Kolumni: Mikkelin ihme

Kesän ja syksyn mittaan on puhuttu paljon kahden melko syrjäisen seutukaupungin eli Iisalmen ja Ylivieskan menestyksestä.
Iisalmen ihmeen ovat synnyttäneet hämmästyttävän monet loistavat teollisuusyritykset, joista joidenkin juuret ovat 1970-luvun aluepolitiikassa ja muutamien vielä kauempana.
Nimet Olvi, Ponsse, Genelec, Normet ja Profile Vechile riittävät tekemään minkä tahansa seudun kateelliseksi. Ne kertovat, että Iisalmen seudulla tuotetaan maailmanluokan kaivosajoneuvoja, metsäkoneita, ambulansseja, kaiuttimia ja tietysti olutta.
Ylivieskan ihmeen juuret ovat hiukan hämärämmät. Sivussa valtaväylistä sijaitsevan pikkukaupungin kasvua ryydittää kaupan ja palvelujen vetovoima, joka houkuttelee asiakkaita ja asukkaita ympäryskunnista.

Olisipa mainiota, jos voisimme puhua Mikkelin ihmeestä. Juuri nyt se ei ikävä kyllä ole mahdollista.
Mikkeli ei ole syrjässä, ja sillä on maakuntakeskuksena paljon seutukaupunkeja tukevammat eväät tavoitella kasvua ja kehitystä.
Silti kehitys on viime vuosina ollut korkeintaan kohtalaista. Ihmeeksi se ei kelpaa.
Iisalmen tai Ylivieskan tarinat kannattaa Mikkelissä tutkia tarkasti. Sitäkin enemmän on pohdittava omia vahvuuksia.

Missä olemme hyviä ja missä jopa maailman parhaita? Vähempi ei ihmeeseen enää oikein riitä.
Hyvin tarkasti kannattaa kuulla kahta uutta mikkeliläistä. Katrina Walker ja Lars Aleksander Erevik Riise antavat toisaalla lehdessä uudelle kotikaupungilleen upean arvosanan.
Maailma oli kansainvälisille nuorille lääkäreille auki, mutta hepä päättivätkin tulla ja asettua Mikkeliin. He kiittävät Mikkelin keskussairaalaa, joka tarjoaa nuorille ammattilaisille erittäin hyvän kasvupaikan.
Mikkelissä he haluavat asua, koska täällä kaikki on todella hyvin. On hyvät palvelut, luonto, tiivis kaupunkikeskusta sekä nopea matka Helsinkiin.

Kahden nuoren lääkärin lausunto on väkevä todiste Mikkelin erinomaisuudesta.
Näiltä pohjilta mikkeliläisten pitää nyt ratkaista, panemmeko toimeksi, vai odottelemmeko yhä ihmettä.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja

1. Vesa Pomell 25/10/2018 14:59

Miksi me monet olemme muuttaneet pois Mikkelistä? Itsekin n. 25 vuotta sitten Helsinkiin ja sitä rataa myös asunut yhteensä melkein 2 vuotta myös Toscanassa. Vastaus on yksinkertainen: TYÖN PERÄSSÄ, jotta 6 ihmisen perhe pystyisi saamaan elantonsa!

Erkki Liikanenkin on ollut Brysselissä ja Helsingissä. Kuten Olli Rehn. Kuten me muutkin.

Mikkelistä olemme kotoisin, mutta palkka ja elanto saadaan muualta. Kävin eilen Mikkelissä vaihdattamassa autooni talvirenkaat, koska säilytän renkaita äitini autotallissa. Palasin juuri äsken takaisin Helsingin Meilahteen.

Meillä on aika ajoittain ideoita, joilla yritämme päästä takaisin työn syrjään Mikkeliin. Mutta Mikkelissä ei ole sellaista ”tahtoa”, jolla meidän ahstuksiamme autettaisiin muuttamisen suuntaan. Yleisesti voi sanoa, että ”parempi olla hiljaa ettei tule paha mieli”.

Kun kysyit niin näin vastasin