Kolumni: Iso remontti

Antero Heikkinen. (Kuva: Raghad Mchawh)

Elämäntapojen muuttaminen on iso ja moniulotteinen kokonaisuus. Päätös mukaan lähtemisestä ja siihen sitoutumisesta on aina ja vain yksilöllinen asia. Elintapaneuvonnan alussa lähtötilanne kartoitetaan ja sen pohjalta laaditaan suunnitelma.
Toiminnan keskiössä ovat liikunnan määrän ja laadun lisäys, unen hoito, aiempaa harkitumpi, parempi ja terveellinen ravitsemus. Liikunta, lääketieteellisiä ja ravitsemusopillisia neuvoja jaetaan auliisti. Säännöllinen kontrolli ja elämäntapaohjaajan tapaaminen on suunnitelmallista.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) Active Life Labin ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen (Essote) laajat hyvinvointimittaukset ja tietojen analysointi vahvistavat, että elintapaohjauksella todella voidaan vaikuttaa.

Eteläsavolaisessa mallissa lähtötaso mitattiin viime syyskuussa ja seuranta toteutettiin joulukuun aikana. Lähtötilanteessa elintapaneuvottavien kehonkoostumus, fyysinen kunto, terveyteen liittyvä elämänlaatu, liikunta-aktiivisuus, liikunnan sisäinen motivaatio sekä sitoutuneisuus liikunnan harrastamiseen olivat vertailuryhmää heikommat. Erot osoittavat, että elintapaneuvonnan palveluohjauksella voidaan saavuttaa tukea tarvitseva kohderyhmä.

Omaan remonttiini en lähtenyt kenenkään kehotuksesta. Tiedostin kyllä, että painoa ja vyötärönympärystä oli yli ihannelukemien. Jonkun arvion mukaan minulla oli leipämaha. Olen aina ollut melkoinen voileivän purija päivällä ja yöllä. Näissä asioissa on riittänyt ja piisaa edelleen muutettavaa. Jos joku keksisi jääkaapin oveen automaattilukon, joka pelaisi iltakuudesta aamukuuteen.
Liikuntaa olen aina ja säännöllisesti harrastanut. Maastohiihto, sauvakävely, lentopallo ja golf ovat kestosuosikkeja. Uinti on uusi suosikkilajini. Aiemmin polskin vain kesäkuukausina Saimaassa.
Uni ja sen laatu ei ole erityinen pulmani, mutta otin unikoulun lukujärjestyksen matkaani. Ensi kokemukset ovat ajattelemisen aiheita nostattavia, kiintoisia ja sosiaalisiakin.

Jaa, että onko tullut tuloksia. On toki. Painon alentamisen perustavoitteessa olen parin kuukauden jälkeen puolitiessä. Ravitsemuskonseptin uudelleen ajoittaminen on tuntunut hyvältä ja oikeansuuntaiselta. Vähällä unella olen aina tullut toimeen. Laadussa olisi varmaan petraamisen varaa.
Elintapaohjaus on erinomainen asia. Se on tuonut paljon ajattelemisen aiheita ja uudenlaista sosiaalista vuorovaikutusta. Kun kisaa itsensä kanssa, ei voi hävitä muille, voi vain voittaa itsensä.
Elintaparemonttia voi suositella lämpimästi kaikille, niillekin, jotka eivät ole voittaneet yhteiskunnallisissa suosionmittauksissa.

Antero Heikkinen