Vanhasta Siwasta taidetaloksi

Valokuvaaja Pihla Liukkonen (vas.), keraamikko Paula Ruuttunen, kuvanveistäjä Hanna Vahvaselkä ja keraamikko Asta Aalto herättävät Kansankadun vanhan Siwan tilat uudelleen henkiin.

Viime vuoden keväällä suljetun Kansankadun Siwan vanha puutalo on muuntunut neljän mikkeliläisen taiteilijan työhuoneeksi.
Entisen kaupan tiloihin ovat jo asettuneet valokuvaaja Pihla Liukkonen ja keraamikko, taideopettaja Paula Ruuttunen.
Lokakuun puolella samaiseen rakennukseen muuttavat myös sisustussuunnittelija, keraamikko ja Studio Paratiisiin yrittäjä Asta Aalto sekä kuvanveistäjä, kuvataiteilija Hanna Vahvaselkä.

Viimeistä silausta vaille valmiit, noin 150 neliön tilat on remontoitu taiteilijoiden tarpeita vastaaviksi.
Rakennus on tuttu nelikolle jo ennestään, sillä Kansankadun Siwa on ollut jossakin vaiheessa heidän kaikkien lähikauppa.
– Tässä kohtaa sijaitsi ennen kassalinjasto, Liukkonen muistelee uutta studiotilaa esitellessään.

Ajatus työhuoneiden tuomisesta yhteen on kypsynyt taiteilijoiden mietteissä jo toista vuotta, mutta sopivan toimitilan löytyminen vaati aikaa.
– Kriteerilistan kärjessä oli tarpeeksi isot tilat neljän tekijän tarpeisiin. Lisäksi tarvitsimme varastotilaa. Lähtökohtaisesti kaikki tarpeitamme vastaavat toimitilat ovat todella arvokkaita.  Tämä paikka oli löytö, Liukkonen perustelee.
– Rakennuksen lisäksi myös Emolan miljöö on aivan ihanteellinen, tuumaa Ruuttunen. Hänen ateljeensa sijaitsi ennen Polttimonkadulla, kerrostalon kellaritiloissa.

Liukkonen sanoo hieroneensa vuokrasopimusta Siwan tiloista ensimmäisen kerran yli vuosi sitten.
–  Tämä tila oli aluksi myytävänä ja kysellessäni mahdollista vuokrausta, vastaus oli kieltävä.  Kun Siwan seinään lopulta tuli vuokrataan-kyltti, iskimme heti kiinni.

Kansankadulla neliöitä riittää myös kurssien järjestämiseen.
– Olemme Astan kanssa kaavailleet keramiikkakurssien järjestämistä. Tilaa riittää kurssien pitämiseen nyt enemmän myös siksi, että voimme käyttää yhteisiä laitteita, raaka-aineita ja uuneja, Ruuttunen linjaa.

Kansankatu nro 13:n avajaisia vietetään perjantaina 2. marraskuuta kello 11-16.

Kansankadun uudet ammattilaiset

Pihla Liukkonen on mikkeliläinen valokuvaaja ja media-alan moniosaaja. Hän perusti Kontrastia –nimisen yrityksen vuosi sitten.
Liukkonen on toiminut aiemmin muun muassa Mikkelin teatterin markkinointisuunnittelijana. Valokuvauksen lisäksi hän tekee myös videokuvausta, markkinointia ja tapahtumatuotantoa.

Sisustussuunnittelija ja keraamikko Asta Aalto valmistaa käyttökeramiikkaa ja pitää keramiikan kursseja, opetusta ja luentoja.
Hänen toimitilansa ovat sijainneet vuodesta 2016 saakka Nuijamiehenkadulla, Urheilupuiston kupeessa.

Kuvanveistäjä, kuvataiteilija Hanna Vahvaselän pääasiallisin materiaali on puu. Vahvaselkä valmistui vuonna 1999 taiteen maisteriksi kuvataideakatemiasta ja sittemmin hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä.
Vahvaselän seuraava näyttely, Esirippu, on esillä Helsingissä Galleria Sculptorissa 28. syyskuuta-21. lokakuuta.

Paula Ruuttunen on työskennellyt keraamikkona lähes 30 vuotta. Hän on erikoistunut dreijattuihin käyttöesineisiin ja puu-uunipolttoihin.
Paula Ruuttunen tekee myös opetustyötä Taito Itä-Suomi Ry:n Taito -käsityökoulussa.  Luovien alojen yhdistys
Kaikki Kansankatu nro 13:n taiteilijat ovat Luovien alojen yhdistys DeSavon jäseniä.

Anni Suomela