Liki 9 miljoonan jytky

Mikkelin kaupunginhallitus suunnittelee kuntaveroon yhden prosenttiyksikön nostoa.

Mikkelin suunnittelema verojenkorotus löisi kovimmin pieniin ansiotuloihin
Mikkeli kaupunki suunnittelee kiristävänsä kuntaverotusta ensi vuodeksi prosenttiyksiköllä 21,5 prosenttiin. Jos korotus toteutuu, kerää kaupunki mikkeliläisiltä 8,8 miljoonaa euroa nykyistä enemmän kuntaveroa.

Kuntaveron nosto on osa kaupungin talouden tasapainotuspakettia, jonka kaupunginhallitus maanantaina hyväksyi Sdp:n, keskustan, vihreiden ja kristillisdemokraattien äänin. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat vaatineet tiukempaa säästökuuria. Sopeutusohjelman käsittely jatkuu maanantaina valtuustossa.

Mikkeli on verottajana tällä hetkellä maakuntakeskusten keskikastia. Veronmaksajain keskusliiton mukaan keskituloinen mikkeliläisperhe maksoi viime vuonna paikallisesi kerättyä veroa 16 059 euroa, mikä oli liki 2000 euroa enemmän kuin helsinkiläisen perheen vero.

Prosenttiyksikön korotuskuntaveroon kiristäisi tavallisen mikkeliläisperheen verotusta noin 800 eurolla vuodessa. Kovimmin korotus tuntuisi alemmissa ansiotuloluokissa. Kuntavero on vain lievästi progressiivinen, joten hyvin ansaitsevat pääsevät korotuksesta suhteellisesti helpoimmalla.
Mikkelin yrityselämälle mahdollinen verojen kiristäminen on ongelmallinen. Jos kaupunki imuroi kaupunkilaisten taskuista 8,8 miljoonaa euroa aiempaa enemmän kuntaverona, jää kulutukseen entistä vähemmän rahaa.

Sijoittajien usko Mikkeliin on nyt kovilla. Viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana 30-40 miljoonaa euroa Mikkeliin sijoittanut Heikki Viitikko sanoo, että hänen sijoituksensa paikallisiin kohteisiin on ainakin toistaiseksi nähty.
– Kunnan tehtävä on tehdä alueestaan niin elinvoimainen ja vetovoimainen, että poismuutto saadaan kuriin. Mikkelin tulisi olla yrityksille houkutteleva kaupunki, ja sitä se ei nyt valitettavasti ole.

Viitikko toivoo, että järki voittaa ja Mikkeli panee asiansa kuntoon. Verokorotuksilla ei tule paikata puuttuvaa tuottavuutta.
– Mikkelin kohtalo on edelleen mikkeliläisten omissa käsissä. Kuntapäättäjillä on avaimet ratkaisuun, mutta lapsellisella väännöllä tilanne käy päivä päivältä vaikeammaksi.

1. Erkki Veikko 17/03/2019 06:41

Asun vaimoni kanssa Espoossa. Ajattelimme muuttaa takaisin syntymäkaupunki Mikkeliin. Esteeksi taitaa kuitenkin muodostua veroprosentti. Eroa kaupunkien veroprosenteissa on 3.5 % Espoon hyväksi, jos Mikkeli nostaa veron 21.5:n. Lisäksi kirkollisvero on 0.5 % korkeampi. Ero siis yhteensä 4 %. Rahassa tämä tekee omalta osaltani n. 1800 € / vuosi enemmän veroja Mikkelissä. Ei taida kannattaa.

2. veronmaksaja 15/03/2019 08:57

Kyllä Mikkelin talouden kurjistumista on Kokoomuksen toimesta edistetty. Käyttämätön Stadium, Bio – Sairila, Mikkeli-puisto:näiden takia tänne ei muuteta ja väestökatoa lopeteta. Kyllä ne ovat toimivat peruspalvelut, jotka houkuttelevat ja riittävästi viheralueita. Tosin nyt Saksalan ainoa puisto ollaan antamassa Attendolle tontiksi. Järjetöntä puuhaa…