Taiteilijan unelmien joulu

Siperiassa lapsuutensa viettänyt taiteilija Laura Hyppönen on Pietarin taideakatemian kasvatti. Tie toi lahjakkaan taiteen moniosaajan lopulta Mikkeliin. Hän avasi ensimmäisen oman taideateljeensa viime viikolla Päämajankadun ja Vuorikadun kulmaan.

Mikkeliläinen Laura Hyppönen onnistui toteuttamaan pitkäaikaisen unelmansa juuri sopivasti jouluksi. Hän on avannut Mikkelin keskustan tuntumaan, Päämajankadun ja Vuorikadun kulmaukseen, ensimmäisen oman taideateljeensa.
– Tästä olen unelmoinut koko elämäni. Kaikista paras joululahja, Hyppönen tunnelmoi.

Meneillään on taiteilijan oma, Uusi alku-niminen näyttely. Vierailijan silmiin galleriatila henkii lahjakkuutta. Tila on kuin värien ja tekniikoiden temmellyskenttä, jossa jokainen palanen on kuitenkin kohdallaan.
On akvarelli- ja öljyvärimaaluksia, hiilitöitä, piirroksia ja sekatekniikkatöitä. Teoksia on syntynyt paperille, kankaalle ja jopa silkille.
– Olen pohtinut, että voisin alkaa maalaamaan silkkihuiveille. Värikästä ja persoonallista. Suolaveden avulla saa aikaan kauniita kuvioita, Hyppönen visioi.

Taide on elämäni

Eniten taiteilijan sydäntä lähellä on klassisen realistinen työtapa. Vapautta hän hakee postmodernismista ja impressionismista.
– Osaan yhdistellä eri tekniikoita ja taidetyylejä. Taidot ovat minulla sydämessä ja taiteen tekeminen on elämäni. Rakastan tätä luovaa ammattia ja elämää.

Siperiasta kotoisin oleva 37-vuotias inkerinsuomalainen Hyppönen on Pietarin taideakatemian kasvatti. Hän on hionut taitojaan myös Siperian Krasnojarskin taidekoulussa, Krasnojarskin taideopistossa, Venäjän pedagogisessa Herzen-yliopistossa sekä Mikkelin ammattikorkeakoulussa.
Taiteen moniosaaja Laura Hyppönen on koulutukseltaan taidemaalari, lavastussuunnittelija, muotoilija ja kuvataideopettaja. Hän on myös työskennellyt mainostoimistossa.

Kaikki lähti
Siperiasta, Krasnojarskin lasten taidestudiosta vuonna -87. Viisivuotiaan Laura Hyppösen rakkaus taiteeseen syttyi roihuten.
– Se oli ensimmäinen kosketus taiteen tekemiseen. Lasten taidestudion opettajat kannustivat minua jatkamaan polulla, ja niin minä päätin tehdä. Siitä saakka olen kulkenut taiteen kanssa käsi kädessä.

Taideoppilaitoksia kolunneelta Hyppöseltä löytyy rahkeita moneen. Miten hän päätyi juuri Mikkeliin?
– Suomi on aina ollut minulle koti. Mikkeliin päädyin mieheni työn perässä, ja perheeni on viihtynyt täällä erittäin hyvin.
– Täällä oli jo ennestään hyvät taidegalleriat, kuten Studio Wäkewä ja GalleriAri. Haluan olla mukana kehittämässä entisestään kaupungin kulttuuritarjontaa ja harrastusmadollisuuksia kuvataiteen puolella, Hyppönen perustelee.

Hän kuvailee olevansa intohimoinen kuvataiteilija, joka haluaa jakaa oppejaan myös muille taiteen ystäville. Hyppösen By Laura-niminen taideateljee on avoinna vieraille päivittäin kello 9-16. Sen lisäksi Hyppönen järjestää tiloissa taidekursseja, jotka alkavat pyöriä 15. tammikuuta.
– Järjestän kursseja lapsille ja aikuisille, aina kaksivuotiaasta ylöspäin. Suunnittelen myös venäjänkielistä ryhmää maahanmuuttajille.

Hyppönen haluaa herättää taiteellaan tuntemuksia ja mielikuvia. Hän sanoo, että tunteet ovat taiteen peruspilareita. Tätä neuvoa hän haluaa jakaa myös oppilailleen, muun muassa musiikin keinoin.
– Kaikki lähtee tunnetilasta. Mikä olisikaan parempi keino herätellä tuntemuksia, kuin musiikki. Integroin kurssisisällössäni kuvataiteen ja musiikin. Lasten kursseilla soi lasten musiikki, joka ruokkii mielikuvitusta ja kehittää lapsen kokonaispersoonallisuutta.

Hyppösen näyttely on esillä By Laura –taideateljeensa ainakin joulukuun ajan. Esillä ja myynnissä on myös Olga Vasikin käsityönä tekemiä koruja.

Laura Hyppönen, 37
– By Laura –taideateljeen yrittäjä
– Taidemaalari, muotoilija, lavastussuunnittelija ja kuvataideopettaja
– Syntynyt Siperian Krasnojarskissa