Sukellus pelikulttuuriin

Hacklab Mikkelin perustajajäsenet ja Game Lab –hankkeen vetäjät Taneli Selin (vas.) ja Juuso Kolehmainen (oik.) kannustavat mikkeliläisiä yhteisölliseen tekemiseen. Kalle Kauppi ja Jonne Kiuru ovat päässeet sukeltamaan syvemmälle hankkeeseen ja pelikulttuuriin työharjoittelun kautta.

Jos pelaaminen, pelikulttuuri tai muuten vain yhteisöllinen tekeminen kiinnostaa, kannattaa suunnata Mikkelin Kaukolaan Pietarinkadulle, jossa sijaitsee kellarikerrokseen rakennettu yhteisöllinen työtila. Paikka tunnetaan nimellä Hacklab Mikkeli.
Kyseessä ei ole ihan mikä tahansa peliluola, vaan työskentely- ja suunnittelutila mikkeliläisille, jotka ovat kiinnostuneet peleistä, tieteestä, teknologiasta ja digitaalisesta taiteesta.
– Tämä ei kuitenkaan ole mikään suljettu yksityisklubi, päinvastoin. Tänne voi tulla kuka tahansa tutustumaan pelikulttuurin tai vaikka vain viettämään aikaa. Pelkkä kiinnostus aihepiiriä kohtaan riittää, sanovat Game Lab Mikkeli -hankkeen työntekijät ja Hacklab Mikkelin perustajajäsenet Juuso Kolehmainen ja Taneli Selin.

Hacklab Mikkeli on noin 100-jäseninen vuonna 2014 perustettu yhdistys, joka tarjoaa työtilan peleistä, rakentelusta ja teknologiasta kiinnostuneille. Game Lab on puolestaan Hacklab Mikkelin hallinnoima hanke, joka käynnistyi lokakuussa ja jatkuu vuoteen 2020 saakka.
Hankkeessaan Hacklab kokoaa pelaajia ja pelien kehittämisestä kiinnostuneita ihmisiä yhteen matalla kynnyksellä. Hankkeen tavoitteena on luoda yhteisö, jossa mikkeliläiset voivat osallistua pelien tekemiseen ja tutustua monipuolisesti pelikulttuureihin.
Toiminta koostuu pelinkehittäjäryhmistä, lyhytkestoisista pelinkehitystapahtumista eli game jameista sekä erilaisista pelitapahtumista.

Game Lab ei kuitenkaan ole pelkkää bittinikkarointia ja monitorin tuijottamista. Selin korostaa, että hankkeen keskiössä ovat hyvinvointi ja yhteisöllisyys.
– Voidaan pelata vaikkapa sählyä tai muita pallopellejä. Liikuntaa ei sovi unohtaa, ja me kannustamme liikkumiseen. Myös ravinto ja uni ovat tärkeitä teemoja toiminnassamme, ja pyrimme nostamaan niitä tasaisesti esiin. Samalla tässä pyritään vähentämään yksinäisyyttä yhteisöllisellä tekemisellä.
Liikunnallista ohjelmaa Game Lab järjestää maanantaisin Saimaa Stadiumilla kello 12–14.
– Lähitulevaisuudessa olemme saamassa myös toisen sisäliikuntavuoron ja keväämmällä voisi alkaa järjestämään porukalla esimerkiksi pyöräilyä ja lenkkeilyä, Selin visioi.
– Tärkeintä on saada ihmiset lähtemään ulos kodeistaan ja mahdollistaa kuuluminen johonkin yhteisöön. Ei tarvitse pelata yksin kotona, vaan voi tulla viettämään aikaa peliporukkaan, tuumaa Kolehmainen.

Game Labissa kehitetään ja pelataan digitaalisten pelien lisäksi myös lautapelejä. Maanantaisin Hacklabin tiloissa pyörii kello 17.30 – 19 lauta- ja roolipeleihin keskittynyt kaikille avoin kurssi, jonka pystyy halutessaan suorittamaan myös nettikurssina.
Tiistaisin tiloissa vietetään Game Out -nimistä pelitapahtumaa kello 16-20, jossa voi pelata lauta-, digi- ja konsolipelejä sekä viettää aikaa muun peliporukan kanssa.
– Peli-iltoihin osallistuu keskimäärin 25 kävijää, joka kertoo siitä, että tämän tapaiselle toiminnalle on ollut tarvetta, Selin arvioi.

Game Lab ei etsi valmiita osaajia, vaan nuoria aikuisia ja työikäisiä, jotka ovat kiinnostuneita peleistä ja pelaamisesta. Toiminta hankkeessa on maksutonta.
– Hankkeen keskeisin tavoite on osallistaa mikkeliläisiä ja luoda elinvoimainen yhteisö, jonka toiminta jatkuu aktiivisena vielä hankkeen jälkeenkin. Osaamista ei vaadita, sillä aina täältä löytyy joku, joka osaa auttaa. Kaikki ovat tervetulleita, Kolehmainen sanoo.
– Voimme myös olla apuna raivaamassa polkua heille, joilla on intohimo pelialalle. Täältä saa hyvää kokemusta ja näkemystä siitä, mitä esimerkiksi pelinkehittäminen oikeasti on. Me käytämme täällä samoja välineitä ja ohjelmia, joita käytetään pelinkehityksessä isoissa firmoissa.
Game Lab on osa Meijän Mikkeli –hanketta, joka saa rahoituksensa Euroopan sosiaalirahastosta.

Anni Suomela