Kolumni: Vaaliasetelma kypsyy

Antti Häkkänen ja Jari Leppä.

Eduskuntavaalien asetelmat maakunnassa alkavat hahmottua. Tiistaina keskusta asetti joukon ehdokkaita huhtikuussa odottaviin vaaleihin.
Vahva nimi jatkamaan eduskunnassa on Jari Leppä, joka on hoitanut ministeripostin moitteetta. Leppä lienee matkalla kohti kelpo vaalitulosta.

Toinen istuva keskustaedustaja Hanna Kosonen saanee taakseen Savonlinnan seudun, urheiluväkeä ja karjalaisia. Asetelma näyttää hänen kannaltaan otolliselta.
Matias Hilden on mutkaton kaveri, joka hoiti hyvin Puumalan kunnanjohtajan tehtävän. Ministerin avustajana hankittu kokemus ja tunnettuus voivat hyvinkin tuoda tulosta.
Mahdollinen tulevaisuuden nimi on otavalainen Laura Hämäläinen, 23, joka istuu jo Mikkelin valtuustossa ja on edennyt hyviin asemiin opiskelijapolitiikassa ja nuorisojärjestössä.
Paljonko jää tilaa kokeneille Kirsi Olkkoselle ja Arto Sepposelle, se nähdään huhtikuussa.

Muut puolueet ovat julkaisseet ehdokkaitaan jo aiemmin. Kokoomuksen Antti Häkkäsen vaalikausi on sujunut mallikkaasti. Oikeusministeri on Lepän ohella varteenotettava ehdokas jopa koko Kakkois-Suomen vaalipiirin äänikuninkaaksi.
Mikkelissä odotetaan kiinnostuksella kokoomuksen uuden kasvon Oskari Valtolan vaalitulosta. Luopuvan Lenita Toivakan äänistä kampailee myös Nina Rasola.
Savonlinnassa kokoomuksen Panu Peitsaron tulos riippuu siitä, saako istuva kansanedustaja Kaj Turunen kampanjassaan loikkarin päälle.

Opposition kärkinimet käyvät Mikkelissä kiivasta taistoa. Demariäänistä kamppailevat kovin istuva kansanedustaja Satu Taavitsainen ja nosteessa oleva Jarno Strengell. Kumpikin tekee pitkää kampanjaa, joka näky ja kuuluu.
Savonlinnan suunnalta keskusteleva ja maltillinen Anna-Kristiina Mikkonen täydentää demareitten ehdokaskaartia.
Maakunnan vihreitten kärkiehdokkaitten Veli Liikasen ja Heli Järvisen kohtalolla on side siihen, miten uusittu puoluejohto saa tuulta siipeinsä alle.
Etelä-Savosta eduskunnassa on nyt peräti seitsemän kansanedustajaa. Äänestäjät toivottavasti pitävät huolen, ettei määrä huhtivaaleissa putoa.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja