18.10.

Inspiraationa luonnonsuojelu

Marja-Liisa Partanen kuvaa teoksissaan uhanalaisia eläimiä. Hänen töitään on esillä Mikkelin virastotalon aulassa joulukuun loppuun saakka.

Uhanalaiset eläimet ja luonnonsuojelu ovat asioita, joita mikkeliläinen taiteilija, graafikko ja kuvataideopettaja Marja-Liisa Partanen haluaa nostaa esille.
– Sukupuutto uhkaa useita eksoottisia eläimiä. Salametsästys ja saasteet pienentävät eläinkantaa jatkuvasti sekä saastuttavat meriä. Luonnonsuojelu ja uhanalaiset eläimet ovat lähellä sydäntäni.

Partanen on viihtynyt taiteen parissa koko elämänsä. Kaikki lähti vanhasta gobeliinista 60-luvun alussa. Alle kouluikäinen eläinrakas Marja-Liisa ihastui palavasti sukulaistensa luona hirviaiheiseen seinävaatteeseen.
– Siitä gobeliinista syttyi intohimo maalaamiseen ja piirtämiseen. Ensin minua alkoivat viehättää seeprat, ja myöhemmin paperille alkoi syntyä tiikereitä, lumileopardeja ja leijonia.

Marja-Liisa Partanen sanoo, että tänä päivänä töitä syntyy vuodessa yli sata.
– Maalaan ja piirrän oikeastaan lähes taukoamatta. Taide on minun juttuni ja se tekee minut onnelliseksi. Inspiraatio voi syttyä vaikkapa keskellä yötä, ja siltä varalta minulla onkin aina vesivärikuppi yöpöydällä, hän nauraa.

Tusseja kuluu kuukaudessa kymmeniä

Partasen teokset pitävät sisällään mielenkiintoisia, graafikon tarkkuudella piirrettyjä yksityiskohtia. Mitä tarkemmin teoksia katsoo, sitä enemmän tekee mieli tutkia lisää.
Suurin osa töistä on akvarelliteoksia, jotka taiteilija on viimeistellyt pikkutarkasti mustalla tussilla. Hän laskee, että tusseja kuuluu kuukausittain useita kymmeniä.
– Piirrän akvarellipaperille, joka on pinnaltaan kuluttavaa. Saahan näitä olla ostamassa, hän sanoo, ja kaivaa laukustaan tussikynän.

Eläinaihe toistuu lähes jokaisessa työssä. Ihmisiä Partanen ei maalaa.
– Eläimet, ja nimenomaan uhanalaiset eläimet, ovat pääaiheeni. Aihettani tulen tuskiin koskaan vaihtamaan. Jokainen voi toimia omalla tavallaan luontokokonaisuuden hyväksi, ja tämä on minun tapani. Yhdessä olemme enemmän, hän toteaa.
Teoksissa on aina mukana joitakin ihmisten elämään kuuluvia asioita, kuten antiikkihuonekaluja ja kristallikruunuja. Antiikkiesineet tuovat teoksiin postmodernia ilmettä.

Partanen ohjaa myös vapaaehtoisena maalauskurssia työttömien yhdistyksessä. Kaikille avoimia kursseja järjestetään kerran viikossa keskiviikkoisin kello 12.10–15 osoitteessa Porrassalmenkatu 1, 2.kerros.
– Kursseille saa osallistua kuka vaan, ei tarvitse olla työtön. Tervetuloa!

Marja-Liisa Partasen töitä on esillä Mikkelin virastotalon aulassa joulukuun loppuun saakka. Esillä on myös toisen mikkeliläisen taiteilijan, Irja Kallio-Korpelan värikkäitä öljyväritöitä.

Anni Suomela

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.