Sodan ja rauhan keskus Muistin säätiö perustettu – Paavo Lipponen ja pankkiiri Ari Lahti johtotehtävissä

Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiötä olivat perjantaina Mikkelin klubilla perustamassa Seija Kuikka (ylärivi vas.) , Markku Myllykangas, Ari Miettinen, Jari Kuosmanen, Jyri Klemola, Tiina Toivakka, Tiina Kinnunen sekä Ari Lahti (eturivi vas.), Timo Halonen ja Paavo Lipponen.

Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö perustettiin tänään Mikkelin klubilla. Säätiön toimintaa valvovan hallintonuvoston johtoon valittiin entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Säätiön hallituksen varapuheenjohtajaksi valittiin pankkiiri Ari Lahti, joka tunnetaan pankkiiriliike Icecapitalin ja jalkapalloseura KuPS:n omistajana. Hän toimi Guggenheim Helsingin Tukisäätiön puheenjohtajana. Taidenmuseohanke kaatui kaksi vuotta sitten.

Säätiön perustajajäseniä ovat Mikkelin kaupunki, Suur-Savon Osuuspankki, Osuuskauppa Suur-Savo, Ari Lahti, Länsi-Savo Oy, Paavali Juusten -säätiö sr, Mikkelin Tyttölyseon seniorit ry, K-ryhmä ja Cosmopolis Oy (Paavo Lipponen).

Säätiön tarkoituksena on sodan ja rauhan tutkimuksen ja esittämisen edistäminen ja Suomen sotiin liittyvän hajallaan olevan tiedon kokoaminen, soveltuvin osin digitointi ja aineiston pitkäaikaissäilytys sekä näytteille asettaminen nykyisille ja tuleville sukupolville.

Säätiö tulee ylläpitämään valtakunnallista Mikkelissä sijaitsevaa Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:tä, jonka tehtävänä on esitellä sodan kokemuksia ja sen eri ilmiöitä monipuolisesti, uusimpaan tieteelliseen tutkimukseen pohjautuen ja moderneja teknologioita käyttäen. Sodan ja rauhan keskus Muisti tullaan avaamaan Mikkeliin keväällä 2021.

Säätiön hallituksen puheenjohtajaksi valittiin kaupunginjohtaja Timo Halonen ja varapuheenjohtajaksi pankiiri Ari Lahti. Jäseniksi valittiin professori Tiina Kinnunen, Lakimiesasessori Jyri Klemola, Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seija Kuikka, Aluejohtaja Jari Kuosmanen, K-Ryhmä / Kesko Oyj, Talousjohtaja Ari Miettinen, Osuuskauppa Suur-Savo, Kenraalimajuri Markku Myllykangas, Puolustusv, Toimittaja Tiina Toivakka, Mikkelin Tyttölyseo

Säätiön yhteyteen tullaan perustamaan humanistiseen ja yhteiskunnalliseen tutkimukseen liittyvä tieteellinen neuvottelukunta. Tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtajaksi valittiin säätiön I halli-tuksen kokouksessa Oulun yliopiston Suomen ja Pohjois-Euroopan historian professori, dos., FT Tiina Kinnunen.

Muistin operatiivista toimintaa hoitavan Sodan ja rauhan keskus Muisti Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi valittiin kaupunginjohtaja Timo Halonen ja jäseniksi liiketalouskonsultti Vesa Sorasahi ja matkailujohtaja Maisa Häkkinen. Osakeyhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin FM Olli-Pekka Leskinen