21.03.

Elämäntyö sujahti kansiin

Ylitarkastaja Petri Böök (vas.) on tyytyväinen, että yliagronomi Bertalan Galambosin yrittitutkimukset on nyt koottu Kansallisarkiston suojiin Mikkelissä.

Bertalan Galambosin 30-vuotisen yrttitutkimuksen tulokset ovat saaneet arvoisensa kodin.
Vuosien 1984-2014 välillä Mikkelissä suoritetun yrttitutkimusten tuloksia ja dokumentteja on arkistoitu Kansallisarkisto Mikkelin toimipaikkaan Pirttiniemenkadulle
– Kun jäin 4 vuotta sitten eläkkeelle, olin hiukan huolissani, mihin tutkimuksen tulokset päättyvät. Nyt ollaan onneksi tässä tilanteessa, sanoo Galambosi.

Galambosin tutkimukset on koottu arkistomappeihin, ja lisäksi ne on digitalisoitu Kansallisarkiston VAKKA–arkistotietokantaan.
– Kiitän sydämellisesti henkilöitä, jotka ovat mahdollistaneet aineiston sijoittamista Mikkelin Maakunta- arkistoon eli Mikkelin yliopistokeskuksen pääsihteeri Matti Malista, Kansallisarkiston erityisasiantuntija Tytti Voutilaista ja ylitarkastaja Petri Böökiä.

Tutkija toivoo, että hänen työstään olisi mahdollisimman paljon hyötyä tutkimukselle ja myös yrityselämälle sekä yrteistä kiinnostuneille yksityishenkilöille.
– Koen, että moraalinen velvollisuuteni on julkaista nämä tiedot, koska olen saanut tehdä tätä työtäni Suomessa.
Tutkittavana on ollut iso määrä lajeja kihokista koivuun. Yrttikasveja käytetään hyvin moneen eri tarkoituksiin: mausteena, rohdoksena, tuoksuaineena, kosmetiikan raaka-aineina, väri- ja karkote- jopa koristekasveina.

Kansallisarkiston ylitarkastaja Petri Böök sanoo,että nyt tehty arkistointi on tärkeää myös sen vuoksi, että aiemmin tehtyä yrittitutkimusta on kadonnut.
– Bertalanin tekemän työn arvoa kuvaa se, että tasavallan presidentti on myöntänyt hänelle Suomen Lejionan kunniamerkin ja yliagronomin arvonimen, Böök sanoo.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.