Viitikko on varuillaan

Heikki Viitikko viihtyy Mikkelissä ja kotitienoillaan Mikonkadun maisemissa.

Sijoittaja Heikki Viitikon viimeinen kiinteistösijoitus Mikkeliin nousee parhaillaan Tuukkalassa. Lokakuussa valmistuva vastaanotto- ja turvakoti oli jäädä rakentamatta, koska kiinnostuneita kiinteistösijoittajia ei ollut.
– Olin valmis mukaan siksi, että muuten kaupunkilaiset olisivat jääneet ilman tätä tarpeellista palvelua. Essote tulee siihen vuokralaiseksi, Viitikko selvittää rakennustyömaan äärellä.

Viitikko muutti Etelä-Savoon 2007 myytyään liiketoimensa Englannissa. Sen jälkeen hän on sijoittanut varojaan yrityksiin, arvopapereihin ja kiinteistöihin. Mikkeliin hän laskee sijoittaneensa vuosikymmenessä 30–40 miljoonaa euroa.

Mikkelin kaupungin toiminta kehityksen korjaamiseksi ei Viitikkoa vakuuta. Viimeksi siitä on saatu mallia sopeuttamispakettia laadittaessa. Päätöksenteko on toivottoman hidasta, kun maailma menee menojaan.
– On selvää, ettei julkinen puoli voi kasvaa nopeammin kuin yksityinen talous. Mikkelin kaupunki ei voi paikata puuttuvaa tuottavuutta veronkorotuksin ja velkaantumalla lisää.

Mikkeli ei yrityksistä huolimatta ole onnistunut tekemään itsestään houkuttelevaa yritysten ja mahdollisten muuttajien silmissä.
– Eikä vetovoima veroja korottamalla lisäänny. Ainoa toimiva keino on vireä elinkeinoelämä. Raha ei kasva puussa Mikkelissäkään, vaan yritystoiminnalla laskut aina viime kädessä maksetaan.

Poliittisten päättäjien näyttää Viitikon mukaan olevan huomattavan helppo nostaa veroja ja ottaa lisää velkaa. Hänellä on toki sympatiaakin kuntia kohtaan, sillä niiden tehtävät ovat 90-luvulta tuplaantuneet samalla kun valtionosuuksia on leikattu.
– Todelliset ratkaisut ovat vaativia, mutta välttämättömiä, koska ongelmat ovat ajallaan edessä entistä vaikeampina.
– Taloudenpidossa pätee sama englantilainen viisaus kuin lastenkasvatuksessa: Ollaksesi hellä, pitää olla myös kova.

Yritysten kannalta
on Viitikon mukaan tärkeää, että palveluja on joustavasti tarjolla. Myönteinen ilmapiiri on sekin tarpeen, koska kilpailu yrityksistä on kova
– Elinkeinoelämän on oltava ykkönen. Omasta kokemuksesta voin sanoa, ettei Mikkelissä ole näin. Lupa mainospylonin pystytykseen kesti kaupungin byrokratiassa kahdeksan kuukautta, vaikka halusin rakentaa sen omalle maalle Urpolaan.

Viitikko haluaa kaikesta huolimatta valaa uskoa Mikkeliin. Liigaseuran Jukureihin hän lähti omistajaksi, koska se oli yksi tapa pitää Etelä-Savon puolta.
– Haluan, että Mikkeli pysyy viihtyisänä meille, jotka täällä yhä asumme. Haluan myös, että meillä on jotain, joka osuu säännöllisesti valtakunnan tutkaan

Mikkeliläisten
pitää Viitikon mukaan potkia entistä tukevammin tutkainta vastaan.
– Kaikki on mahdollista, kunhan vain asetamme tavoitteet ja teemme töitä niiden eteen. Muutos vaatii tekoja, ei niinkään järkeä.

Heikki Viitikko

– Syntynyt Uukuniemellä 1965 pienviljelijän poikana
– Insinööri, MBA
– Sijoittaja