Interrail sytytti eurokipinän

On ilo ja kunnia-asia saada olla EU-ehdokkaana. Se on osa nuoruuden unelmaa, sanoo kouluneuvos Jyrki Kovikko.

Koulupoikana Jyrki Koivikko (kok) sijoitti kesäansiot kuutena vuonna eri puolille Eurooppaa suuntautuville interrail-reissuille.
– Häämatkallakin reilasimme vaimon kanssa Euroopassa kesällä 1988.

Reppureissut herättivät Tuppuran pojan käsitykset kansainvälisyydestä, kulttuurista ja kielitaidosta loppuelämäksi.
– 1980-luvun vahvasti tuettu Interrail-järjestelmä oli fiksua EU-integraatiopolitiikkaa. Se voitti kokonaisen sukupolven puolelleen.

Nyt Koivikko haluaa edistää yhtenäistä ja vahvaa Euroopan unionia, joka takaa Suomen kaltaisen pienen valtion vakauden.
– Osana lähes 500 miljoonan ihmisen yhteisöä voimme paljon tehokkaammin edistää niin ilmastopolitiikan kuin ihmisoikeuskysymyksiä. Emme aina ymmärrä, miten merkittävä, positiivinen arvoyhteisö EU on suomalaisillekin.

Populismin ja kapeakatseisen nationalismin nousua Koivikko katsoo huolestuneena. Hän sanoo, että ahtaasta nationalismista poiketen isänmaallisuus on arvokas asia.
Pakolaiskriisin avain on Koivikon mielestä apu, joka annetaan entistä enemmän lähtömaissa. Tie on hänen mukaansa pitkä, mutta ainoa mahdollinen. Äkilliset kriisit ovat asia erikseen, jotka vaativat nopeaa toimintaa.
– EU on arvoyhteisö, jolle ihmisarvo on jakamaton. Vastuu ihmisten hädästä on otettava
Kouluneuvos uskoo, että Eurooppaakin vaivaavaan populismiin avun tarjoaa sivistys ja koulutus.
– Meille Itä-Suomessa on erittäin merkittävää, että ohjelmakausi on vaihtumassa. On pyrittävä varmistamaan. että korkeakoulutuksen tukirahoitus saadaan säilymään nykyisellä tasolla.

Koivikko katsoo valmistautuneensa hyvin mahdolliseen Brysselin-keikkaan. Kielikin on halussa, kun hän teki gradunsa ranskankielisistä lähteistä. Kielitaito on muutenkin hyvä, sillä pappismies puhuu myös englantia, ruotsia sekä vähän venäjää.
– Kansainvälisyys on ollut minulle tärkeää aina. Olen ollut synnyttämässä kansainvälisiä ripareita Virossa Slovakiassa sekä viemässä nuoria bussilla halki Euroopan Ranskaan Lyoniin ekumeenisille leireille.

1. Veronmaksaja 21/03/2019 17:26

Toivottavasti tämä mies saadaan pois Mikkelistä, näyttöä on Stadiumin, yliopiston lobbauksen ja Kokoomus-vetoisten bisneshankkeiden tiimoilta.