Toyotan rallitalli vauhdissa

Keskiviikkona Mikkelin liikemiesten seuran lounasvieraana esiintynyt Tommi Mäkinen suuntaa seuraavaksi MM-rallin viimeiseen osakilpailuun Australiaan.

Kun japanilainen autovalmistaja Toyota ilmoitti perustavansa rallitallin Puuppolaan, riitti epäilijöitä. Turhaan epäilivät.
– Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, kertoi Toyotan WRC-tallin päällikkö Tommi Mäkinen. Hän puhui keskiviikkona Mikkelin liikemiesten seuran ja Mikkelin Kaupunkilehden lounasvieraana.

Toista kauttaan MM-sarjaa Mäkisen komennossa ajava Toyota jahtaa merkkimestaruutta johtoasemassa ennen viimeistä osakilpailua Australiassa.
– Pystyimme rakentamaan tehokkaan organisaation puhtaalta pöydältä. Tulosta on tullut.

Toyotan tallia pyörittävän Tommi Mäkinen Racing Oy:n leivissä on 145 ammattilasista. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna liki 70 miljoonaa euroa ja tulos 6,8 miljoonaa euroa.
Kun karavaani kulkee kohti kisapaikkaa, on letkassa yli 10 rekkaa. Mäkinen sanoo etsineensä uusia tapoja rallitallin toimintaan.
– Olemme liikuttaneet testeihin enemmän ihmisiä kuin tavaroita, jolloin meille on jäänyt jopa kolme kertaa enemmän aikaa testeihin kuin kilpailijoilla.

Mäkinen sanoo, että kilpailukuntoon saatettu ralliauto maksaa noin miljoona euroa. Kilpa-autossa ei ole yhtään samalaista osaa kuin vakioautossa.
– Varaosat ne vasta kalliita ovat. Jousitus esimerkiksi maksaa 70 000 euroa.
Mäkinen kertoo olleensa yllättynyt, miten hyvin Suomesta on löytynyt ralliautoihin tarvittavan huipputeknologiaa.
– Se on ollut kiva nähdä.

Yhteistyö japanilaisten kanssa on nelinkertaiselle maailmanmestarille tuttua ja mieluisaa. Hän ajoi aktiiviurallaan japanilaismerkeillä.
– Törmäsin Toyotan pääjohtajaan aikanaan saatumalta, ja siitä alkoivat palaset loksahdella. Syntyi luottamus ja voi sanoa, että ystävystyimme.

Tavoitteena on Mäkisen mukaan saada jossakin vaiheessa japanilainen kuljettaja Toyotan WRC-auton rattiin.
Koska saamme seuraavan suomalaisen rallin maailman mestarin? Edellinen oli Marcus Grönholm vuonna 2002.
– Onhan meillä hyviä nuoria kuskeja kuten Esa-Pekka Lappi. Kalle Rovanperällä on tosi kovat näytöt, mutta ei hän vielä ensi vuodeksi ehdi.
Maatilan poikana Mäkinen on ehtinyt tänäkin vuonna Puuppolassa peltotöihin.
– Olin yhden koko päivän puimahommissa. Tuo ralli on mukava maatalouden sivuelinkeino, Mäkinen naureskeli.