Kolumni: Inttimuistoja

Maanantaina tulee tasan 43 vuotta siitä, kun pimeänä lokakuun iltana ilmoittauduin Kajaanissa Hoikankankaan varuskuntaan suorittamaan asevelvollisuutta. Olin 20-vuotias.
Aiemmin päivällä oli paksu tukka mätkähdellyt parturin lattialle kotikaupungissa Iisalmessa. Kajaanin juna oli täynnä kohtalotovereita, jotka ottivat vääjäämättömän vastaan kuka rennommin, kuka syvissä mietteissä.

Junamatka sujui motivaatiota keräten. Uurastus jatkui palveluksen alettua, sillä en varsinaisesti ollut innostunut käytävien puunaamisesta, pikkutarkasta palvelusohjesäännöstä, tupamajoituksesta tai metsässä värjöttelystä.
Olin ennalta puntaroinut jopa siviilipalvelusta, mutta en löytänyt sisältäni aseistakieltäytyjää. Jos Suomeen hyökätään, mikä ei historian valossa olisi ollut lainkaan tavatonta, olisinko itse minkä tyyppisissä hommissa?
Isäni isä palveli vuosia talvi- ja jatkosodan rintamilla pioneerina valittamatta. Äitini isä vapautettiin rintamapalveluksesta terveydellisistä syitä. Asia oli hänelle kipeä, sillä hän olisi halunnut olla rintamalla asekädessä puolustamassa Suomea.

Rahtasin itseni vastentahtoisesti kasarmille. Vaikka ymmärsin armeijan välttämättömyyden, en päässyt homman kanssa kunnolla sinuiksi koko palvelusaikana.
Armeijamuistot tulvahtivat mieleen, kun kuin luin Ilta-Sanomien jutun vihreitten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Krista Mikkosen aloitteesta. Hän haluaa laventaa naisten osallistumista asepalvelusta nykyisestä järjestämällä koko ikäluokalle sukupuolineutraalit kutsunnat.

Hieman ehkä yllätyin, että aloitteen tekevät juuri vihreät. Olen aiemmin ajatellut, että heissä on eniten niitä, jotka ovat olleet valmiit luopumaan koko maapuolustuksesta.
Minulla ei ole mitään sitä vastaan. Varmaan moni naissotilas selviää intistä esimerkiksi minua paremmin.
Toki minustakin sukeutui 11 kuukauden pakerruksen jälkeen kohtalainen lääkintäalikerstantti tykistön väreissä. Ylennyksiä ei ole kuulunut.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja