Kaj Lindström luotsaa rallitiimiä

Mikkeliläinen ralliautoilun ammattilainen Kaj Lindström on trimmannut Toyota-tiimin voittovireeseen.

Toyotan rallitallin mikkeliläisellä urheilutoimenjohtajalla Kaj Lindströmillä on käynnistynyt toinen täysi kausi nykyisessä työssään.
Rallimaailman keskeisimpiin vaikuttajiin lukeutuva Lindström on erityisen kiireinen.
– Autoja tulee ja menee sinne ja tänne. MM-kauden avaustilaisuus on Englannissa ensi lauantaina ja Monte Carlo käynnistää kauden 24. tammikuuta.

Toyota lähtee puolustamaan viime kaudella saavutettua merkkimestaruutta.
– Lisähaaste on luonnollisesti kuljettajamestaruuteen yltäminen Toyotan ratissa.
– Siihenkin on ovat hyvät mahdollisuudet. Saimme tiimiin huippukuljettaja Kris Meeken. Ott Tänak ja Jari-Matti Latvala jatkavat.

Japanilaisille tallinomistajille merkkimestaruuden uusiminen on luonnollisesti ykköstavoite.
– Useiden vuosien jälkeen MM-ralliin palanneen Toyotan johto on erinomaisella tavalla mukana ja kannustamassa meitä uusiin saavutuksiin. Tekemisen meininki on huikea.

Koko tiimissä on noin 150 erilaista osaajaa. Puuppolassa sijaitsevat tuotekehitysyksikkö, suunnittelu ja hallinto. Suomi työllistää noin 50 henkeä. Ralleissa henkilökuntaa on mukana 65-80. Tallinnan toimipisteessä noin 50 osaajaa vastaa kauden aikana yhdeksän ralliauton kunnostamisesta ja korjaamisesta rallien välissä. Oma logistiikka-osasto vastaa lentojen ja kuljetusten järjestelyistä ympäri maailmaa.

Lindström kiertää
luonnollisesti kaikki MM-rallit ja on maailmalla noin 180 päivää vuodessa.
– Se on hieman vähemmän kuin silloin kun istuin työkseni ralliauton kyydissä.
– Mikkeliläinen olen luonnollisesti edelleen.

Urheilutoimenjohtajan tehtäväkenttä on moni-ilmeinen.
– FIA edellyttää, että jokaisella tiimillä on urheilutoimenjohtaja, jonka vastuulla on alan sääntöjen tekninen ja henkinen noudattaminen.
– Toyota-tallin sisäinen yhteistyö tallipäällikkö Tommi Mäkisen kanssa sujuu luontevasti. Vuosien yhteistyön kautta tiedämme puolin ja toisin, mitä toinen ajattelee.
– Menestymisen perusedellytys on pienimpienkin yksityiskohtien pelaaminen kitkattomasti niin kilpailutilanteissa kuin rallien välillä.

30 vuoden kokemuksilla

Kaj Lindström istui ralliauton kyytiin ensi kerran parhaan kaverinsa Ari Himasen kartanlukijana Savitaipale-rallissa vuonna 1989.
– Kokemuskaari on melkoinen. Silloin tehtiin lähes kaikki itse. Arin isä Sope Himanen, Pekka Hotokka ja Martti Paavilainen olivat apuna. Useita vuosia kilpailtiin yhdessä.
– Ensimmäinen kansainvälinen ralli toteutui 1998 Englannissa Tapio Laukkasen kyydissä.
Neljä maailmanmestaruutta voittanut Tommi Mäkinen kiinnitti Lindströmin kartanlukijakseen kausiksi 2001-2003.
– Ainoan kerran olen ajanut ralliautoa vuoden 2003 MM-sarjan päätöskisan viimeisellä siirtymätaipaleella Tommin viimeisessä rallissa, Kaj muistelee.

Kimi Räikköselle Kaj Lindström luki nuotteja kuudessa MM-rallissa 2009 ja täydet kaudet MM-sarjassa 2010-11, Mikko Pajusen kanssa kansainvälisiä ja kansallisia ralleja 2012.
Mikkeliläisen Jari Ketomaan kanssa Lindström kilpaili MM-sarjaa 2013-15.

Toyotan kanssa yhteistyö käynnistyi kaudella 2016 punkaharjulaisen Juho Hännisen kyydissä. Hännisen kanssa 12 MM-rallia vuonna 2017.
Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen kutsui Lindströmin urheilutoimenjohtajaksi kauden 2017 lopulla. Ensimmäinen kilpailu urheilutoimenjohtajana oli Australian MM-ralli 2017.
– On ollut upeaa olla mukana tekemässä alan kehityshistoriaa, kun kaikki kyseenalaistettiin. Uuden auton kehitys toteutui 2016 ja ensimmäinen täysi kausi MM-sarjassa 2017. MM-sarjassa voitimme 2018 merkkimestaruuden.
– Uuteen kauteen lähdetään vain voitto mielessä, Lindström vakuuttaa.

Kaj Lindström
– Syntynyt 1969 Mikkelissä.
– Koneinsinööri.
– Ralliautoilun kartanlukija 1989-2017
– Toyotan urheilutoimenjohtajaksi 2017 lopulla.
– Pelasi Jukureissa jääkiekkoa juniorista 2. divaritasolle.
– Paljasjalkainen mikkeliläinen edelleen.
– Perhe: Puoliso (yrittäjä) ja poika 1 v 5 kk.

Antero Heikkinen

1. masaj 10/01/2019 20:39

Kris Meeke (s. 2. heinäkuuta 1979 Dungannon, Pohjois-Irlanti)
    ei virossa