Kolumni: Mallia Savonlinnasta

Mikkelin Telefooniyhdistys perustettiin alkusyksystä 1888. Jo seuraavan vuoden puolella sai alkunsa Savonlinnan Puhelinyhdistys.
Kumpikin yhdistys on luonnollisesti muokkautunut 130 vuodessa aivan uuteen kuosiin. Samasta lähtötilanteesta on ponnistettu eri suuntiin ja yllättävän erilaisin tuloksin.

Sanotaan heti alkuun, että Savonlinnassa on muutos sujunut paremmin kuin päämajakaupungissa. Olavinlinnan suojissa puhelinyhdistyksestä on varttunut nopeasti kasvava ja vakavarainen BLC-konserni.
Savonlinnalaisten merkittävä oivallus oli Lukkorengas Oy:n hankinta BLC-konserniin kymmenen vuotta sitten. Kauppa tehtiin hyvissä ajoin ennen kuin oli näkyvissä turva-alan reipas kasvu. Nyt turvapalvelut tuovat jo yli puolet BLC:n liikevaihdosta.

MPY-konsernille viimeksi kulunut vuosikymmen on ollut vaikea. Mikkelissä ei ole löydetty yhtä selkeää strategiaa kuin naapurissa.
MPY:n kasvu on jäänyt selvästi vaisummaksi kuin BLC:n. MPY:n liikevaihto on noin 30 ja BLC:n noin 50 miljoonaa euroa. BLC työllistää yli 300 henkeä, mikä oli liki kaksinkertainen määrä MPY:hyn verrattuna.
Miehet MPY:n johdossa ovat vaihtuneet kohtalaisen nopeasti. Jarmo Matilaisen kaudella koettiin hurja laajeneminen yritysostoineen. Matilainen oivalsi oikein tietoliikenteen merkityksen sekä kuluttajille että yrityksille. Toteutus vaan jäi kesken.
Jan-Erik Laineen tehtävä oli sanerata yhtiötä edeltäjän jäljiltä. Nykyinen toimitusjohtaja Pekka Mettälä on pysynyt tehtävässään vuodesta 2015

Yhdessä suhteessa BLC on ollut MPY:tä paremmassa asemassa. Savonlinnassa on säästytty aggressiivisilta valtaajilta.
Mikkelissä tätä herkkua on saatu maistaa niin, että MPY:n uskottavuus on ollut kovilla.
MPY on edelleen erittäin vakavarainen yritys, jolla on kaikki eväät hyvään tulevaisuuteen. Mikkeli ja maakunta tarvitsevat vahvaa MPY:tä.
Käräjäoikeus sanoi sanansa viime perjantaina. Toivottavasti rauha on nyt maassa niin, että MPY pääsee kunnolla vauhtiin sekä tietysti kirimään kiinni rakkaiden savonlinnalaisten repäisemään selvään etumatkaa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja