Liigapomo on hyvillään

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen on erityisellä mielenkiinnolla seurannut Sportin ja Jukurien taistelua A-nuorten playoffeissa. Mitalipeleihin jatkaja ratkeaa torstain viidennessä pelissä Vaasassa. (Kuvat: Antero Heikkinen)

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltuselle jäi hyvä fiilis liigan runkosarjasta.
– Kärpät erottui vahvasti sarjassa. Sijoista 5–10 oli tasaista vääntöä koko kauden ja jännitys playoffs-joukkueista säilyy viimeiselle kierrokselle asti, mikä oli hieno asia. Kielteinen yllätys oli Ässien heikko kausi.
Liigan runkosarjaa seurasi tällä kaudella hieman yli 1,9 miljoonaa katsojaa. Yli puolet joukkueista pystyi parantamaan edellisen kauden yleisökeskiarvoaan.

Kansainvälisestikin menestynyt yrittäjä/yritysjohtaja Heikki Hiltunen tarkastelee analyyttisesti suomalaista liigakiekkoa. Kalervo Kummolan idealle kapeista kaukaloista hän ei lämpene.
– Kaukaloiden uusiminen lyhyellä aikavälillä on mahdoton yhtälö. Kustannuksiltaan kuusinumeroinen hanke on liian kallis useimmille liigaseuroille ja halliyhtiöille.

Suomi-kiekon keskeisiin vaikuttajiin lukeutuva Hiltunen on myös Hockey-Team Vaasan Sportin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja.
– Sportille kauteen lähtö oli vaikea ja joukkue tuomittiin ennen sarjan alkua jumboksi ”asiantuntijoiden” toimesta. Playoffseihin pääsy oli tavoitteena ja siitä jäätiin yhden voiton päähän.
Sportin kauteen hän on kuitenkin tyytyväinen, kun edelliskauden negatiivinen kierre saatiin käännettyä ja usko seuran tekemiseen palasi kannattajien joukossa.
– Pienen seuran kapea materiaali ei vain riitä pitkässä sarjassa juuri tätä pidemmälle.
Sportin tämä kauden budjetti oli noin 1,6 miljoonaan euroa.

Hiltusen toiveissa on kausikorttien myynnin kasvattaminen ja uusien yhteistyökumppanuuksien hankkiminen.
– Niiden myötä voisimme nostaa pelaajabudjettia vähintään 100–200 000 euroa.
Sportilla on Heikki Hiltusen mukaan hyvässä vireessä oleva junioripolku. Parhaillaan Jukurien A-nuorten kanssa mitalien peleihin yltämisestä taistelee 15 Pohjanmaalla varttunut jääkiekkoilijaa.
Kolme heistä eli Santeri Haarala, Eemeli Ylitalo ja Eemil Erholtz omaavat SM-liigakokemusta.
Erholtzin isä, Markku on pelannut Mestisvuosina Jukureissakin.
– Ilman vahvaa panostusta omaan juniorituotantoon Liigassa menestyminen on haastavaa ja käy kalliiksi. Sport on pelannut aiemminkin nuorten liigan playoff-pelejä.
Montako liigapeliä koet jossain jäähallissa?
– Varmaan paikan päällä seurattuna noin 15–20 kaudessa.

Voisiko kotimainen kiekkokevät ennen MM-kisoja (ainakin joskus) päättyä liigamestarin ja Jokerien kohtaamiseen, vaikka jonkun hyväntekeväisyysteeman merkeissä?
– Ennen MM-kisoja oli vaikeaa, koska playoffsit jatkuvat pitkälle kevääseen. Tällainen hyväntekeväisyysteemaottelu voisi toteutua syyskesällä/syksyllä on SM-liigan ja KHL:n kausien alkua.

Junioripolku on keskiössä

Heikki Hiltusella on juuret Etelä-Savossa. Hän on syntynyt Joroisissa ja varttunut Kangasniemellä.
Kangasniemen Pallon alakoulu ikäisenä juniorina hän pelasi ensimmäisen ottelunsa Kalevankankaan jäähallissa ja ehdotti tuomarille uutta jakoa, kun Jukurien Aapo Teittinen pelikavereineen olivat liian ylivoimaisia.
Hiltusella on edelleen sympatioita kotimaakuntaa kohtaan. Kysymykseen Jukureiden tulevaisuudesta hän vastaa diplomaattisesti, mutta realistisesti.
– Urheilullisen menestyksen suunta pitää saada käännettyä nopeasti, mutta kuitenkin talouden ehdoilla ja samalla tiedostaen, että pieniä askeleita pitäisi pystyä ottamaan eteenpäin kausi kaudelta.
– Totuus on, että pelaajabudjetit liigaseuroilla kasvavat vuosi vuodelta ja siihen pitää pystyä vastaamaan, jos on halua saada kilpailukykyisen joukkueen Liigaan.
– Oma juniorituotanto ja kaikkien alueen seurojen yhteistyö pelaajien kehittämiseksi on erittäin tärkeää.

Hiltusen mielestä Jukureilla on ollut hyvä ilme Liigassa, mutta sama resurssien kapeus kuin muillakin nousijoilla näkyy tuloksissa.
– Pitää olla kärsivällinen ja uskoa omaan tekemiseen. Pikavoittoja ei varmasti kannata tavoitella. Tärkeää että yhteistyökumppanit mukana ja yleisöä käy hallilla.
– Pitkässä juoksussa pienetkin seurat tarvitsevat muita varainhankintakeinoja kuin liigaottelut jos haluaa menestyä Liigassa.

Antero Heikkinen