Kolumni: Kohtalaista luoteistuulta

Etelä-Savossa vallitsee vahva luoteinen ilmavirtaus. Tuulen suunta on näet kääntynyt yllättäen Jyväskylään, mikä tuntuu varsinkin mediassa.
Otetaanpa ensin Yleisradio, jonka on niputtanut Yle Mikkelin Yle Jyväskylän kylkeen. Molempia maakuntaradioita johtaa Aki Karjalainen Jyväskylästä.
Naapurimaakuntien radioitten yhteinen ohjelma-aika on tiettävästi lisääntymässä. Silloin tulee testattua, kiinnostavatko Jyväskylä asiat Mikkelissä ja päinvastoin.

Mikkelin ja Etelä-Savon olo Ylen kartalla on muutenkin kuin orpopojalla. Se näkyy hyvin näin vaalien aikana.
Etelä-Savo kuuluu yhdessä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa Itä-Suomen tv-alueuutisten läänityksiin. Monena iltana saamme alueuutissa nauttia Kuopion ja Joensuun vaalitunnelmista, mutta emme kuule sanakaan Mikkelistä.
Syynä on se, että Etelä-Savo kuuluu Kaakkois-Suomen vaalipiiriin, jonka asioita hoitaa Ylen organisaatiossa Yle uutiset Kaakkois-Suomi. Vaikeaa, eikö?

Viikko sitten julkistettiin, että Keskisuomalainen ostaa Länsi-Savo Oy:ltä Kaakon Viestinnän. Kaupassa jyväskyläläiseen omistukseen siirtyivät muun muassa kaikki kaakkoissuomalaiset päivälehdet, myös Länsi Savo.
Kauppa ei tullut yllätyksenä niille harvoille, joita sanomalehtitalojen tekemiset vielä kiinnostavat. Esimerkiksi Helsingin Sanomien paperiversio ei noteerannut kauppaa lainkaan.
Tänä vuonna 130 vuotta täyttävän Länsi-Savon historiassa viime perjantai oli synkkä hetki. Luopuminen teki varmasti kipeää, mutta sille ei ollut vaihtoehtoa.
Vain ratkaisun pitkittäminen olisi ollut mahdollista, totesi Länsi-Savo Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Tikka jäähyväishaastattelussa Yle Mikkelille.
Tarvetta tuli leveämmille hartioille, jotka Keskisuomalaisen toimitusjohtaja ja suuromistaja Vesa-Pekka Kangaskorpi tarjosi mielihyvin.

Mitä luoteistuuli tuo Mikkelille ja maakunnalle? Koskaan ei ole aihetta iloon, kun vaikutusvaltaa siirtyy pois paikkakunnalta. Vaarana on, että Mikkelin ääni vaimenee entisestään.
Välttämättä Mikkeliä ja maakuntaa ei silti uhkaa maailmanloppu. Savon Sanomat voi Keskisuomalaisen omistuksessa hyvin ja puolustaa pontevasti Kuopiota ja ympäröivää maakuntaa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Teijo Ylönen 11/04/2019 12:37

Mikähän lie, että keskisuomi vetää? ESSOTE hakee yhteistyötä keski-suomen sairaalan kanssa asiakastietojärjestelmän uusimiseksi. Kuopio ei kelpaa. Missä on yhteinen savolaisuus. Sosteri tähyää aivan muualle yms. Hivenen olen huolissani Mikkelin tilanteesta. ”Itsellinen Mikkeli”