Kolumni: Tulevaisuuden eväät

Mikkeli ja Etelä-Savo elävät tulevaisuutta jo nyt. Maakunnan väki on Suomen ikääntyneintä, ja siitä pitäisi jollakin keinoin ottaa ilo irti.
Äkkiseltään ei näytä erityisen hyvältä. Työpaikkojen määrä maakunnassa on laskenut viidessä vuodessa 10 000:llä 50 000:een. Silti meillä on työvoimasta pulaa.
Matala syntyvyys on valtakunnan kokoinen ongelma. Missään se ei kuitenkaan ole pahempi riesa kuin meillä.
Yksi synnytysosasto maakunnasta on jo sammuttanut valot. Toivottavasti Mikkelissä voidaan jatkaa.

Näitä mietin, kun parinakin syyspäivänä olen vieraillut Suonsaaren vastaanottokeskuksessa. Seinät ovat aika nuhjuiset, mutta meno on rauhallista. Asukkaiden määrä on pudonnut huippuajoista kolmanneksella, nyt heitä on 150.
Ymmärrettävät pelot, joita pakolaiset aiheuttivat 2015, osoittautuivat turhiksi. Turvapaikanhakijat ovat tyynesti odottaneet oleskelulupaansa, jollaisen lopulta saa noin joka kolmas hakija.
Mikkeliläiset ovat puolestaan hoitaneet hommassa hienosti. Vapaaehtoisia on Suonsaareen riittänyt, ja kaupunki on tarjonnut kahdessa viikossa jokaiselle lapselle koulupaikan.
Turvapaikanhakijat kiittävät mikkeliläisiä hyvästä huolenpidosta. Silti aika harva heistä jää.

Turvapaikanhakijoilla ei Etelä-Savon rajua väestötappiota paikata. Heitä kyllä tarvitaan, mutta paljon muutakin kaivataan.
On saatava yhä useampi opiskelija jäämään Mikkeliin töihin. Toive koskee sekä suomalaisia että ulkomaisia opiskelijoita.
Ajastaan pahoin ovat jäljessä säädökset, jotka estävät korkeakoulusta valmistuvan ulkomaalaisen asettumisen helposti Suomeen töihin. Lisäksi koulutettuja ulkomaalaisia ammattilaisia pitää alkaa tosissaan houkutella maahan.

Hyvä, että Mikkeli saa uudet koulut. Hyvä, että Mikkeli palauttaa subjektiivisen päivähoidon.
Parasta perhepolitikkaa ovat uudet työpaikat, joihin nuoret voivat kiinnittyä.
Jos osaamme hoitaa hommamme kunnolle, olemme pitkällä, kun muu Suomi aikanaan tulee perässä.
Edelläkävijän tie ei aina ole helppo, mutta usein se on ennemmin tai myöhemmin palkitseva.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja