Kolumni: Mikkelin kriisi

Mikkelin kaupungin talous on erittäin vakavassa tilassa. Kaupunginhallituksen uusimmat paperit kertovat, että tulojen ja menojen välinen aukko voi revähtää jopa 11,5 miljoonaan euroon.
Tilanne on pahentunut nopeasti. Vielä muutama viikko siten kaupungintalolla uskottiin, että alijäämää syntyy miljoona, pari.
Velkaisen kaupungin pitäisi silti polkaista vauhtiin koulujen ja päiväkotien 50 miljoonan euron investointiohjelma. Rehellisesti sanottuna ei helpolta näytä.

Taloustilanteesta kantavat vastuun poliittiset päättäjät. Suurin vastuu on Markku Aholaisella (sd), joka aloitti kuntavaalien jälkeen 1,5 vuotta sitten kaupunginhallituksen puheenjohtajana.
Kokenut kuntapoliitikko tarttui ruoriin monien epäilysten saatteleman, sillä hän oli johtanut valtuustossa demareitten hyvin oppositiohenkistä politikkaa edelliset neljä vuotta. Jäljet olivat Mikkelin kannalta karmaisevia.
Vaalivoittajana Aholainen kuitenkin lupasi parempaa päätöksentekoa sekä kaupungin organisaation uudistamista ja laihduttamista.
– Mikkelin kaupungin asukasluku ei saa laskea neljässä vuodessa nykyisestä noin 55 000:sta, linjasi Aholainen lisäksi Mikkelin Kaupunkilehden haastattelussa 1. kesäkuuta 2017.

No mitäpä mikkeliläiset ovat saaneet? Aholaisella on tavoitteissa tekemistä. Kaupungin väkiluku on pahanlaisessa laskusuunnassa ja kaupungin henkilöstösäästöt hakusessa.
Yhtään ei helpota se, että kaupungin päätöksenteko on jumissa. Ylimmät virkamiehet eivät ehdi tai tohdi valmistella asioista kunnolla, joten valmistelu jatkuu kaupunginhallituksen massiivisen pitkissä istunnoissa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on ottanut kaupungintalolla ison roolin. Hänen johtamistapansa suosii pikkuasioissa viivähtämistä ja erittäin runsasta ajankäyttöä. Hän on myös hyvin usein nähty vieras lautakuntien kokouksissa.

Vielä ei ole myöhäistä oikaista suuntaa, sillä ratkaisu on kaikkien tiedossa. Vaalivoittajana Aholainen lupasi parempaa päätöksentekoa sekä kaupungin organisaation uudistamista ja laihduttamista. Siinäpä se.
Millaisen jäljen Markku Aholainen halunnee jättää uransa huippuhetkestä? Tuskinpa ainakaan sitä, että hänen johdollaan Mikkeli vaipui kriisikunnaksi valtiovarainministeriön hoiviin.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Raimo Lilja 29/11/2018 20:02

mielestäni Honkamaan kirjoitus ei ollut journalismia nähnytkään, puhumattakaan että ”vastuullista” journalismia.

2. Lissu 29/11/2018 16:41

Honkamaan kirjoitus on täyttä asiaa, eikä kielenkäytössä ole mitään moittimista! Hienoa, että Honkamaa uskaltaa kirjoittaa asioista suoraan sellaisena kuin ne ovat. Toivottavasti saamme jatkossakin lukea Honkamaan rehellisiä, asiallisia sekä suoria kirjoituksia Mikkelin kaupungin asioista.

• Nimetön 29/11/2018 18:15

seiskalehti on aina seiskalehti, vaikka voissa paistais. kuinka voi mikkeliläiset yrittäjät mainostaa tällaisessa ala-arvoisessa lehdessä. Lehden nimessä ei pidä olla paikkakuntaa Mkkeli, koska se antaa huonon maineen meistä.

3. Saku 29/11/2018 15:12

Kovin on Honkamaan kirjoitus yhden ihmisen parjaamista kaupungin taloustilanteessa. Eivät nuo rakentamispäätökset ole hallituksen puheenjohtajan yksin tekemiä.
    Toivoisin päätoimittaja Honkamaalta asiallisempaa kielenkäyttöä kirjoituksissaan ja pysymistä tosiasioissa ja tarkistetuissa tiedoissa kertoessaan kaupungin päätöksenteosta. Jotenkin on sellanen tuntuma, että yhdelle kaunaiselle ja poliittisessa ohjauksessa olevalle toimittajalle on annettu liian voimakas ase tiedottamisessa käytettäväksi.