Elämäntehtävänä Mikkeli

Pia Puntanen on tutkinut koko työuransa historiaa, ja valtaosin aika on vierähtänyt Mikkelin ja Etelä-Savon menneisyyden parissa. Vuosien iso urakka toi hänelle tämän vuoden Mikkeli-palkinnon.
Kangasnimellä syntynyt ja Mikkelissä nuoruutensa viettänyt Puntanen opiskeli lukion jälkeen historiaa Jyväskylän yliopistossa.
– Sattumahan se on, että olen tehnyt paljon töitä juuri Mikkelin paikallishistorian parissa. Hyvä sattuma, sillä antoisaa on ollut.

Nuoren historioitsijan uran graduvaihe osui historialliseen hetkeen. Neuvostoliitto oli romahtanut, ja Suomessakin tohdittiin vihdoin puhua asioista oikeilla nimillä.
– Mikkelissä virisi halu tutkia päämajan historiaa, mikä toi minulle pariksi vuodeksi palkallisen työn gradun parissa. Se toi minut takaisin kotikaupunkiin.

Puntanen on ollut mukana kirjoittamassa joko yksin tai yhdessä muiden tutkijoiden kanssa lukuisia yritys- ja kuntahistorioita. Suurimpia töitä ovat olleet Lappeenrannan kaupungin ja Osuuskauppa Suur-Savon historiakirjat.
– Historialla on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Kun tuntee menneisyyttä, antaa se syvyyttä elämään ja auttaa suhteuttamaan asioita

Paikkakunnalle menneisyys on suuri voimavara, sillä historiasta voi ammentaa kiinnostavia tapahtumia ja henkilöitä.
– Sen avulla luodaan paikkakunnan brändiä ja mainekuvaa, sanoo Puntanen, joka on toiminut Kotiseutuliiton hallituksessa kuusi vuotta.

Ison työn Puntanen on tehnyt monissa maakunnan hankkeissa. Suurimmasta päästä on kulttuuriperintöohjelman laatiminen. Heti perään alkoi sotahistoriakeskuksen esiselvitys, joka valmistui 2014. Nimi on vaihtunut Sodan ja rauhan keskus Muistiksi.
Muistia varten on nyt perustettu tukisäätiö ja osakeyhtiö. Tukena on jykeviä nimiä kuten Paavo Lipponen ja Ari Lahti.
– Silloinen kaupunginjohtaja Kimmo Mikander kysyi joulukuussa 2013, että tällainen hanke olisi ja mitä sille tehtäisiin. Olen tosi tyytyväinen, että Muisti on näin pitkällä, sanoo hanketta alusta asti työstänyt Puntanen.

Muistin myötä syntyi Mikkelin sotakirjallisuusseminaari, joka pidettiin toista kertaa viikonvaihteessa.
– Se onnistui taas hyvin, ja se toi yhä enemmän osallistujia Mikkelin ulkopuolelta. Sille on selvästi sijansa kirjallisuustapahtumien kirjossa.

Mikkeli-palkinnon saaja uskoo, että Etelä-Savon ja Mikkelin nykyiset ongelmat hoituvat pitkälti omin voimin, vaikka globaalit virtaukset vaikuttavat täälläkin. Hänen mielestään olisi hyväksi, jos kysyisimme itseltämme, mitä voimme tehdä kotiseutumme hyväksi.
– Meillä on upea luonto, joka sijaitsee hyvällä paikalla Suomessa ja maailmassa. Jos vain löytäisimme itsestämme mikkeliläisen ja eteläsavolaisen, joka on ylpeä kotiseudustaan ja itsestään. Ja sitten vain hommiin yhdessä.

Pia Puntanen
– Syntynyt Kangasniemellä v. 1966