25.10.

Lähes onnellinen mies

Jesse Haaja hakeutuu usein virittämään henkilökohtaista ideariihtään kallioille kotinsa lähellä Mikkelin Graanissa.

Mikkeliläisen elokuvaohjaaja Jesse Haajan vuosi on ollut raju. Tai oikeastaan kolme vuotta.
Vuosi sitten syyskuussa ensi-iltansa saanut Rendel-elokuva on kierrättänyt ohjaajaa ympäri maapalloa. Välillä pää tuppasi menemään maitohapoille.
– Kolmessa vuodessa moni asia muuttui niin paljon, että ihan omin voimin en siitä selvinnyt. Onneksi tarjolla oli apua. Nyt tunnen itseni ja uskallan tehdä asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi.

Viime syksystä tämän vuoden kevääseen Haaja kertoo eläneensä kasvun aikaa, jonka myötä hän löysi tärkeysjärjestyksen elämäänsä. Tärkeintä ovat lapset, kuusivuotias Anni ja nelivuotias Elli.
– Menen heidän ehdoillaan, mies sanoo painokkaasti.

Haaja on löytänyt sopivan rytmin, jossa perhe ja mainostoimisto Mikkelissä sekä Hollywood mahtuvat samaan kuvioon. Elämä on Mikkelissä. Los Angelsiin matka vie vajaaksi viikoksi kerran kuukaudessa.
– Siellä teen pitkää päivää elokuva-alan ihmisten kanssa. Teemme töitä käsikirjoittajien ja tuottajien kanssa. Siellä on hyvä käydä säännöllisesti näyttämässä naamaa.

Haaja pani kaikki peliin, kun hän kokosi 1,5 miljoonan euron budjetin Rendeliin. Kotimaassa menestys ei ollut erityisen hyvä, mutta kansainvälisillä kentillä tuli kovaa jälkeä.
Rendel on kansainvälisesti yksi Suomen levitetyimmistä ja menestyneimmistä elokuvista. Se on myyty 60 maahan.
– Otin kovan riskin, ja se kannatti. Rendel avasi ovet jatkotöihin. Eniten lämmittää se, että myynti Yhdysvalloissa sujui hyvin.

Työlistalla on nyt Rendelin jatko-osa ja kaksi muuta elokuvan ohjausta, joiden nimet ovat Porcelain ja Rogue Hunter. Marvel-hahmosta hän työstää tv-sarjaa Yhdysvaltoihin.
– Kauhuelokuvan Furrowin käsikirjoitus on melkein valmis ja kuvaukset tarkoitus tehdä jenkeissä kesällä 2019. Suomi ja suomalaisuus poistettiin tarinasta kokonaan
Lisäksi vireillä on kolme pitkää elokuvaa, jotka kaikki ovat ulkomaista tuotantoa.

Haajan unelmana on, että työtä saisi tehdä ilman jatkuvaa painetta. Hän kaipaa enemmän aikaa olemiseen ja elämiseen.
– Pari elokuvaa viidessä vuodessa mainostoimiston ohessa olisi hieno asia. Toki ison budjetin seikkailu vaikkapa 60 miljoonan euron budjetilla maistuisi sekin.
Isoa budjettia tärkeämpänä Haaja pitää silti yhtä asiaa.
– Eniten saan irti jutuista, jotka pohjautuvat omiin ideoihini. Niitä riittää vielä kouluajoita vihkotolkulla. Sieltä se Rendelkin sai alkunsa.

Tapio Honkamaa

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.