Peräpään valvoja: Onnea Mikkelin Yrittäjät 40 vee!

Kauppakamari ja yrittäjät muuttavat keskustaan. Muuttopuuhissa Teppo Leinonen, Tanja Puputti, Mirja Hytönen ja Mirja Haavikko.

Useimmat mikkeliläiset kuntapoliitikot ovat ihan kirkasjärkistä porukkaa, kahden kesken tavattuna. Mutta istutapa heidät samaan huoneeseen hoitamaan mikkeliläisten yhteisiä asioita niin johan järjen valo himmenee.
Valtuustosalissa vallitsi maanantaina kaoottinen tunnelma. Esityslista oli kovin kevyt, mutta silti aikaa tärvääntyi rapiat neljä tuntia.
Kokouksen kestoon vaikutti melkoisesti se, että kevään vaalikampanjaa käytiin valtuustosalissa jo täyttä päätä. Ehdolle asettuneen valtuutetun kuuluu näköjään puhua usein ja paljon, vaikka asiaa ei olisi.
Kaikki ehdokkaat eivät tosin vielä nähneet viisaaksi aloittaa kampanjointia. Oskari Valtola (kok), Liisa Ahonen (kd), Veli Liikanen (vihr), Jarno Stregell (sd) ja Jussi Martikainen (ps) esiintyivät maltillisesti, vaikka kokousta seurasi netissä kokonaista 30 henkeä.

Pääosin valtuutettujen ilta tuhraantui pikku asioissa, vaikka isojakin oli esillä kuten se, että kaupungin velkamäärä nousee massiivisesti 250-300 miljoonaan euroon tällä vaalikaudella.
Sekään ei tuntunut liioin vaivaavan, kun talousjohtaja Heikki Siira ennusti Mikkelin väkiluvun laskevan 350 hengellä tänä vuonna.
Siitä vaan seuraavan lillukanvarren kimppuun. Tunti sujahti kuin siivillä, kun valtuusto pui valtuustoaloitetta kansainvälisten perintäyhtiöitten palvelujen karttamisesta.
Tässä pykälässä nähtiin sekin ihme, että osa kaupunginhallituksen jäsenistä puheenjohtaja Markku Aholaista (sd) seuraten puhui ja äänesti vastoin esitystä, jota he olivat viikkoa aiemmin olleet tekemässä. Näin se mieli muuttuu.

Pikkuasioiden parissa nyhjätyt maratonkokoukset vievät koko ajan poispäin tavoitteesta, jonka pitäisi olla Mikkelin nostaminen menestyvien maakuntakeskusten joukkoon.
Työtapa kaipaa railakasta uudistamista. Sen voi kernaasti aloittaa sillä, että heitetään valtuustosalin sähköisellä äänestysjärjestelmällä vesilintua.
Systeemi on kuulemma kolme vuotta vanha, mutta ei ole pelittänyt koskaan kunnolla.

Sitten iloisempiin asioihin. Lääninhallitusrakennus Hallitustorin laidalla viettää 175-vuotispäiviään. Mikkelissä rakennus tunnetaan yhä nimellä ”lääninhallitus”, vaikka se virallisesti onkin jo vuoden 2010 alusta lukien ollut Itä-Suomen aluehallintovirasto.
Mikkelin lääninhallituksen virastotaloksi ja maaherran virka-asunnoksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1843. Aikakaudelle tyypillisen empirerakennuksen on suunnitellut Carl Ludvig Engel.
Juhlavuoden kunniaksi aluehallintovirasto osallistuu Mikkelin kaupungin Museoiden yö! -tapahtumaan 26. lokakuuta. Tarjolla on kaupunginorkesterin ja Etelä-Savon tanssiopiston esityksiä, lupaa Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Sirkka Jakonen verkkoviestissään.
Kauppakamari ja Yrittäjät ovat muuttamassa uuteen kotiin. Uusi osoite on marraskuun alusta Maaherrankatu 14. Aiemmin byroot ovat sijainneet Tumassa Sammonkadulla.
– Halusimme toisaalta säästää tilakustannuksista rahaa muuhun toimintaan ja uudet tilat ovatkin aika kompaktit. Toisaalta samalla tuli mahdollisuus tulla näkyville keskustan katukuvaan, sanoo Etelä-Savon kauppakamari toimitusjohtajaTeppo Leinonen

Yli 50 vuotta suomalaisia viihdyttänyt Danny on aloittanut uransa viimeisen isomman kiertueen. Lippuja on myyty hyvin, ja 13 paikkakunnalla, muun muassa Mikkelissä 27. lokakuuta, on konsertti jo loppuunmyyty.
Jos joku vielä kerran haluaa nähdä Iso-D:n tositoimissa, lippuja saa vielä Lahden, Jvväskylän, Pieksämäen ja Savonlinnan konsertteihin.