Mikkelin ahdinko syvenee

Kokoomus Eero Aho toivoi maanantaina Mikkelin valtuustolta malttia keskusteluun Essoten menoista. Hän muistutti, että Mikkelissä toimii maan tuotavin keskussairaala.(Kuva: Antero Heikkinen)

Mikkelin kaupungin talousnäkymät ovat heikentyneet edelleen nopeasti. Kaupunginjohtaja Timo Halosen vain kaksi viikkoa sitten esittelemältä talousarvioesitykseltä 2019 uhkaa murentua pohja.
Halonen kertoi kaupunginvaltuustolle maanantaina, että vajaassa kahdessa viikossa on tullut kaksi huonoa uutista. Ensinnä kuntayhtymä Essoten budjetti paukkuu lähes kaksi kertaa pahemmin kuin aiemmin on arvioitu. Nyt ylitys on noin 10 miljoonaa euroa, josta Mikkelin on suurimpana omistajakuntana katettava valtaosa.

Lisäksi valtiovarainministeriön ja kuntaliiton uusi ennuste povaa Mikkelille 1,1 miljoonaa euroa vähemmän verotuloja kuin vielä kesällä ennustettiin.
Halosen talousarvioesityksen laskelmat olivat täpärät jo ennen uusimpia uutisia, mutta vielä ei kaupunginjohtaja aio tehdä korjausliikettä.
– Tavoite etääntyy, mutta en tee muutoksia talousarvioesitykseeni. Pidämme edelleen kiinni Essoten kuntalaskutuksesta, joka on 183,16 miljoonaa euroa. Veroennuste mahtuu sekin vaihteluväliin.

Halonen totesi, että kaupunkirakenneohjelma on toteutettava kokonaisuudessaan. Se merkitsee muun muassa, että kaupungin käyttötalouteen on löydettävä vuoteen 2023 mennessä noin 10 miljoonaa euroa nykyistä parempi vuotuinen tasapaino.
– Sillä tavalla suuret kouluinvestoinnit voidaan juuri ja juuri toteuttaa.
Halosen mukaan henkilöstösäästöjä pohjustava palvelusuunnitelma on nyt tavoitteena saada valmiiksi helmikuussa 2019.
– Pitää olla perusteellinen harkinta, miten sopeutus voidaan toteuttaa. Maaliskuussa tiedämme, mitä nämä toimet ovat. Olemme tiukassa paikassa, ja tarvetta on merkittäville toimenpiteille talouden tasapainottamiseksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Aholaisen (sd) tulkinta tilanteesta oli malitillisempi. Hän katsoo, että äkkiliikkeitä on syytä välttää.
– Olemme todella tärkeässä vaiheessa, joka kestää pari vuotta. Investointien myötä syntyy rakennemuutos, joka tuo merkittävän korjauksen menotalouteen, sanoi Aholainen, jonka mukaan henkilöstö- ja palvelusuunnitelman laatiminen alkaa ensi tiistina.

Valtuustosalissa säästöpäätöksiin vaadittiin vauhtia useammallakin suulla.
– Olen erittäin pettynyt. Vuosi sitten yksimielisesti sovitut säästöpäätökset on jätetty tekemättä, sanoi Raimo Heinänen (ps).
Keskustan Petri Pekonen muistutti, että kaupungin käyttämän konsultin viesti keväällä oli, että rakenneohjelma on säästöjen minimitaso ellei haluta Mikkelin vajoavan kriisikunnaksi.
– Toivottavasti palvelu- ja henkilöstöohjelma on valmis jouluksi.

Heikki Nykänen (kesk) totesi, että rakenneuudistusta on tehty edelliseltä valtuustokaudelta alkaen.
– Silloin se jäi kesken. Miksi ongelmaa nyt taas siirrellään eteenpäin, vai pitääkö ne viedä eduskuntavaalien yli?
Jarno Strengell (sd) puolestaan tivasi kokoomukselta, että mistä säästetään, vähennetään tai lomautetaan.
– Kaupungilla ei ole yhtään turhaa työntekijää, Strengell linjasi.

Verojen nostolle ei valtuusto tässä vaiheessa lämmennyt. Kristillisdemokraattien esitys tuloveron korottamisesta 0.5 prosenttiyksiköllä kaatui äänestyksessä selvästi. Kannatusta se sai vain vihreiltä. Veroprosentti säilyy 20,50:ssä.
Kaupunginhallitukseen ensi vuoden budjetti tulee marraskuun lopulla ja valtuustoon joulukuussa.

1. Paavo Paavola 03/02/2019 12:57

Laittakaa se Etelä-Savon Pelastuslaitos takaisin vanhaan työaikaan niin säästöjä tulee heti vähintään 250 000 euroa vuosi. Säästöjä tehdään kyllä vanhusten ja lasten hoidossa mutta kumma kyllä että yksi yksikkö saa toimia täysin älyvapaasti?