31.01.

Keltanokasta konkariksi – juttua on korjattu

Olen saanut tästä hienosta matkasta paljon. Parasta ovat olleet ihmiset, joihin olen saanut tutustua Suomessa ja maailmalla, kuvaa Lenita Toivakka 12-vuotista uraansa kansanedustajana. Hän ei ole enää ehdolla huhtikuun vaaleissa.

Lenita Toivakka väistyy tyytyväisin mielin politiIkasta. Kotimaakunnassa urakka jäi kuitenkin kesken.
Toivakka tuli politiikkaan keltanokkana 2004, jolloin hänet valittiin kokoomuksen riveissä Mikkelin kaupunginvaltuustoon. Hänen aiempi työkokemuksensa oli karttunut Finnairin lentoemäntänä ja yrittäjänä.
– Lähdin, koska tarpeeksi pyydettiin ja halusin vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin sekä Mikkelin elinvoiman vahvistamiseen.

Toivakan ura valtakunnan politiikassa eteni vakaasti kohti huippua. Hänet valittiin eduskuntaryhmän puheenjohtajistoon, naistenliiton johtoon ja valtioneuvoston jäseneksi, kun Alexander Stubb 2014 kutsui toisen kauden mikkeliläisedustajan hallitukseensa ulkomaankauppaministeriksi.
– Sain politiikalta paljon enemmän kuin osasin odottaa. Eduskunnassa oli todella myönteistä nähdä, että työnteolla ja joukkuepelillä pääsee eteenpäin. Kiltti tyttö ei tarvitse eikä saakaan olla, mutta haukkuminen tai riitely eivät vie asioita tai uraa eteenpäin.

Politiikan raadollisuudenkin Toivakka on kokenut. Hän ei kuitenkaan koe kyynistyneensä, mutta sinisilmäisyys on kyllä karissut.
– Olen erilainen ihminen kuin 12 vuotta sitten. Se on tullut entistä kirkkaammaksi, että suomalaiset päätöksentekijät ja demokratia ansaitsevat suuren arvostuksen.

Täydellinen ei suomalainenkaan systeemi Toivakan mielestä ole, mikä näkyy kyvyttömyytenä uudistua. Hyvä esimerkki on yhä kompuroiva sosiaali- ja terveysuudistus, joka historia on pitempi kuin Toivakan 12-vuotinen ura eduskunnassa.
– En vieläkään uskalla ennustaa, miten sotessa käy. Suurin osa kansanedustajista toivoo, että se etenee.

Mieluisa hetki olivat vaalit 2011, jolloin Toivakka valittiin vaalipiirin ääniharavana toiselle kaudelle. Myös pääministeri Stubbin soitto tuntui hyvältä.
– Olin ollut pitkään ministeripörssissä. Kun puhelu viimein tuli, oli tunnelma erittäin hyvä. Se oli unelmapesti, vaikka en ollut osannut ajatella ulkomaankauppaministerin tehtävää. Pääsin ihan uudelle osaamisalueelle kansainvälisiin tehtäviin edustamaan Suomea.

Toivakka hoiti monien arvioiden mukaan ministerintehtävää hyvin. Luopumisen hetki tuli silti etuajassa kesällä 2016, jolloin puoluejohtajaksi Stubbin sijaan valittiin Petteri Orpo.
Uudeksi ulkomaankauppaministeriksi Orpo nosti Kai Mykkäsen. Toivakka arvelee yhdeksi syyksi perheyhtiönsä ympärillä pyörinyttä epäedullista julkisuutta, jonka hän itse koki epäoikeudenmukaiseksi.
– Olin toisaalta helponnut, sillä työtaakka oli niin kova. Myös julkinen keskustelu vaikutti siihen, että olin hyvin valmis hyppäämään sivuun.

Urallaan Toivakka arvostaa itse etenkin seitsemän vuotta kestänyttä työtään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jossa parannettiin monien suomalaisten hyvinvointia. Hän iloitsee myös siitä, että on voinut auttaa monia suomalaisia yrityksiä maailmalle sekä kyennyt tuomaan esiin naisten ja tyttöjen ongelmia.

Toivakan mielestä kansanedustajan ja ministerin pitää muistaa, mistä tulee. Hän on hyvillään, kun on päässyt edistämään Mikkelissä arkistolaitoksen ja Sodan ja rauhan keskus Muistin asiaa
– Viitostien hyväksi on moni tehnyt pitkään työtä. Mikkelin ja Juvan väliä rahoitettaessa olimme yhdessä Ollin (Rehn), joka oli tuolloin elinkeinoministeri, kanssa viimeisissä väännöissä viemässä asiaa hallituksessa läpi.

Etelä-Savon menestys ei Toivakan mukaan ole jäänyt kiinni kansanedustajien yhteistyöstä. Se on tälläkin kaudella ollut hyvää etenkin Jari Lepän, Antti Häkkäsen, Hanna Kososen ja Kaj Turusen kanssa.
– Myös Sdp:n suuntaan on yhteistyö toiminut hyvin Pauliina Viitamiehen, Arto Seppälän ja Jouni Backmanin aikana. Nykyisin yhteistyötä maakunnassa ei demareitten kanssa valitettavasti ole.

Toivakka myöntää, että kotikentällä jäi iso urakka kesken. Etelä-Savon ja Mikkelin elinvoimaan hänkään ei löytänyt ratkaisua. Hyvistä edellytyksistä huolimatta alueen kehitys piiputtaa selittämättömällä tavalla.
– Menestys on omissa käsissämme, mutta Savonlinna ja Mikkelin eivät ole löytäneet yhteistyötä. Toivon, että maakunnassa vihdoin lähdettäisin vakavasti pohtimaan, mitä yhdessä voitaisiin saavuttaa, sanoo aiemmin maakuntavaltuustoa johtanut Toivakka.

Yhteistyön puute vaivaa nykyään Toivakan mukaan valitettavasti myös maakunnan pääkaupunkia.
– Lisää yhteistyön henkeä toivon myös Mikkelin kuntapolitiikkaan. Riitelyyn ei meillä ole varaa.

Ääniään ei luopuva kansanedustaja edes harkitse testamenttaavansa. Sen verran hän tohtii veikata, että mäntyharjulainen oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on vahvoilla koko Kaakkois-Suomen ääniharvaksi.
– Uskon, että Antin vanavedessä vaalipiiristä menee läpi yksi kokoomuslainen nykyistä enemmän eli kaikkiaan neljä. Onneksi Mikkelistä on kaksi hyvää ehdokasta Nina Rasola ja Oskari Valtola.

Omista suunnitelmistaan ei Toivakalla ei ole vielä kerrottavaa. Perheen asunnot ovat edelleen sekä Helsingissä että Mikkelissä, missä uusi koti sijaitsee torin reunalla. .
– Toivon, että osaamisellani, kokemuksellani ja laajalla verkostollani on käyttöä vaikkapa yritysmaailmassa.

Yksi tehtävä on ylitse muiden. Toivakka on nyt kahden lapsen isoäiti. Tyttärentytär, 2 v 9 kk, ja tyttärenpoika, 5 kk, asuvat Helsingissä.
– Tuntuu hyvältä, kun heille on nyt aikaa.

Lenita Toivakka
– Syntynyt Helsingissä 1961
– Kauppatieteen maisteri Helsingin Kauppakorkeakoulu
– Lentoemäntä 1984-88
– Miehensä Jukka Toivakan kanssa Mikkelin K-Citymarketin kauppiaana 1994–2005.
– Mikkelin kaupunginvaltuuston jäsen 2004- 2016
– Kansanedustaja 2007–2019
– Ulkomaankauppaministeri 2014-16
– Kolme tytärtä, kaksi lastenlasta
– Harrastaa joogaa, hiihtoa, lukemista ja kutomista

Tapio Honkamaa

Juttua on korjattu 1. helmikuuta kello 7.50. Lenita Toivakka valittiin Mikkelin kaupunginvaltuustoon vuonna 2004, ei vuonna 2007, kuten jutussa alun perin virheellisesti väitettiin.

Kommentit

  1. Harri 31/01/2019 23:01

    Lenita on tehnyt upeaa työtä itseään säästämättä. Kiitos siitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.