18.04.

Hyvissä, uusissa käsissä

Matti ja Seija Venäläinen (vas.) ovat tyytyväisiä omistajanvaihdoksen sujumiseen. Vesa Sorasahi (oik.) auttoi järjestelyissä. Uusi yrittäjä Juha Heikkinen luottaa yrityksen menestykseen.

Hyvää päivää, herra johtaja, tervehtii Matti Venäläinen entistä alaistaan Juha Heikkistä pilke silmäkulmassa kotinsa keittiössä Mikkelissä.
Venäläisellä on syynsä nimittää Heikkistä johtajaksi. Venäläinen myi perustamansa pelti- ja ilmastointialan yrityksen Heikkiselle helmikuussa, ja Heikkinen on nyt yrityksen ainoa omistaja ja työntekijä.
Matti Venäläisen ja hänen vaimonsa Seija Venäläisen koti sijaitsee vielä yrityksen tuotantohallin yhteydessä, joten Heikkisen on helppo piipahtaa Venäläisten luo kahville.

Yrityksen myyminen eli omistajanvaihdos on jokaisessa yritystoiminnassa luonnollinen tilanne, jossa omistaja haluaa luopua yritystoiminnastaan joko iän, terveyden tai muun liiketoiminnallisen perusteen vuoksi.
Matti Venäläiselle yrityksen myynti tuli eteen arvattua äkillisemmin syksyllä 2016, kun Venäläinen sai aivoinfarktin. Hän oli jo virallisesti eläkkeellä, mutta teki vielä täyspäiväisesti töitä yrityksessään.
Venäläiselle oma yritys ja muutaman metrin työmatka oli ollut unelma. Myös Seija Venäläinen oli työskennellyt yrityksessä.
– Matin sairastumisen myötä oli kuitenkin selvää, että työtä ja yritystä ei voi enää jatkaa, kertoo Matti Venäläisen vaimo Seija Venäläinen.

Matti Venäläisen vuonna 1994 perustama yritys valmistaa pellistä ilmastointikanavien erikoisosia. Rakennuksissa tarvittaville erikoisosille on kysyntää, sillä niitä ei saa mistään valmiina, vaan jokainen on tehtävä yksilöllisin mitoin.
Juha Heikkinen tuli Venäläiselle töihin kuutisen vuotta sitten. Matti Venäläinen oli opastanut Juha Heikkisen valmistamaan osia alusta alkaen.
Venäläinen oli väläytellyt Heikkiselle yrityksen jatkamista aiemminkin, mutta vasta työnantajan sairastumisen myötä Heikkinen alkoi pohtia asiaa vakavammin.
– Ensin hirvitti. En olisi lähtenyt yrittäjäksi enää tässä iässä, jos ihan nollasta olisi pitänyt lähteä.
– Tässä yrityksessä asiakaskunta ja verkostot olivat kuitenkin jo valmiina. Mietimme vaimoni Annin kanssa asiaa pitkään ja hän kannusti minua jatkamaan tutussa työssä yrittäjänä. Myös asiakkaat rohkaisivat jatkamaan.

Kun Venäläinen ja Heikkinen pääsivät sopuun yrityksen hinnasta, kauppa näytti selvältä. Myyjällä ja ostajalla ei kuitenkaan ollut käsitystä, miten yrityksen omistajanvaihdos hoidettaisiin käytännössä.
Mikkelin kehitysyhtiö Miksein kautta kauppojen järjestelyihin tuli avuksi yrityskummi Vesa Sorasahi. Sorasahin mukaan hänen tärkein tehtävänsä oli rohkaista osapuolia eteenpäin.
Yksi ratkottavista asioista oli, kuinka kiinteistön omistusjärjestelyt tehtäisiin. Venäläisten koti oli osa yrityksen kiinteistöä, joten myyjä ja ostaja pohtivat, miten kiinteistönomistus jaettaisiin.

Yrityskummin mukaantulon jälkeen kävi selväksi, että Heikkisen oli parasta ostaa koko kiinteistö. Matti ja Seija Venäläinen jäivät kotiinsa vuokralle.
Kauppahintaan Sorasahi ei ottanut suoraa kantaa, mutta sanoo haastaneensa osapuolien käsityksiä summasta.
– Yrityksen arvo on vaikea panna rahaksi. Kiinteistön arvon voi vielä arvioida, mutta tässä tapauksessa Juha osti myös ammattitaidolleen valmiin markkinan ja asiakaskunnan.
Arvioin osaltani hintaa, esitin vaihtoehtoja ja kerroin, mitä pitää ottaa huomioon.

