Blenheim-halli pusikossa

Kalevi Salovaara löysi Tuskusta kohtalaisen etsimisen jälkeen Päämajan lentokonehallin, joka on ollut vuosikymmeniä piilossa. Museoviraston mukaan rakennuksella on rakennushistoriallisia ja historiallisia arvoja.

– Todella mielenkiintoista, sanoo everstiluutnantti evp. Kalevi Salovaara.
Salovaara on juuri osunut yhdessä Kaupunkilehden toimittajan kanssa Mikkelin Tuskussa sijaitsevan Päämajan lentokonehallin pihaan.

Mikkelin sotahistorian perin pohjin tunteva Salovaraa tunnustaa, ettei ole ollut selvillä hallin olemassaolosta. Hän arvelee, että hallit on rakennettu Blenheim-pommikoneita varten.
– Koneet olivat täällä kaiketi vain lyhyen aikaa jatkosodan alussa. Blenheimit olivat hitaista ja vihollisen tulelle alttiita, Salovaara sanoo.

Blenheim-halli putkahti esiin Mikkelin kaupunginhallituksen kokouslistalla oltuaan vuosikymmeniä unohduksissa Tuskun teollisuusalueella puolen kilometrin päässä lentokentästä.
– Tämä on ollut hyvä, suojaisa paikka jo silloin sanoo Salovaara, jonka kanssa Kaupunkilehti sai partioida hyvän tovin ennen kuin osui kohteeseen. Puut ovat verhonneet ison hallin hyvin tehokkaasti.

Mikkelin lentokentän
historiikin mukaan kenttää kunnostettiin välirauhan aikaan ja kentän läheisyyteen nousi Blenheim- konesuoja Pommituslentolaivue 44:n käyttöön.
Ensimmäiset sotalennot alkoivat Mikkelin kentältä ns. tiedustelulentoina. Mikkeliin kentälle saapui 28.6.1941 Blenheim BL-106 miehistönään lentomestari Ville Salminen, luutnantti Olavi Kokko ja ylikersantti Veikko Laukas.

Heti heinäkuun alussa saapui Mikkeliin pommituslentolaivueen 44 kalusto, johon kuului yhdeksän Blenheim-pommikonetta. Laivue alistettiin Päämajan alaisuuteen. Pommituslentolaivue 44 piti Mikkeliä työkenttänä kesä ajan syyskuun loppuun saakka, jolloin se siirtyi Joensuun Onttolan kentälle.
Mikkelin kenttä toimi Mikkelissä sijainneen Päämajan takia vilkkaana yhteyskenttänä ja operatiivisena varakenttänä sodan loppuvaiheisiin saakka.

Museovirasto totesi kaavoitusta varten antamassaan lausunnossa, että 1940 rakennettu Päämajan lentokonehalli on maakunnassa harvinainen lentoliikenteen historiaan ja toiseen maailmansotaan liittyvä rakennus, jolla on rakennushistoriallisia ja historiallisia arvoja.
– Tontin omistaa Mikkelin kaupunki. Oletan, että kaupunki omistaa sillä olevat rakennuksetkin. En tosin löytänyt rakennusten tietoja kiinteistötietopalvelusta, sanoo kaavoittaja Heikki Manninen Mikkelin kaupungilta.