Vanha Mikkeli ei unohdu

Mikkeli-Seuran puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut Leena Hangasmaa (vas.), varapuheenjohtaja Helena Partanen ja sihteeri Laura Jouhkimo pitävät kaupunkimme kulttuurihistoriaa arvossaan. Seuran pääpaikkana toimii historiallisesti arvokas Elomaan talo. (Kuva: Iida Puhakka)

Jos Mikkelin historia kiinnostaa, kannattaa laittaa seurantaan Mikkeli-Seura, jonka hallinnassa on melkoinen määrä tietoa kaupunkimme kulttuurihistoriasta.
Seuran keskeisin tehtävä on Mikkelin kulttuuriperinnön vaaliminen, joka pitää sisällään muun muassa Mikkelin historiaan liittyvien kirjojen julkaisemisen sekä asiantuntijaluentojen ja erilaisten tapahtumien järjestämisen. Seura antaa myös pyydettäessä lausuntoja viranomaisille kaavamuutoksista.

68-vuotias kotiseutuyhdistys Mikkeli-Seura elää ja voi hyvin. Seuralla on 116 jäsentä ja yksi yhteisöjäsen, Mikke ry. Seuran toiminta on pysynyt tasaisen virkeänä vuodesta 1982, jolloin seura puhallettiin uudestaan henkiin muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen.
– Seuran perustajisto koostui arvovaltaisista ihmistä. Pikku hiljaa, vuosien saatossa, seuran toiminta on kehittynyt kaikkien saataville ja tänä päivänä seuraan voi liittyä kuka tahansa, vaikka ei olisi edes mikkeliläinen, kertoo pitkän historian seurassa omaava ja vuoden alussa sen varapuheenjohtajana aloittanut Helena Partanen.

Seura aloitti uuden toimintavuotensa johtokunnan järjestäytymisellä. Puheenjohtajana aloitti kulttuurintutkija Leena Hangasmaa.
– Johtokunnassa on nyt sopivasti intoa ja kokemusta seuran kehittämiseen. Seuran jäsenmäärä on hyvä, mutta uusiakin innokkaita jäseniä kaivataan. Esimerkiksi uusille mikkeliläisille seuramme tarjoaa mahdollisuuden juurtua kaupunkiin. Samalla kotiseutuyhdistys tuo turvallisuuden tunnetta, sanoo Hangasmaa.

Seura elää ja voi hyvin.

Mikkeli-Seura vaalii menneisyyttä, mutta suuntaa tulevaisuuteen. Seurassa suunnitellaan parhaillaan uusien kirjojen ja muiden historia-teemaisten tuotteiden tuottamista.
Merkittävin seuran uusi toiminnan muoto on Mikkelin kaupungin museoiden kanssa yhteistyössä ylläpidettävä Mikkelin Topoteekki, joka on verkossa toimiva kotiseutuarkisto. Mikkeli-Seura ottaa vastuulleen Topoteekin aineiston kartuttamisen ja sisällöntuotannon.
– Olemme suunnitelleet hakevamme hankerahoitusta sivuston kehittämiseen, koska tällä hetkellä sivulla on lähinnä museoiden materiaalia sota-ajoilta. Tarkoituksenamme on saada sivustolle lisää materiaalia yksityishenkilöiltä, Hangasmaa kertoo.

Seuran pääpaikkana toimii kulttuurihistoriallisesti arvokas Pirttinimenkadulla sijaitseva Elomaan talo, jonka historia juontaa juurensa vuoteen 1882. Jo pelkästään talo pihapiireineen on näkemisen arvoinen, sillä se on kaupungin ainoa alkuperäisessä asussaan säilynyt 1800-luvun lopun rakennuskokonaisuus.
– Mikkeli-Seura on asettunut Elomaan taloon vuonna 1986, jolloin allekirjoitimme lehtori Taimi Elomaan kanssa sopimuksen talon kymmenen vuoden käytöstä. Sittemmin olemme jatkaneet yhteistyötä Elomaan perheen kanssa ja meillä on kiinteistöihin toistaiseksi voimassa oleva ylläpitosopimus, Partanen kertoo.

Elomaan talon puuseinät pitävät sisällään roppakaupalla Mikkelin historiaa, mutta museo se ei suinkaan ole. Seura vuokraa tiloja tietyillä kriteereillä erilaisten tilaisuuksien ja kokousten järjestyspaikaksi. Talossa sijaitsee myös Mikkeli-Seuran toimisto.
– Koska kyseessä on kuitenkin jonkun koti, vuokraamme tiloja tietyin edellytyksin. Vuokraajan on muun muassa oltava yli 25-vuotias. Tilat soveltuvat hyvin esimerkiksi ristiäisten ja muiden juhlatilaisuuksien järjestämiseen, kertoo seuran sihteeri Laura Jouhkimo.

Mikkeli-Seura on Suomen Kotiseutuliiton jäsen ja se tekee yhteistyötä Mikkelin kaupungin museoiden ja kulttuuritoimen sekä Mikkelin Oppaiden kanssa. Seura on julkaissut muun muassa kirjat Mennyttä Mikkeliä etsimässä, Aleksanteri Rytkösen Murtotietoja Mikkelistä näköispainoksen ja Hillevi Vesterisen Lemmittyjen leposijat.
Seura myy kirjojen lisäksi myös muun muassa julisteita, postikortteja ja pinssejä.
Seura järjestää perinteisen vinkkisuunnistuksen 19. toukokuuta.

Anni Suomela