Omistajanvaihdosta valmistellaan tyypillisesti vuosia. Venäläisen tapauksessa se kesti lähes puolitoista vuotta.
Seija ja Matti Venäläisen mielestä tärkeintä oli, että yrityskummille voi aina soittaa, jos eteen tuli jokin ongelma.
– Vesa auttoi meitä älyttömän paljon ja hyvin, Venäläiset toteavat.
Tavallisesti yrityksen omistajanvaihdoksessa ostajan etsiminen ja ostajan tarvitseman materiaalin, asiakirjojen, analyysien, arvonmääritysten kokoaminen ja työstäminen vie ylivoimaisesti suurimman osan koko yrityskauppaan käytetystä ajasta.

Sorasahin mukaan omistajanvaihdos Venäläiseltä Heikkiselle oli malliesimerkki siitä, miten prosessi kannattaa tehdä.
– Yrityksessä on ollut hyvää kisällitoimintaa, omistaja on itse vienyt omistajanvaihdosta eteenpäin, ja myyjän ja ostajan välillä on hyvä luottamus. Hiljainen tieto siirtyy eteenpäin.
Joskus hiljaisen tiedon siirtymistä voidaan myös sisällyttää yrityskauppaan.
– Jos ostaja on ventovieras, erilaisia ratkaisuja haetaan. Pienissä yrityksissä voidaan tehdä esimerkiksi niin, että myyjä sitoutetaan pariksi vuodeksi jatkamaan työtä yrityksessä uuden omistajan rinnalla, ja myyjä saa siitä korvauksen.

Omistajanvaihdoksissa yrityksessä tulee pääsääntöisesti olla aitoa liiketoimintapotentiaalia, joka voidaan todentaa talousluvuista. Venäläisen yrityksen tapauksessa Vesa Sorasahi arvioi, että yritys todennäköisesti mennyt kaupaksi joka tapauksessa tavalla tai toisella.
– Usein käy niin, että yritykselle ei löydy suoraan jatkajaa, mutta läheltä voi löytyä samankaltainen yritys, joka jatkaa liiketoimintaa.
Venäläiset kuitenkin sanovat, että tärkeää oli saada “lempilapsi” hyviin, tuttuihin käsiin.
– Jussi on hyvä ammattilainen, kätevä ja tunnollinen työmies. Hän hallitsee myös laskelmien tekemisen, ja tuntee asiakkaat. Tilanteeseen saa olla tyytyväinen.

Heikkinen on ollut päätoiminen yrittäjä nyt reilut pari kuukautta.
Yrityksen aiempi nimi, toiminimi Matti K. Venäläinen, on nyt JPH Pelti- ja IV-osa. Miltä yrittäjyys maistuu?
– Vesa kyseli, olenko kerennyt katumaan päätöstä. Vastasin, että ei ole kerennyt, kun on niin paljon töitä, Heikkinen sanoo.

Omistajanvaihdokset Etelä-Savossa

  Omistajanvaihdos tarkoittaa yrityksen myymistä. Yrityksessä voidaan myös tehdä sukupolvenvaihdos, jossa toimintaa jatkaa yrittäjän rintaperillinen tai sukulainen. Tällöin verotuksessa on olemassa huomattavia huojennuksia.
  Lähes 5%:ssa eteläsavolaisista yrityksistä, joissa omistaja on yli 55-vuotias, tehdään jonkinlaisia omistusjärjestelyjä vuosittain.
  39% yli 55-vuotiaista eteläsavolaisista yrittäjistä toivoo voivansa luopua yrityksestä tulevan kahden vuoden aikana, 26% kuuden vuoden aikana ja 18% kymmenen vuoden aikana. Kolme neljästä vastaajasta toivoo, että yritykselle löytyisi jatkaja. Vain yksi neljännes ajattelee lakkauttavansa yrityksen.
  Omistajanvaihdos toteutetaan osakeyhtiössä tyypillisesti joko osakekauppana tai substanssi- eli liiketoimintakauppana. Ostajia voi haeskella joko itse tai asiantuntijan avulla monelta suunnalta perinteisen lehti-ilmoittelun lisäksi. Ammattimaiset yritysvälittäjät, esimerkiksi Suomen Yrityskaupat Oy, pitävät yllä rekistereitä, joista ostaja voi löytyä.
  Etelä-Savossa yrittäjät ovat keskimäärin palkansaajia vanhempia. Etelä-Savon yrittäjistä 47% on jo täyttänyt 50 vuotta. 64%:ssa ikääntyneiden yrittäjien yrityksistä ei ole jatkajaa tiedossa.
  Mikkeliin rekisteröidyissä yrityksissä, joissa yrittäjä on yli 50-vuotias, on lähes 8190 työpaikkaa.
  Omistajanvaihdokseen saa apua Mikkelin Kehitysyhtiö Mikseistä ja Yrityskummeilta.

Elina Jäntti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.