Kolumni: Sanoista tekoihin

Etelä-Savo ja muut itäisen Suomen maakunnat osittavat heräämisen merkkejä. Ensi viikolla on koolla kaksikin kovan tason kokousta, joissa alueen kehittämiseen etsitään keinoja.
Keskiviikoksi Aleksis Kiven päivään ovat maakunnan yrittäjät kutsuneet Etelä-Savon kuntien johtoportaan Pieksämäelle. Seminaarin saatesanat ovat liiankin tutut.

Vuonna 2017 Etelä-Savon asukasmäärä väheni 1719 henkilöllä ja kuluvana vuonna vauhti on kiihtynyt. Elokuun lopussa luku oli jo 1767.
Kaikki alueen kunnat tarvitsevat lisää asukkaita, työtä ja verotuloja ja toisaalta yritykset kärsivät työvoimapulasta. Etelä-Savoon ei tule investointeja maakunnan ulkopuolelta.
Maakuntastrategian kolme kärkeä ovat metsä, vesi ja ruoka. Näihin nojaa myös Etelä-Savon kasvupotentiaali.
Pieksämäellä etsitään keskiviikkona vastauksia siihen, miten kunnat ovat huomioineet maakuntastrategian kärjet omissa strategioissaan.

Vielä järeämpi asialista on loppuviikosta Rantasalmen Järvisydämessä Itä-Suomi nousuun -seminaarissa, missä viisi maakuntaa yrittää löytää yhteisen sävelen.
Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Kainuu, Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo tarvitsevat yhteisen vision vahvuuksista ja halun voittaa esteet yhdessä tekemisen voimalla. Tavoitteena on luoda konkreettinen toimenpideohjelma alueen nostamiseksi yhdeksi Suomen hyvin menestyvistä alueista.
Tavoite on erittäin kunnianhimoinen. Onneksi seminaarin puhujakaartilta voi odottaa vetoapua. Äänessä ovat Suomen Pankin ex-pääjohtaja Erkki Liikanen, Keskon pääjohtaja Mikko Helander, aluetutkija Timo Aro sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk).

Kaikilla on hyvin tiedossa, ettei Itä-Suomen ongelmiin ole helppoja ratkaisuja, Tyhjänpäiväisistä istunnosta on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Siksi on tärkeää varmistaa, että näissä kokouksissa otetaan vähintään lyhyitä askeleita oikeaan suuntaan. Sitten on varmistettava, ettei vauhti hyydy. Aikaa viivyttelyyn ei ole.

Kirjoittaja Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja