Kolumni: Loppiaisen huumaa

Loppiaisillan huumaa Saimaa Stadiumilla. Loppuunmyyty katsomo hurraa, kun Suomen lehtopallo-maajoukkue antaa juuteille kyytiä.
Tunnelma on korkean hallin katossa, kun Olli-Pekka Ojansivu runsaan tunnin pelin jälkeen sivaltaa ratkaisupallon Tanskan kenttään. Suomi pelasi itsensä jälleen EM-lopputurnaukseen.
Uutuutta kiiltävässä, upeassa hallissa on 2500 henkeä. Joku heistä saattaa uhrata kiitollisen ajatuksen Xamkin hallituksen puheenjohtajalle Jyrki Koivikolle, joka on Stadiumin isä ja sinnikäs edistäjä.

Todellisuus iskee vastaan heti seuran viikon alussa. Stadiumin hallitus tiedottaa, että se alkaa etsiä uutta toimitusjohtajaa. Kolme vuotta tehtävää hoitanut Timo Welsby siirtyy muihin töihin.
Stadiumin ensimmäinen vuosi ei ole mennyt ihan putkeen. Tappiota on tiettävästi tulossa satoja tuhansia euroja ja enemmän kuin on budjetoitu.
Ongelmat eivät mene yhden miehen piikkiin, mutta toimitusjohtaja kantaa toimitusjohtajan vastuun. Lähdön hetki lyö, kun omistaja näkee viisaaksi.

Stadiumilla oli perustamisvaiheessa epäilijänsä, joiden mukaan toiminnasta ei saada kannattavaa. Olivatko he siis oikeassa? Olisiko koko 20 miljoonaa euroa maksanut laitos pitänyt jättää rakentamatta?
Stadium on ja pysyy, mutta halliyhtiön hallituksella on nyt vakavan harkinnan paikka. Mistä löytää tulovirtaa kalliiseen halliin?
Esimerkiksi lentopallon maajoukkue oli Mikkelissä viisi päivää. Hotellit ja ravintolat hyötyivät ison kasan rahaa. Stadiumille vierailu jätti joitakin satasia hallivuokraa.
Voitolle Stadium tuskin yltää koskaan. Olisi vain löydettävä tapa, jolla voidaan maksimoida mikkeliläisille yrityksille koituva tulovirta ja minimoida Stadiumille syntyvä tappio.

Stadium on yksi Mikkelin kaupungin kehittämisalustoista. Muita ovat EcoSairila ja Memory Campus, joiden kaikkien kehitys etsii edelleen parhainta uomaansa.
Mikkelin kannalta on elintärkeää, että johtavat virkamiehet pysyvät paneutumaan kaupungin elinvoiman vahvistamiseen. Nyt aika kuluu kaupungintalon kokouksissa strategiaa ja säästöjä pohtien.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Jo on otsaa 14/01/2019 18:21

Nyt nämä Mikkelin kaupungin kokoomuspuuhastelijat vastaamaan, missä ne kansainväliset kongressit viipyvät. Uskomatonta on, että veronmaksajien pitäisi luopua kaikista palveluista vain tukeakseen tätä bisnes puuhastelua…..

2. aks 10/01/2019 17:29

Stadium ei kyllä ole mikään kehittämisalusta, vähän tuli vedettyä mutkia suoraksi.