Kolumni: Näpertelyn aika

Tosiasiat on hyvä tunnustaa. Mikkelin päättäjiltä puuttuu yhteinen suunta. Samaan hiileen puhaltaminen ei tällä hetkellä ole Mikkelin juttu.
Näpertely Mikkelin kaupungintalolla saa yhä arveluttavampia muotoja. Nyt on kantapäät pantu vastakkain vähäisessä kaava-asiassa.

Kaupunginhallituksessa keskustan ja kokoomuksen muodostama niukka enemmistö haluaa, että Kaihun alueelle voi rakentaa asuntoja. Vastaan panevat demarit, vihreät ja kristilliset.
Vielä oudompi on kiista, joka synnytettiin Ratinlammesta. Liikenteen ja asutuksen keskellä oleva suo ei kaipaa suojelua vaan rakentamista, jos joku suinkin siihen haluaa rakentaa.
Kaikki olisi kohtalaisen hyvin, jos tappion kärsinyt osapuoli malttaisi tyytyä enemmistön päätökseen. Niin ei näytä käyvän, vaan kohta on ilma sakena eriäviä mielipiteitä ja pahimmassa tapauksessa valituksia, jotka vesittävät rakentamisen vuosiksi.

Sillä välin kun kaupungintalolla nahistellaan, menee maailma menojaan. Viikon kuluessa olen tavannut kaksi nuorta, hyvin toimeen tulevaa, Mikkeliin muuttanutta perhettä, jotka haluavat rakentaa talon hyvälle paikalle.
Missä lie vika, mutta tonttia ei kumpikaan perhe ole löytänyt. Järvenrantaa tässä kaupungissa on enemmän kuin missään muulla.
Mikkeli tarvitsee porkkanoita, joilla vetää puoleensa yrittäjiä, sijoittaja ja asukkaita. Hyvää ilmapiiriä ei luoda niukoilla äänestyspäätöksillä.
Nykylinja on huono, sillä se tuottaa huonoja tuloksia. Missä on se henki, jolla Mikkelin kaupunkikeskusta uudistettiin huippukuntoon?

Mikkelin velkamäärä kasvaa ensi vuonna 30 miljoonalla eurolla. Säästöjä tuottavaa henkilöstöohjelmaa ei silti vaan kuulu.
Katse hakeutuu helposti kohti kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholaista (sd), jonka johdolla tasapaino talouteen on ollut määrä löytää.
Yhtä vastuullisia ovat kuitenkin ne, jotka sallivat kiihtyvän velanoton ja säästöpäätösten vesittymisen. Missä on kokoomuksen ja keskustan ryhti?
Äänestäjien kannattaa kysellä omalta edustajaltaan, onko tämä rakentamassa vai estämässä kotikaupungin kehitystä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Kirsti Kokkonen 12/11/2018 23:24

Voi hyvänen aika. Näpertelyä on nimenomaan se että tuijotetaan helppoa ja nopeaa tuottoa joka tässä tapauksessa olisi myös aika kärpäsenkakka verrattuna siihen tuottoon mitä kaupungin oikeanlainen kehitys toisi tulevaisuudessa tullessaan. Tuottoa esim Kaihun alueen rakentamisesta tulee vain tontin omistajalle. Nyt ja tulevaisuudessa.

2. Hanski 09/11/2018 00:18

Onhan tämä touhu aivan naurettavaa ja kaikille meille vahingollista !”