Taloudessa näytönpaikat

Markku Aholainen (sd), Armi Salo-Oksa (kok) ja Pekka Pöyry (kesk).

Markku Aholaisen (sd) toiminta Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajana ei vakuuta keskustan ja kokoomuksen valtuustoryhmien puheenjohtajia.

Pekka Pöyry (kesk) ja Armi Salo-Oksa (kok) sanovat, että kaupunkirakennepaketissa koko valtuuston voimin sovitut kaupungintalouden säästöt on vietävä nopeasti eteenpäin.
– Kolmoskoria on henkilöstösäästöineen nyt vietävä eteenpäin. Asia ei ole edennyt yhdessä sovitulla tavalla. Kaupungin talous on saatava kuntoon, ja yrittäjien ja sijoittajien usko Mikkeliin on palautettava. Aholaisella ovat nyt näytöt edessä, Pöyry sanoo.
Hän sanoo, että säästöt olisi ollut viisainta hoitaa pitkällä aikavälillä, jolloin olisi ollut mahdollista käyttää pehmeitä keinoja kuten eläköitymistä.
– Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän on pakko käyttää kovempia keinoja.

Salo-Oksa on samalla linjalla.
– Emme ole täysin tyytyväisiä Aholaisen toimintaan hallituksen puheenjohtajana, mutta myös kaupunginhallituksen jäsenten on syytä sitoutua jo tehtyihin päätöksiin.

Mikkeli tulee Salo-Oksan mukaan tarvitsemaan kipeitäkin ratkaisuja sekä jo tehtyjen päätösten johdonmukaista eteenpäin viemistä menestyäkseen myös tulevaisuudessa.
– Välttämättömät kouluratkaisut on tehty yhteisymmärryksessä, mutta nyt on nopeasti etsittävä talouden tasapaino ja päästävä kehittämään Mikkelin elinvoimaa.

Alun perin kaupunkirakenneselvitystyöryhmän piti puheenjohtajansa Aholaisen johdolla tehdä esitys talouden tasapainottamisesta 30. huhtikuuta 2018 mennessä. Paperia ei silloin saatu aikaan.
Kesäkuussa valtuusto päätti, että kaupungin henkilöstö- ja palvelukehitysohjelman työstämistä jatketaan kaupunkirakenneselvityksen pohjalta. Ohjelman sovittiin valmistuvan syyskuussa, mutta valmista ei taaskaan tullut.

Nyt uudeksi määräajaksi on asetettu helmikuu 2019, mikä on miltei vuoden myöhässä alkuperäisestä. Uusi työryhmä aloitti henkilöstöohjelman kimpussa tiistaina tällä viikolla.
Samaan aikaan on kaupungin talousnäkymä heikentynyt. Marraskuun valtuustossa kaupunginjohtaja Timo Halonen puhui jo 10 miljoonan euron sopeuttamistarpeesta.

Pöyry ja Salo-Oksa pitävät erikoisena, että Aholainen puheenjohtajana lipesi viime viikolla juuri kolmoskorin säästöjä koskevassa valtuustoäänestyksessä kaupunginhallituksen yksimielisen esityksen takaa.
– Koko valtuusto on sitoutunut säästöohjelmaan, joka kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävänä on viedä läpi. Kyllä tämä herättää ihmetystä, he toteavat.

Ymmärtämystä Aholaisen
äänestyskäyttäytyminen valtuustossa saa SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajalta Satu Taavitsaiselta sekä pienryhmien ryhmäjohtajilta Veli Liikaselta (vihr), ja Liisa Ahoselta (kd).
– Markku Aholainen toimi aivan oikein. Jokaisella kaupunginvaltuutetulla on rajoittamaton oikeus puhua, tehdä esityksiä ja äänestää valtuuston kokouksissa. Lisäksi tässä kyseisessä asiassa tuli lisätietoa eli ministerin linjaus asiaan hallituksen kokouksen jälkeen, Taavitsainen toteaa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen ei halunnut kommentoida asiaa.

1. Kansalainen 15/03/2019 09:00

Markku Aholainen puhernhmjohtajana arvostaa demokratiaa toisin kuin nämä Kokoomuksen puuhastelijat. Jyrki Koivikko voisi nyt kertoa, missä ne kongressit ja messut viipyvät, Stadium käy tyhjäkäynnillä ja kaupunki maksaa… Lisäksi yliopistokin meni sivu suun, mitäpä Mikkeli sillä. Nekin rahat vain Bio – Sairilaan ja Mikkeli-puistoon, sillä tänne saadaan valtavasti uusia asukkaita…