunnuntai-ilta kahdessakin eri kapakassa Mikkelissä. Ilon nosti pintaan varsinkin puolueen kultapojan Antti Häkkäsen jymytulos.
Kun vielä kokoomus nousi Mikkelissä ykköspuolueeksi ohi demareitten ja keskustan, kysyi juhlaväki itseltään, voisiko asiat enää paremmin olla?
Ehkäpä sentään, jos oikein miettii. Olisihan tarkemmin ajatellen ollut mukavaa saada Mikkelistä seuraaja eduskunnasta sivuun jättäytyneelle Lenita Toivakalle. Nyt paikka meni Kouvolaan.
Keskittyikö Mikkelin kokoomus Häkkäsen saaliin kartuttamiseen niin, että omat ehdokkaat hieman unohtuivat?

Mikkelin edunvalvonta on ollut viime vuodet kiitoksen ansaitsevaa. Häkkänen, Toivakka, Olli Rehn (kesk) ja Jari Leppä (kesk) ovat kukin vuorollaan ministereinä edistäneet kotiseudun asiaa. On saatu muun muassa Viitostien remontti, keskusarkisto, Sodan ja rauhan keskus Muisti ja tuoreimpana raviradan remontti.
Tuleva vaalikausi on hämärän peitossa omien kansanedustajien määrän pudottua nollaan. Toivoa sopii, että joko Lepän tai Häkkäsen tai parhaassa tapauksessa molempien ministeripesti saa jatkoa.
Mikkelin seudun uusin kansanedustaja juvalainen Ano Turtiainen (ps) joutuu vielä opiskelemaan Arkadianmäen tavoille. Vaalikampanjassa hyväksi koetut keinot kuten voima ja jyrkät mielipiteet eivät ehkä eduskunnassa tuota toivottua tulosta.

Äänestämisellä on merkitystä. Sen voi hyvin havaita vaalituloksesta.
Jos mikkeliläiset olisivat edes vähän ahkerammin käyneet äänestämässä oman seudun ehdokkaita, ei meidän nyt tarvitsisi voivotella kansanedustajien puutetta.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Äänestäjä 18/04/2019 15:03

Mikkelin kaupunkilehti voi nyt onnitella itseään, vuosia jatkunut kansanedustaja Satu Taavitsaisen arvostelu ja mollaaminen tuottivat tulosta. Menetimme rohkean ja oikeudenmukaisen edustajan, joka ei koplaa pienen hyvä veli-verkoston kanssa etuja tietyille tahoille. 5416 ääntä kertovat, että Mikkelissä Satuun luotetaan kuntalaisten keskuudessa.

2. Tapio Honkamaa 18/04/2019 14:10

OIkeassa olet Olli. Tässä kolumnnissa kävin läpi viime vuosien tapahtumia, mutta aivan hyvin toki olisi voinut mainia myös varhempia saavutuksia. Hyvää pääsiäistä.

3. Olli Nepponen 18/04/2019 13:15

Ainakin Kokoomuksen ehdokkaiden olisi pitänyt liikkua enemmän. Äänet eivät kerry Mikkelin torin ympäristöstä. Olisi pitänyt ensin liikkua omassa maakunnassa ja sitten koko vaalipiirissä.
    Mikkelin edunvalvonnasta puhuttaessa unohdetaan erityisesti Maavoimien esikunnan saaminen.eise noin vaan tullut. Kyllä se oli kovaa työtä. Sain juuri muutama kuukausi sitten sotilaitten puolesta kovan palautteen: sinä sen hoidit ja.vastustukset eivät auttaneet. Mitään ei saa yksin vaan yhdessä. Toki yhden miljoonan euron potin hoidin VT 5: n suunnitteluun oltuani ryhmäni valiokuntavastaava valtionvarainvaliokunnassa 2011 budjettia läpivietäessä. Myös lentokentän rahoitus hoidettiin silloin kuntoon vaikka se jo oltiin ylipyyhimässä. Monta muutakin voisi mainita. Kuka sen hännän nostaa ellei itse..
    Hyvää pääsiäistä!