Kolumni: Kalliit lehmänkaupat

Millaisen Mikkelin haluamme? Entäpä jos se olisi uudistuva kaupunki, joka vetää uusia asukkaita ja työpaikkoja?
Ihan muut mielikuvat puskivat mieleen, kun seurasi maanantaina valtuuston pakerrusta. Istunnossa oli määrä laatia ohjelma, joka pelastaa Mikkelin konkurssilta.
Vaikeaa tuntui olevan. Yli kuuden tunnin kinastelun, tytöttelyn ja jahkaamisen jälkeen koossa oli ohjelma, jolle ei voi hurraata huutaa.

Pahinta ei ole se, että säästöt ovat toivotaan, toivotaan -tasoa kuten valtuutettu Heikki Nykänen (kesk) niitä osuvasti kuvasi.
Eikä sekään, että tulopuoli kertyy 9 miljoonan euron veronkorotuksesta, joka syö varsinkin pienituloisten palkansaajien ostovoimaa. Muuttotappiokaupungilla ei luulisi olevan varaa prosenttiyksikön verojen kiristykseen.
Säästökuurin yksityiskohdat ovat yhä pimennossa. Senkin kanssa voimme jotenkuten vielä vaaleihin saakka elää.

Paketti antoi jokaiselle jotakin. Demarit saivat haluamansa veronkorotuksen sekä sen, ettei kaupungin henkilöstöön ennen vaaleja kajota.
Lentokentän kimpussa ovat demarit olleet jo pitkään. Nyt kun tahto on saatu läpi, varmasti kuulemme hyviä ideoita lähes 30 miljoonaa maksaneen kenttäalueen uusiokäytölle.
Keskustakin teki hyvät kaupat. Se sai pitää Ristiinan lukion, Vanhalan koulun sekä lyhentämättömät rahat tiestöön ja aluejohtokuntiin.
Mitä sai kokoomus? Jos ei muuta niin rupia takalistoon yli kuuden tunnin istumisen ja 20 äänestyksen jälkeen.

Pahinta kaikessa on se, että talouden korjaamisessa on vitkuteltu aivan liian pitkään. Yritys oli tomera jo viime valtuustokaudella, mutta pannukakuksi jäi.
Nykyinen valtuusto on nyt hakenut oikeaa asentoa kaksi vuotta. Vieläkään ei näköjään ole kiire. Tositoimiin päästään nykyvauhdilla aikaisintaan ensi vuonna.
Tätäkö me mikkeliläiset päättäjiltämme haluamme? Vai haluammeko vaihteeksi säästökuurien sijaan innostavan vision, jonka voimin kaupunki saa elinvoimaa ja uusia asukkaita ja työpaikkoja.
Meidän pitää pysyä parempaan, muuten meidät hukka perii.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Nimetön 22/03/2019 15:07

Pitäisikö Mikkelin edes yrittää markkinoida kaupunkia potentiaalisena etätyökaupunkina. Helsingin ja suurten kaupunkien asumiskustannukset kasvavat käsittämättömiin summiin, puhumattakaan liikenneruuhkien määrästä.

Suomikin on täynnä työpaikkoja, joissa tietoliikenneyhteyksien ollessa kunnossa ei ole väliä missä työ itseasiassa tehdään. Olisikohan mahdollista, että muutama helsinkiläinen asuisi mielellään Mikkelin kokoisessa kaupungissa, jossa saa omakotitalon helsinkiläisen kaksion hinnalla.

Onneksi arvoisat demarit ja vihreät keksivät nostaa veroja, jotta ainakaan liiaksi kukaan ei ole muuttamassa tänne. Nyt oikeasti oikeita asioita tekemään, kunnon leikkurit kunnan virkoihin, oikeaa markkinointia ja kaavoitus kuntoon. Se iänikuinen kaavoituksen jarruttaminen ja rakennushankkeista valittaminen on nyt kokeiltu. Onhan se toki hyvä, että meillä on täällä kilometrikaupalla vapaata rantaviivaa alati vähenevälle väestölle kuten vihreät ilmeisesti haluavat

2. Puuhastelu ei riitä 21/03/2019 15:24

Ainoa pelastus olisi sellaisen yritystoiminnan saaminen paikkakunnalle, jossa olisi paljon työpaikkoja, kuten teollisuudessa. Paikkoja löytyisi ja kulkuyhteydetkin ovat hyvät. Mutta kun tavoitteet ovat olleet vain pk-yrityksissä ja matkailussa sekä sellaisessa tilaa vievässä toiminnassa jossa on vain muutama työpaikka. Ei se riitä. Nyt oikeisiin toimiin niin virkamiehet kuin päättäjätkin.

3. Kaappo 21/03/2019 11:29

Osuvaa analyysia. Uhkakuviin vielä mahdollinen kiinteistöveron korotus, joka tuo mukanaan mm vuokrankorotukset. Hoidetaanko ne asumistukea lisäämällä ?

4. Vesa Pomell 21/03/2019 11:27

Kokemuksella 25v sitten Mikkelistä Helsinkiin muuttaneena sanoisin idean: Mikkeliläiset eivät uskalla kysellä ulkopaikkakuntalaisilta ”Mitä haluaisitte ostaa Suuren Saimaan Rannalla olevasta Päämaja-kaupungista?” Minä voin auttaa teidät kyselemään tätä jopa Italian Toscanan Luccasta tai Firenzestä! Olen asunut siellä jopa jo 1.5 vuotta yhteensä.

Tulevat nimittäin sanomaan ainakin tämän tarpeen: ”Toscanan kesän lämpötila on 30C-40C lämpöasteen välillä. Voisitteko te Saint Michelissä ja suuren Saimaan rannalla järjestellä meidän vanhuksillemme kesänviettoa teidän noin +20C lämmössä ja lisätä heidän ikäänsä tällä tavalla. He kärsivät täällä kuumuudessa jokainen kesä. Samalla me heidän aikuiset lapsensa voisimme kalastaa ja pyöräillä ihanassa makeaveden saaristossanne. Teillä kuuluu Vesan puheiden mukaan olla Suomessa jopa 190.000 järveä. Miten suuri osa niistä sijaitsee Saint Michelin ympärillä?”. Lisäksi he sanoisivat, että ”Me voimme tuoda viini ja ruokakulttuurimme teille”.