Tanssilattioiden sankari

Mikkelin Wilhelmin tanssilattia, baaritiski ja dj-pöytä ovat käyneet Harri Kukkolalle tutuiksi. Dj Harald on tanssittanut bilekansaa jo 30 vuotta. Tätä nykyä hänet tunnetaan muun muassa ysäri–teemailloista.

MS Tallink Silja Europa keräsi viime vuoden huhtikuussa jättiyleisön Parasta Jälkeen! –bileristeilyilleen. Bileiden pääesiintyjänä oli saksalainen 90-luvun musiikin supertähti Scooter. Ja sitten oli Harri Kukkola Mikkelistä, viimeisenä lämppärinä ennen ysärikuninkaan lavalle astumista.
– Se jäi kyllä mieleen. Kun näin päälavan soittojärjestyksen, katsoin suu auki line-upia ja mietin, että onkohan tässä tullut joku virhe. Se oli sellainen homma, että voisi laittaa ansioluetteloon mukaan. Nyt voin sanoa, että olen lämpännyt Scooteria.

Harri Kukkola, dj Harald, on tanssittanut juhlakansaa 31 vuotta. Ensimmäisen virallisen dj-keikkansa Kukkola soitti Ristiinassa Brahenlinnassa tammikuussa 1988.
– Paljoa en siitä keikasta muista, mutta sen muistan, että jännitti ihan tosissaan. Ja sen, että Brahenlinna oli kiva paikka olla töissä. Brahenlinnasta on lähtöisin myös minun dj-nimeni, jonka keksi siellä tarjoilijana työskennellyt Sanna.
Sittemmin Harri Kukkola, 51, on tehnyt aktiivisesti keikkaa eri puolilla Etelä-Savoa diskoissa ja ravintoloissa. Jukurien peleissä hän on soitellut levyjä 22 vuotta.
Uransa alkutaipaleella Kukkola teki töitä otavalaiselle Arto Forseliuksen ohjelmatoimistolle, joka järjesti keikkaa ympäri maakuntaa, Mikkelin lisäksi muun muassa Mäntyharjulla ja Juvalla.
Tätä nykyä dj Harald tunnetaan erityisesti Mikkelin Wilhelmissä, Savonlinnan Mefistossa ja Taminossa järjestettävistä ysäri–teemailloista.

Ala ei kolmessakymmenessä vuodessa ole Kukkolan mietteissä muuttunut suuremmin. Tekniikka tosin on ottanut suuren harppauksen eteenpäin.
– Tämä on ihan samanlaista asiakaspalvelua edelleen. Tosin nyt kaikki on helpompaa ja nopeampaa, etenkin toivebiisien soittaminen. Enää ei tarvitse kantaa levylaukkuja mukana, Kukkola nauraa.
– Ei tämä silti helppoa ole. Samalla tavalla dj:n työ käy välillä kypärään kuin fyysinenkin työ. Pitää olla jatkuvasti tarkkana ja seurata, mitä tanssikansa kaipaa. Ja osata kuunnella, ennen kaikkea.

Omaa musiikkimakuaan
hän kuvailee kattavaksi. Kovassa kuuntelussa ovat muun muassa Hanoi Rocks sekä Kukkolan häissä vuonna 1998 esiintynyt Topi Sorsakoski.
Mökkiterassi puolestaan syntyi bluesin ja soulin tahdissa. Keikan jälkeen Kukkola purkaa mielellään laitteet kasarihevin vauhdittamana.

Tässä ei pärjäisi ihmisvihaajana

Kolmekymmentä vuotta bilekansan tahdittajana on pitkä aika, mutta Kukkolaa ei kyllästytä. Hän sanoo olevansa uransa puolivälissä.
– Tykkään ihan tosissaan tästä työstä. Olen aina ollut sosiaalinen ihminen ja pidän asiakaspalvelusta. Tässä hommassa ei pärjäisi ihmisvihaajana.
– Loppupeleissä on ihan sama, että onko keikalla viisi vai viisisataa ihmistä. Pääasia on, että kaikilla on hyvä fiilis. Saan mielettömät kiksit siitä, että tanssilattialla on n kova meno. Voin kepeästi tehdä tätä hommaa vielä 20 tai 30 vuotta, jos terveys kestää, Kukkola kuittaa.

Vapaa-ajallaan Kukkola viettää aikaa perheensä kanssa. Perheeseen kuuluu 21-, 19- ja 10-vuotiaat lapset, vaimo ja neljä kissaa.
– Eli lapset ja viisi kissaa. Tästä tulee varmaan kotona sanomista, mutta laita noin, Kukkola nauraa.

Dj Haraldin tahdittama Aikamatka Reload 1990-2010 Wilhelm Public Housessa tulevana lauantaina 12. tammikuuta kello 23. alkaen.

Harri Kukkola

– Dj, yrittäjä
– Syntynyt vuonna 1967 Mikkelissä
– Tehnyt 31 vuotta dj-työtä dj Haraldina