Peräpään valvoja: Kiinalainen kalakukko

Miehemme Kiinassa. Maakuntaneuvos Markku Kakriainen (vas.), Kalevankankaan koulun rehtori Janne Syrjäläinen ja kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä veivät isännilleen Heinäsen kukkoa.

Demareitten senioriosasto Wanhat Toverit sai maanantaina kuullakseen kummia. Vieraana oli toimittaja, kirjailija Pentti Sainio, joka esitteli uutta kirjaansa Minne Suomi pommittaa?
Paljastuskirjallisuuteen erikoistunut Sainio on tällä kertaa tuonut julki juonitteluja, joita oli saanut tietoonsa Suomen turvallisuuspolitikasta.
Sainio ei pettänyt. Hän kertoi varmaan tapaansa, että joukkojen kotauttaminen Afganistanista käy helposti. Pariisin rauhansopimusta Suomen pitäisi noudattaa, vaikkei sitä mikään muu maa enää noudata.

Suomen turvallisuuspolitiikka on Sainion mukaan hoidettu huonosti. Lopputulos on se, että on päädytty Yhdysvaltain talutusnuoraan ja käytännössä Natoon ilman, että eduskunnalta on kysytty yhtään mitään. Presidentit yksi toisensa jälkeen ovat pettäneet Sainion luottamuksen
Kymmenkunta kirjaa kirjoittanut Sainio sai vuonna 1999 kirjastaan Harkimoiden hattutemppu Huonon kirjallisuuden seuralta vuoden huonoimman kirjan palkinnon.
Sainion seuraajiin kuuluvat silti edelleen ainakin Ylen tutkivan journalismin toimitus MOT sekä maakuntaneuvos Hannu Vesa, joka Sainion Mikkeliin oli pyytänyt.

Maakunnan miehet ja naiset ovat tällä viikolla visiitissä Kiinassa. Kaakkoiskiinalaisessa Shaoxingin kaupungissa on koolla edustajat liki 30 ystävyskaupungista ympäri maailmaa.
Shaoxing ei ole mikä tahansa kyläpahanen, vaan elektroniikka- ja tekstiiliteollisuuden keskus. Maan parhaiten kehittyneisiin alueisiin kuuluvalla metropolialueella asuun liki 10 miljoonaa ihmistä.
Alue on tunnettu kiinalaiseksi hyvästä viinistä sekä siitä, että siellä oli kommunistijohtaja Zhou Enlain juuret. Zhou oli pitkään Kiinan ulkoministeri ja Maon lähin mies.

Etelä-Savosta ja Mikkelistä matkaan on laittautunut vankka delegaatio vaalimaan isolla vaivalla luotuja yhteyksiä. Mikkeliläiset keskustelevat reissun aikana etenkin puhtaasta vedestä ja ruosta, koulutuksesta sekä ympäristöteknologiasta.
Matkalla ovat muun muassa maakuntaneuvos Markku Kakriainen, kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen sekä kaupunginjohdosta Seija Manninen ja Jouni Riihelä.
Harmi on, että kaupunginjohtaja Timo Halonen joutui viime tipassa perumaan jo sovitun lähtönsä. Hänet pitää Mikkelissä tietävästi ensi vuoden budjetin laadinta.

Juha Pulliainen Etelä-Savon ELY-keskuksesta ei kaikesta päätelleen ole kaikkein virastokankeimpia virkamiehiä. Hän on kirjoittanut ELY:n lehteen kirjoituksen, jossa hän vertaa sotea ja Miles Davisin jazzia.
Davisin fuusio-jazz rakentui erilaisten tyylien yhdistelmäksi romuttaen sen aikaiset musiikilliset ”siilot”. Niinpä se Pulliaixen mukaan sai osakseen raivoisaa kritiikkiä, ennen kaikkea ns. oikeaoppisten, perinteisten jazzin ystävien taholta.
Maakunta- ja sote-uudistuksessa törmätään Pulliaisen mielestä samaan kysymykseen: ketä tai keitä varten ollaan olemassa? Organisaatiota itseään varten, asiantuntijoiden hyväksyntää hakien vai kansalaisia, yrityksiä ym. asiakkaaksikin kutsuttuja tahoja varten?