Kolumni: Tosi kyseessä

Kuntaliiton toimitusjohtajana kevättalvella aloittava Minna Karhunen (kok) aikoo ensitöikseen tavata puoluetoverinsa Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren.
Vapaavuorihan on väläyttänyt, että Helsinki voi harkita eroa Kuntaliitosta. Karhunen ei kuitenkaan usko, että suuret kaupungit haluaisivat hylätä muun maan.
– Minun on vaikea kuvitella, että ne olisivat niin itsekkäitä, että niille olisi ihan sama, mitä muille Suomen kunnille tapahtuu. Muun maan pahoinvointi heijastuu myös suuriin kaupunkeihin. Haluaako Helsinki, että kaikki muuttavat Stadiin, kysyy Karhunen Kuntalehden haastattelussa keskiviikkona.

Karhusen pohdinta on erittäin ajankohtainen. Lokakuussa saman teeman ympärillä oli Rantasalmen Järvisydämessä koolla viisi Itä-Suomen maakuntaa.
Järvisydämen kokouksen viesti oli karu. Keskon pääjohtaja, vuorineuvos Mikko Helander esitti, että koko Itä-Suomi on saatava rakennemuutosalueeksi. Ykkösinvestoinniksi nostettiin nopea Itärata.
– Itä-Suomesta on tulossa niin suuri ongelma koko maalle, että jopa Jan Vapaavuori herää. Mitä myöhemmin toimet aloitetaan, sitä vaikeammaksi tilanne muuttuu meille kaikille, vuorineuvos jyrähti.

Luulisi, että näin järeä puheenvuoro herättäisi kaikki mahdolliset tahot. Kovin vähän on Rantasalmen kokouksesta kuitenkin perästäpäin kuultu.
Aihepiiriä on sentään ohimennen sivuttu. Selvimmin on jäänyt mieleen kokoomusjohtajan valtiovarainministeri Petteri Orpon lausunto TV1:n Ykkösaamussa marraskuussa. Hän liputti voimakkaasti Itäradan edistämisen puolesta.

Oudon haluttomasti ovat myös Etelä-Savon omat poliitikot tarttuneet kysymyksiin aluekehityksestä. Onko todellinen herätys kotimaakunnan hätään jäänyt saamatta?
Toivottavasti kaikkein raskain sarja, Jari Leppä (kesk) ja Antti Häkkänen (kok), ehtii uhrata riittävästi ajatuksia ministerikiireiltään myös kotimaakunnan tulevaisuudelle.
Seuraavaa hallitusohjelmaa kirjoitetaan jo täyttä päätä. Ei ole sivuseikka, mitä se tuo Etelä-Savolle eteen.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja