Kolumni: Paha paikka

Essoten johtajan Risto Kortelaisen kännykkä parahtaa.
– Onko paha paikka, kysyy soittaja.
Jos olisin Kortelaisen kengissä, vastaisin, että on, todella paha.

Kortelainen joukkoineen on tehnyt kiistatta hyvää työtä soten sekavuuden ja keskussairaalan jätti-investoinnin keskellä.
Mikkelin keskussairaala oli maan tuottavin sairaala 2017. Tuore tieto kertoo, että tänä vuonna se edelleen on aivan maan tuottavimpien sairaaloiden terävimmässä kärjessä. Viidessä vuodessa tuottavuus on parantunut 25 prosenttia.
– Henkilöstö on tehnyt todella hyvää työtä mittavien rakennustöiden ja muiden muutosten keskellä. Keskussairaalamme toimii kokonaisuutena erittäin taloudellisesti, kiitteli Kortelainen Essoten tiedotteessa.

Luulisi, että omistajakunnatkin ovat tyytyväisiä. Maan paras tuottavuus ei kuitenkaan riitä.
Siitä kertoo karua kieltä Mikkelin kaupunginhallituksen maanantaina Essoten ensi vuoden budjetin yhteyteen laatima työlista.
Mikkelin kaupunki vaatii yksikantaan, että Essote huolehtii mikkeliläisille järjestettävien palvelujen saatavuudesta, tarpeesta, määrästä ja laadusta asukkaidemme tarpeiden mukaisesti. Lääkäreitä ja hoitajia on palkattava asukkaiden tarpeita vastaava määrä.
Henkilöstöhallinto ei kaupungin opastuksen mukaan saa olla joustamatonta, vaan sen pitää mahdollistaa osaavan työvoiman tarpeen mukainen rekrytointi.

Edelleen kaupunginhallitus uskoo, että kaupungin toimialueella ei ole mahdollista laitospaikkoja enää radikaalisti vähentää. Palveluasumisen laitospaikat tulee sijaita lähellä asukasta, kantakaupungin ohella myös entisissä kuntataajamissa.
Kukahan nämä viulu maksaa? Mikkelin vaatimukset ovat pilvissä, mutta maksuhalut ja ehkä -kykykin vähissä.
Sen puoleen jos Soile Kuitunen (sd) ja Jarno Strengell (sd) olisivat saaneet tahtonsa kaupunginhallituksessa läpi, olisi Essotelta vielä vaadittu ohjelmat työkykyjohtamiseen, sisäilmaongelmiin, kuntoutukseen, työkykykoordinaatioon sekä varhaisen eläköitymisen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.
Demarikaksikon esitykset kaupunginhallituksen enemmistö sentään onneksi ymmärsi torpata.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Hoitaja kentältä 02/11/2018 08:50

Kylläpä on kamalaa, jos ihmisistä huolehdittaisiin ja työntekijöistä pidettäisiin Essotella huolta. Laitospaikkoja on ajettu alas liian suurella volyymillä ja kotihoito on aliresurssoitu. Hoitajia lähtee Essotelta pois kiihtyvään tahtiin, mutta onneksi johtoa on pilvin pimein. Tuottavuus on jännä termi, laadusta ei puhuta mitään. Päätoimittajan arvot ovat kovat, perusterveydenhuollon palvelut ovat hyvinvointiyhteiskunnan perusta. Onneksi rahaa riittää Miksein puuhasteluun.