Kolumni: Vaalit ja raha

Menestyminen eduskuntavaaleissa vaatii paitsi vähintään säällisen ehdokkaan myös melkoisesti kahisevaa. Tämä sääntö ei onneksi ole ehdoton.
Raha voi merkittävästikin tasoittaa tietä sellaiselle ehdokkaalle, jonka ominaisuudet eivät suorastaan viitaa Arkadianmäelle. En viitsi mainita tässä yhteydessä esimerkkejä, vaan luotan lukijoiden mielikuvitukseen.
Toisaalta vähälläkin rahalla voi puskea vallankammareihin, jos on tahtoa ja taitoa. Jari Lindsröm (sin) meni läpi viime vaaleissa Kaakkois-Suomesta pienimmällä budjetilla, 6500 eurolla. Silti hän on kuluttanut koko vaalikauden ministeriauton takapenkkiä.

Vaaliraha oli kirosana vielä pari vaalikautta sitten, kun Arto Merisalo ja kumppanit häärivät pääroolissa vaalirahan kerääjinä. Onneksi villit vuodet ovat ohi ja säännöt selvät.
Vaalirahoituksen maine on parantunut. Kuka tahansa äänestäjä voi nyt voi käydä netissä katsomassa, paljonko oma ehdokas on saanut rahaa. (Valtiontalouden Tarkastusvirasto/Vaali- ja puoluerahoitusvalvonta)
Sekin sivustolta selviää, keneltä tukea on tullut. Onko kansanedustajan taustalla iso yritys tai ammattiyhdistys, saattaa vaikuttaa hyvinkin paljon hänen politiikkansa sisältöön.

Kaupunkilehti julkaisee tänään Mikkelin seudun ehdokkaiden alustavat arviot omista budjeteistaan kevään eduskuntavaaleissa. Suurimmat kassat ovat tällä hetkellä Oskari Valtolalla (kok), Jari Lepällä (kesk) ja Ano Turtiaisella (ps).
Kärkitrio joutuu todennäköisesti luovuttamaan paikkansa, sillä Antti Häkkäsen (kok) ja Satu Taavitsaisen.(sd) budjetit ovat vielä piilossa. He eivät vastanneet Kaupunkilehden kyselyyn.

Oikeusministeriksi
edennyt Häkkänen käytti viime vaaleissa 83 000 euroa, joista hän kaivoi omasta taskusta 21 000 euroa. Loput tulivat aika tasasuurina erinä yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja puolueelta.
Taavitsainen käytti neljän vuoden takaisissa vaaleissa runsaat 39 000 euroa, joista hän itse maksoi 6000 euroa. Suurin rahoittaja oli ay-liike, jolta tömähti Taavitsaisen vaalikassaan yhteensä 20 000 euroa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja