Vettä, leipää ja yhteistyötä

Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen (seisomassa) isännöin maanantaina Mikkelissä pääjohtajia Olli Rehn (vas.) ja Timo Ritakallio. (Kuva: Antero Heikkinen)

Talousvaikuttajat kehottivat eteläsavolaisia katsomaan peiliin ja ympärilleen
Maakunnallisen talousseminaarin vahvimman puheenvuoron käytti tilaisuuden isäntä Suur-Savon Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Himanen. Hän vetosi maanantaina Mikaelissa voimakkaasti eteläsavolaisiin yhteistyön puolesta.
Himanen oli kutsunut Mikaeliin puhujiksi kaksi tuoretta pääjohtajaa, Olli Rehnin Suomen Pankista ja Timo Ritakallion OP-ryhmästä. Kuulolla oli iso joukko maakunnan päättäjiä.

Toukokuussa Mikkelissä työnsä aloittanut Himanen kantaa huolta Etelä-Savon muuta maata hitaammasta kasvuvauhdista ja väestön vähenemisestä. Keinot parempaan kehitykseen ovat olemassa, mutta ne hupenevat nopeasti ja uhkaavasti.
– Eripura voi hävittää koko maakunnan. On korkea aika, että löydämme toinen toisemme. Asiat ovat vielä omissa käsissä, Himanen totesi.

Parempia uutisia
oli heinäkuussa virkaansa Suomen Pankissa astuneella Rehnillä: Suomen ja myös Etelä-Savon taloudellinen toimintaympäristö on hyvä. Talous kasvaa, työllisyys kohenee ja korot pysyvät matalalla.
– Suomi on vihdoin päässyt mukaan kasvuun. Kyse on sekä kansainvälisestä kehityksestä että kotoisista toimista kilpailukyvyn parantamiseksi.

Etelä-Savon vahvuudet löytyvät maakunnan hyvin tuntevan Rehnin mukaan luonnosta. Metsätalous, biotalous ja matkailu ovat hänen mukaan aloja, joihin kehitys voi nojata.
– Toivottavasti Etelä-Savossa pystytään vahvistamaan matkailua samaan tapaan kuin Lapissa ja Helsingissä.

Rehn huomautti, että kaupungistumisen ja digitalisaation rinnalla Suomen kehityksessä on näkyvissä perinteisten palvelujen ja teollisuuden tärkeys. Monet maakunnat Varsinais-Suomesta Kainuuseen ovat saanet hyvän vauhdin päälle.
– Osaaminen ja kansainvälistyminen tuottavat tulosta myös Mikkelissä, kertoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Mikkelin kampuksella maanantaina vieraillut Rehn.

Timo Ritakallio näkee mielellään koko maan riittävän asuttuna, mutta hän huomautti myös, että ihmiset luonnollisesti itse valitsevat asuinpaikkansa.
– Liikkuminen on maakunnan kehittymisen kannalta tärkeä. Etelä-Savossa on saatu viime vuosikymmeninä varsin hyvä liikenneverkko aikaan.

Etelä-Savon vahvuus on Ritakallionkin mukaan luonto.
– Vielä enemmän kannattaisi keksittyä sen vahvuuksiin. Kyllä Etelä-Savon kannattaa mennä luonto edellä.