Helmen hineet taiteilijamme

Kuvataiteilija, galleristi Kirsimaria E. Törösen (vas.) järjestämässä lauantaisessa kulttuurikierroksessa pääsee tutustumaan muun muassa Saara ”Riepu” Kaarnan ja Hannele Siipilehdon vanhan Karjaportin tiloissa sijaitsevaan ateljeeseen.

Tulevana lauantaina kulttuurin ystävillä on oiva mahdollisuus päästä kurkistamaan taiteen harrastajien ja ammattilaisten työhuoneisiin.
Kuvataiteilija, galleristi Kirsimaria E. Törösen ideoimassa Helmi Hinee kaupunkikieppi -kulttuurikierroksessa on mukana kahdeksan kohdetta, 15 tekijää ja yksi harrastusseura.

Ensimmäistä kertaa järjestettävä kulttuurikierros toteutetaan syyskesän Konstrundan -taidekierroksen tapaan, mutta nyt mukana on alan ammattilaisten lisäksi myös harrastajia.
– Ideana on, että harrastajat ja ammattilaiset tekevät jotain yhdessä. Kaupunkikieppi nostaa esille sitä, miten paljon ruohonjuuritason kulttuuritoimintaa meillä on.

Helmi Hinee kaupunkikieppi keskittyy tällä erää visuaaliseen kulttuuriin. Mukana on muun muassa valokuvaajia, kuvataiteilijoita ja keraamikkoja. Työhuoneet sijaitsevat keskustan alueella, joten matka ateljeesta toiseen taittuu helposti jalan. Työhuoneiden ovet ovat avoinna kello 12-17.

Kierroksen voi aloittaa vaikkapa Rokkalasta, vanhan Karjaportin tiloista. Karjaportin entisen johtajan huoneeseen kaksi vuotta sitten perustetussa Ateljee Ilossa työskentelevät kuvataiteen innokkaat harrastajat Hannele Siipilehto ja Saara ”Riepu” Kaarna.

Ateljeen seiniä värittää taidenäyttely, joka koostuu Kaarnan ja Siipilehdon akryyli- ja sekatekniikkatöistä. Kaarna ja Siipilehto kohtasivat toisensa vuonna 2012 Mikkelin kansalaisopistossa taiteen perusopintojen linjalla. Yhteisen ateljeensa he avasivat maaliskuussa 2017.
Ateljee Ilon taiteilijoita yhdistää paitsi ystävyys ja rohkea värienkäyttö, myös syvälliset tarinat teosten takana.
– Sairastuin nuorena vakavasti ja kuntoutuminen jatkuu edelleen. Kuntoutumisen tukena olen käyttänyt paljon taidetta ja kulttuuria eri muodoissaan. Huumori on minun keinoni selviytyä, ja se näkyy myös taiteessani, kertoo Kaarna.
– En ole virallisesti taiteilija, mutten koe olevani harrastelijakaan. Käytänkin itsestäni sujuvasti nimikettä oman elämänsä kuvittaja, hän jatkaa.

Hannele Siipilehdon värikkäiden teosten tavoitteena on jakaa iloa ja valoa niiden katsojille.
– Puhtaat värit ja ilo ovat minun juttujani. Minulla ei ole tarvetta maalata synkkiä töitä, koska elämässäni on niin paljon onnea. En ole luonnostelija, vaan maalaan lähes aina hyvin spontaanisti, Siipilehto esittelee töitään.

Ilosta matka taittuu nopeasti Emolaan Kansankadulle, jossa sijaitsee neljän kulttuuritekijän ateljeet. Kansankadulla, vanhan Siwan tiloissa, pääsee tutustumaan keraamikko Paula Ruuttusen, keraamikko Asta Aallon, kuvanveistäjä Hanna Vahvaselän ja valokuvaaja Pihla Liukkosen työhuoneisiin.

Tenholankadulla, Kirsimaria E. Törösen Studio Wäkewässä, avautuu kahden mikkeliläisen ammattivalokuvaajan näyttelyt. Esillä on Sami Funken ja lehtikuvaajana mikkeliläisille tututuksi tulleen Vesa Vuorelan valokuvia. Näytillä on myös vanhaa valokuvauskalustoa.
Funken ja Vuorelan näyttelyt ovat esillä Wäkewässä 23. helmikuuta saakka.

Aivan keskustan tuntumassa, Vuorikadun ja Päämajankadun kulmauksessa sijaitsee uusi taideateljee, By Laura. Ateljeessa työskentelee Pietarin taideakatemian kasvatti ja maalaustekniikoiden monitaituri Laura Hyppönen.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä, Puistokadulla sijaitsevassa Taiteiden talossa, pääsee tutustumaan kahden kuvataiteilijan, Leena Halosen ja Pirjo Vartiaisen työhuoneisiin sekä näkemään, miten ja missä nukketeatteritaiteilija Aapo Repo työskentelee.

Ydinkeskustassa Maaherrankadulla, Tanssikoulu La Carmencitalla, voi testata 15 minuutin flamenco- tai balettituokiota. Jos tanssiminen ei innosta, mukaan voi mennä ihan vain katselemaan.

Osoitteessa Nuijamiestenkatu 20 sukelletaan valokuvataiteen pariin. Siellä sijaitsee Mikkelin kameraseuran puheenjohtaja Olli Knuuttilan studio, jossa pääsee vierailemaan myös pimiössä.
Samassa osoitteessa olevalla kameraseuran kerhohuoneella on myös avoimet ovet.
Tapahtumaa tukee Mikkelin kulttuuripalvelut.
Lisätietoja ja kohteiden tarkat osoitteet voi katsoa täältä ja täältä.
Helmi Hinee kaupunkikieppi Mikkelissä lauantaina 9. helmikuuta kello 12-17.

Anni Suomela