Kolumni: Itä-Suomi nousuun

Vuorineuvos Mikko Helander (vas.) ja Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen haluavat vauhdittaa Itä-Suomen kehitystä.

Itä-Suomi -nousuun seminaari viikko sitten Rantasalmella kokosi viiden maakunnan väen pohtimaan alueensa tulevaisuutta. Seminaarin viesti oli vakava.
Selvintä suomea käytti Keskon vuorineuvos Mikko Helander, joka ei peitellyt huoltaan. Hänen mukaansa mikään tähän mennessä tehty ei riitä nostamaan Itä-Suomea kasvu-uralle.

Helanderin lista oli järeä. Hän odottaa hallitukselta ja EU:lta päätöksiä, joilla koko Itä-Suomesta tulee erityisaluetta. Seuraavaan hallitukseen on saatava Itä-Suomen asioista vastaava ministeri. Suomen ja Venäjän rajalle tarvitaan erityistalousalue kasvua vauhdittamaan. Nämä noin niin kuin aluksi.
Helander samoin kuin aluetukija Timo Aro pitävät nopeaa Itärataa välttämättömänä Itä-Suomen kannalta.
Toivottavasti vuorineuvoksen ääni kantaa etelään asti. Varmaa se ei ole, sillä hän itse valitteli sitä, ettei Itä-Suomen asia ole koko Suomen asia.
Kuopiossa kasvaneen Helanderin asiantuntemusta eí voi epäillä. Myös hänen johtamansa K-ryhmä tuntee huonon kehityksen nahoissaan. Itä-Suomessa kaupan investoinnin ja myynti laahaavat.
Helanderin huolen jakaa myös Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen. Väestökato on katkaistava ja eripura kitkettävä, kuului hänen viestinsä.

Kahden mikkeliläisen loma-asukkaan eli Mikko Helanderin ja Erkki Liikasen ideoima seminaari oli erittäin tarpeellinen. Asialle olisi ollut eduksi, jos paikalle olisi saapunut vielä enemmän ykkösketjun päättäjiä.
Kaupunginjohtajista Rantasydämessä nähtiin vain Janne Laine Savonlinnasta ja Kimmo Jarva Lappeenrannasta. Kansanedustajia ei ollut lukuun ottamatta joensuulaista ministeri Anu Vehviläistä (kesk).
Isojen yritysten johtajista ainakin Terrafamen Joni Lukkaroinen, Ovakon Janne Pirttioja ja Mölnlycken Timo Saahko uhrasivat aikaansa elintärkeälle asialle.

Palaveri oli toki päätösvaltainen, mutta oliko siitä hyötyä, ratkeaa lähikuukausien aikana.
Puolueet virittävät vaalikoneitaan. Itä-Suomen on osattava viedä asiansa nyt vaalien jälkeen vallassa istuvien päättäjien tietoon. Siihen tarvitaan koko alueen yhteinen, selkeä viesti.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja